Izrada sajta wp

Izrada sajta WordPress

Izrada WordPress sajtova postaje sve popularnija. Većina web lokacija koje vidite na mreži su WordPress stranice. Jedan od razloga što se WordPress platforma toliko koristi je mogućnost izrade i uređivanja sajta bez angažiranja programera. Ako ste koristili Microsoft Word i uređivali dokumente nećete imati problema ni sa uređivanjem stranica u WordPress-u. Sajt je lako povezati sa društvenim mrežama i raznim dodacima proširiti njegovu funkcionalnost. Moguće je dodati poziv na klik, chat i druge korisne funkcije.  (WordPress – Wikipedia)

Osim informacija o firmi, na sajt možete postaviti fotografije i opise svojih proizvoda, objasniti kako se koji koristi, navesti najbitnije i istaći cene. Što je još važnije, dobro optimizovan sajt(SEO) će povećati Google posete pa dobijate besplatnu reklamu. Najbitnije:

1. Dizajn i navigacija

2. Sadržaj sajta

3. Funkcije sajta

4. Cena WordPress sata

5. WordPress ili HTML sajt?

6. Vreme izrade wordpress sajta

7. Da li se isplati učiti WordPress?

8. WordPress kursevi

Dizajn i navigacija

Dobro dizajniran sajt izgleda privlačno i na desktopu i na mobilnom uređaju, i ako je dizajn sajta dobro urađen imaće više poseta. Dizajn treba biti određen prema temi i dosledan na celom sajtu. Sajt treba da bude lak za korišćenje i da ima jasan raspored stranica. Tekst treba biti pisan jezikom koji posetioci razumeju i biti u skladu sa temom. Meni(izbornik) treba biti jasno uočljiv i pregledan da posetilac nijednog trenutka ne bi lutao po sajtu. Dosta njih postavlja na svom sajtu iskakanje(eng. pop-up) raznih videa, slika, parola, upita, banera i sl.. To nije preporučljivo jer ako preterate može iritirati posetioce. Nedavno sam posetio jedan sajt gde nisam stigao pročitati ni par rečenica, a već mi je iskočila poruka da se upišem na njihovu e-mail listu. Reklame i razni pozivi na akciju su većini dosadile tako da u tome treba biti umeren. Ako npr. radite neku uslugu ili imate zanatsku radnju, posetilac je došao na Vaš sajt zato što ga to zanima. Ne da bi lajkovao Facebook stranicu, ostavljao podatke ili odgovarao na pitanja. Bitno je istaći ono osnovno, šta radite, kako radite, Vaši radovi, preporuke, kontakt podaci..Napravite onoliko stranica koliko je potrebno, ali pazite da meni ne bude previše pretrpan. Ako je sajt težak za snalaženje i potencijalni kupci ne mogu lako pronaći ono što traže napustiće sajt.

WordPress nudi veliki izbor tema koje možete koristiti za izradu sajta. WordPress teme.

Suština je u sledećem:

 • Napraviti dosledan izgled
 • Pružiti jednostavnu i jasnu navigaciju
 • Napisati relevantan i efikasan sadržaj

p.s. Ako imate web-shop i Vaša prodaja ne ide kako ste se nadali, razmotrite redizajn sajta. Trošenje novca na poboljšanje izgleda vašeg sajta je mnogo bolja investicija od bacanja novca na pokušaj oglašavanja sajta, koji jednostavno nije dovoljno dobar da proda vaš proizvod ili usluge. Zapamtite da su jednostavni, jasni i dobro dizajnirani sajtovi najuspešniji.

Sadržaj sajta

Važna stvar(ako ne i najvažnija) prilikom izrade sajta je sadržaj. Sadržaj mora biti relevantan, sa osećajem i razumevanjem za posetioce.  Ako ne mogu dobiti ono što traže, nastaviće da tražie na nekoj drugoj lokaciji. Da bi zadržali svoje posetioce morate im dati razloga za to. Zato je bitno  imati kvalitetan sadržaj. Objasnite zašto ste bolji od konkurenata. Pokažite se i prodajte sebe – zapamtite, pokušavate navesti posetioce da Vas kontaktiraju ili kupuju sa sajta. 

Pazite…
Ljudi su došli na Vaš sajt sa nekim ciljem. Treba im nešto ili  traže nešto (uglavnom rešenje za neki problem).
Na Vama je da im olakšate potragu:

 • Dajte im informacije koje traže – iz njihovog ugla, ne ono što Vi mislite da im treba…
 • Stranice trebaju biti vizualno privlačne – da ne budu samo blokovi teksta, već razbijeni u paragrafe, sekcije, sa relevantnim ilustracijama i slikama…
 • Sadržaj treba biti zanimljiv – objasnite neki benefit Vašeg proizvoda kroz neku anegdotu ili kroz iskustvo klijenta. Zamisli da pričate to prijatelju…
 • Članak treba biti jasan i pregledan – lak za čitanje sa istaknutim naslovima i podnaslovima…
 • Ponuda treba biti uverljiva i verodostojna  – izbegavajte „jedini, najbolji, vrhunski“ ako nemate dokaze za to. Svaka tvrdnja bi trebala da se potkrepi dokazima…

