Kako napisati SEO tekst, dobar SEO tekst

Najveće SEO zablude

Ovo su neke od najčešćih zabluda u vezi SEO optimizacije.

#Sajt je potrebno prijaviti pretraživačima.

Nije potrebno. Pretraživači će ga sami pronaći i indeksirati jer botovi indeksiraju stranice prateći linkove. Kada se na netu pojavi link ka vašem sajtu botovi će ga slediti a zatim preko njega popisati i ostale stranice na sajtu.

#Ako vas nema na prvoj stranici Google kao da ne postojite.

Ovo je možda i najveća zabluda jer ako je nekom nešto važno da pronađe svakako će pogledati još neku Google stranicu. Kada su u pitanju najtraženije ključne reči na vrhu su jake kompanije sa velikim budžetima ali to ne znači da samo njihovi sajtovi imaju Google posete.

#Ako vas ne kontaktiraju preko sajta – znači da nema poseta.

Sajt može imati veliki broj poseta a da Vas niko od posetioca ne kontaktira. Većina pročita neki članak ili par njih i napusti sajt. Zbog toga je potrebno na sajt instalirati dodatke koji će svakodnevno pratiti posete. Od Google alata popularni su Search Console, Analytics i Data Studio.

#Rezultati SEO su brzo vidljivi.

Rezultati su vidljivi najčešće za nekoliko meseci, zavisno od frekvencije ključnih reči koje se optimizuju. Na pr. “prodaja mobilnih telefona” je dosta tražen ternim sa velikom konkurencijom pa je potrebno više vremena da se sajt dobro kotira za tu ključnu reč.

#SEO se radi jednom zauvek.

SEO se radi stalno. Sajt treba održavati, dodavati nove članke, fotografije il video kako bi bio aktuelan i sve to posebno optimizovati.

#Kada se sajt nađe na prvoj stranici Google tu će i ostati.

Ima dosta sajtova koji su nekad bili na vrhu a sada ih nema nigde. Konkurencija je najčešći uzrok a često i zapuštanje sajta.

#Svaki sajt se može dovesti na vrh.

Rangiranje sajta ne zavisi samo od SEO optimizacije. Ako je dizajn ili sadržaj sajta loš neće zadržavati posetioce bez obzira koliko je SEO dobro urađen.

#Što više povratnih veza, to bolje.

Back linkovi imaju veliku važnost u rangiranju ali te veze moraju biti legitimne, relevantne i  autoritativne. Postavljanje linkova na raznim sajtovima koje nemaju nikakve sa temom kojom se bavi Vaš sajt se tretira kao spamovanje.

#Plaćeno oglašavanje pozitivno utiče na SEO.

Oglašavanje utiče pozitivno na SEO pod uslovom da zadržite posetioce koji preko oglasa dolaze na sajt. Ako je stopa posete samo jedne stranice(bounce rate) velika može se negativno odraziti na SEO. To govori pretraživačima da posetioce nisu uputili na pravo mesto.

Pogledajte i koji su faktori SEO optimizacije.