Jedan od rezloga polularnosti WordPress platforme je lako postavljanje sadržaja jer je u početku bila namenjena za blogere. Preporučljivo je na sajtu pokreneti blog/vesti u vezi sa temom sajta i pisati o onom što bi moglo interesovati posetioce. Verovatno će se kasnije vratiti i pročitati i druge članke jer će znati šta da očekuju. Za SEO optimizaciju teksta bi trebalo da uradite istraživanja ključnih reči. Pokušajte da saznate koje reči koriste posetioci u pretragama kada žele čitati o Vašoj niši i temi? Dobar alat za istraživanje je KeywordPlanner. Koristite ključne reči u naslovima i tekstu. Ne zaboravite da naslov treba biti privlačan a tekst čitljiv.

Funkcije sajta

Pre izrade sajta najvažnije je da razmislite šta želite da posetioci urade kada se nađu na njemu. Na WordPress je moguće ugraditi razne funkcije, od jednostavnih do složenih. Ako želite da posete Vašu klasičnu prodavnicu treba postaviti Google mapu i navesti uputstvo kako stići do nje. Ili želite da kupuju Vaše proizvode onlajn tako što će poslati porudžbinu ili uplatu? Tu se koristi dodatak za WordPress Woo Coomerce.  Ako želite online zakazivanje, to je funkcija koja se takođe može ugraditi. Ukoliko želite da Vam pošalju email postavlja se kontakt forma.  Ako želite da Vas pozovu možete na broj telefona ugraditi funkciju poziva klikom. Broj telefona prikazan na sajtu pomaže Vam da uspostavite poverenje kod potencijalnih kupaca. Mogućnost da Vas pozovu putem telefona omogućava im da postave pitanja i lakše se odluče za kupovinu.

Da li ste znali?
63% potencijalnih kupaca radije kontaktira putem telefona.
32% dolaznih poziva dovodi do zaključenja posla ili kupovine.

Cena WordPress sajta

Cena izrade WordPress sajta zavisi od mnogih faktora, kao što su složenost dizajna, funkcionalnosti, broj stranica, potrebe za prilagođavanjem, integracija s drugim sistemima i dr. Cene se mogu kretati od stotinak € za jednostavni sajt s osnovnim funkcijama do nekoliko stotina pa čak i hiljada € za kompleksnije i složene sajtove.

Prošle godine u jednoj diskusiji na FB-u, napomenuo sam da cena WordPress sajta može biti i samo 50 evra. Naravno, ukoliko je u pitanju mali sajt na besplatnoj temi i za koji ne treba mnogo vremena. Prosto rečeno, potrebno je ući na server, instalirati WordPress platformu, temu, dodatke, napraviti stranice i ubaciti tekst i slike. Za nekoga ko se duže vremena bavi tim poslom ne treba mnogo vremena. Druga je stvar ako su u pitanju veći i komplikovaniji sajtovi koji traže dosta rada, ili sajt po određenom nacrtu gde treba angažovati web dizajnera i programera.

Takođe treba uzeti u obzir troškove domene i hostinga, kao i troškove održavanja sajta nakon izrade. U svakom slučaju, najbolje bi bilo da se konsultujete s nekoliko veb dizajnera ili agencija kako biste dobili ponude i procene troškova za vaše specifične potrebe i zahteve.

U principu više se isplati dati malo više za profesionalan sajt koji će privući više poseta i duže trajati nego škrtariti i dobiti neki skroman sajt koji neće privući pažnju. Ovde važi izreka; „Što ne platiš na mostu platićeš na ćupriji“. Pogledajte cene izrade sajtova.

WordPress ili HTML sajt?

Izbor između WordPress-a i HTML sajta zavisi od vaših potreba i veština. Evo nekih prednosti i nedostataka svake opcije:

WordPress:

Prednosti:

 • Jednostavan za upotrebu: WordPress nudi intuitivno korisničko sučelje koje omogućava jednostavno dodavanje sadržaja, ažuriranje stranica i upravljanje web stranicom.
 • Velika zajednica korisnika: WordPress ima veliku i aktivnu zajednicu korisnika koji nude besplatne i premium teme, pluginove i resurse za pomoć u razvoju web stranice.
 • Fleksibilnost: WordPress nudi razne mogućnosti prilagođavanja, uključujući tisuće tema i pluginova koje možete koristiti za stvaranje prilagođene web stranice.

Nedostaci:

 • Brzina: WordPress stranice mogu biti sporije zbog dodatnih skripti i dodataka koji se koriste za prilagođavanje i upravljanje stranicom.
 • Sigurnost: WordPress je popularan cilj za napadače i stoga je važno redovno ažurirati WordPress i sve dodatke kako bi se osigurala sigurnost web stranice.
 • Ovisnost o pluginovima: Ovisno o složenosti web stranice, možda će biti potrebno koristiti mnoge pluginove za dodatne funkcionalnosti, što može povećati troškove i usporiti stranicu.

HTML:

Prednosti:

 • Brzina: HTML stranice su brže od WordPress stranica jer ne uključuju dodatne skripte i dodatke.
 • Sigurnost: HTML stranice su sigurnije od WordPress stranica jer nemaju dodatne slojeve složenosti koji mogu predstavljati sigurnosni rizik.
 • Prilagođenost: HTML stranice mogu biti potpuno prilagođene bez ovisnosti o pluginovima i dodatnim skriptama.

Nedostaci:

 • Složenost: HTML stranice mogu biti teže za izradu i upravljanje, posebno za one koji nemaju veštine kodiranja i dizajna.
 • Održavanje: Ako se nešto mora promeniti na HTML stranici, to će zahtevati ručno ažuriranje koda, što može biti teško ako nemate potrebne veštine.
 • Manja fleksibilnost: HTML stranice su manje fleksibilne u odnosu na WordPress jer ne nudi prilagodljive teme i pluginove.

Ukratko, ako znate da kodirate i želite potpunu kontrolu nad svojim sajtom, HTML je bolji izbor. Ako ne znate kodiranje i želite jednostavan način za upravljanje web stranicom, WordPress je bolji izbor.

Vreme izrade WordPress sajta

Vreme izrade WordPress sajta zavisi od različitih faktora, poput složenosti dizajna, potrebnih funkcija, količine sadržaja i drugih specifičnosti projekta. Međutim, evo nekih opštih smernica:

 • Jednostavan WordPress blog: Ako se radi o jednostavnom blogu s osnovnim funkcijama i nekoliko stranica sadržaja može biti gotov za nekoliko dana.
 • WordPress sajt sa oko 10 stranica: Ako se radi sajtu koji ima više stranica  i  funkcioje poput kontaktnog obrasca ili galerije slika, izrada traje do 10 dana.
 • Custom WordPress web sajt: Ako se radi o potpuno prilagođenom sajtu koja ima složen dizajn, napredne funkcionalnosti poput integracije e-trgovine, prijave korisnika ili kompleksne funkcije za pretraživanje, to može trajati nekoliko nedelja.

Procena vremena izrade zavisi od različitih faktora, poput iskustva developera, dostupnosti potrebnih resursa (sadržaja, slika i logotipa), komunikacije s klijentom i drugih faktora. Važno je napomenuti da je izrada WordPress sajta samo deo procesa. Posle izrade sajt treba da bude testiran, optimizovan i postavljen na server..

Pitanja u vezi izrade sajta.

Da li se isplati učiti WordPress?

Varijanta da učite WordPress radi izrade jednog sajta se nikako ne isplati. Izgubili bi dosta vremena da napravite sajt koji bi izgledao jako skromno u odnosu na ono što naprave profesionalci. Ako Vam treba sajt za neko amatersko blogovanje onda i besplatne platforme kao što su Wix ili Weebly mogu završiti posao. Takođe i platforma Site123 je dosta jednostavna za izradu sajta. Ali ako želite napraviti sajt za svoju firmu ili neki ozbiljniji posao ovakvi sajtovi nisu rešenje jer su ograničeni po dizajnu i funkcionalnosti. Osim toga pretraživači sajtove sa besplatnih platformi stavljaju u drugi plan pa neće imati poseta. Dakle jedino ukoliko Vas zanima da se profesionalno bavite ovim poslom isplati se učiti WordPress.

Ako ipak ostanete pri tome da sami sebi napravite WP sajt, a da izgleda profesionalno, nabolji način je da kupite profesionalnu WordPress temu sa demo sadržajem koji bi prilagodili, tj. uneli svoj sadržaj umesto postojećeg. Možete izabrati i besplatne teme ali premium teme izgledaju privlačnije i profesionalnije. Takođe imaju i podršku autora. Pre odabira teme je potrebno instalirati WordPress CMS na serveru. Najbolje da pre toga prođete osnovnu obuku preko linkova koje sam naveo ispod.

WordPress kursevi

Ako želite da naučite WordPress najbolje je početi od kurseva ponuđenih na learn.wordpress.org. 
Naučite WordPress  – Besplatan kurs za učenje i korišćenje platforme.
Jobs.WordPress.net – Sajt na kome kompanije i pojedinci objavljuju oglase za posao.
WordPress.org timovi – Šta rade, kada i gde se sastaju WP timovi.

WordPress zajednica takođe organizuje skupove za učenje i razmenu znanja. Npr. trodnevni kamp WordCamp Europe 2021 od 7. juna 2021. Više o tome kako postati saradnik možete saznati u članku o načinima doprinosa WordPressu. U videu imate jedno od mnogih YT uputstva za izradu WordPress sajta. How To Make a WordPress Website.

Vrh stranice ↑