izrada sajta wordpress, izrada sajta cena

Izrada sajta

Izrada sajta u Wordpresu je nešto čemu većina pribegava kada počinje svoj internet posao. WordPress je najpopularnija platforma a izrada sajta logičan potez, jer je sajt najbolji izlog onoga što radite. Postojanje sajta jedne firme na Internetu daje joj na kredibilitetu. Klijenti lako i na jednom mestu mogu pronaći sve potrebne informacije o onome što ih interesuje. Prilikom planiranja sajta najvažnije je da razmislite šta želite da posetioci urade kada se nađu na njemu. Na primer, da li želite da vas pozovu? Ako je tako na svakoj stranici treba navesti broj telefona. Možda želite da posete vašu klasičnu prodavnicu? U tom slučaju postaviti mapu i navesti uputstva kako stići do nje. Možda želite da zakazuju onlajn, što je funkcija koja se takođe može ugraditi? Ili želite da kupuju proizvode od vas onlajn, tako što će poslati porudžbinu ili uplatu? To je e-trgovina. Postoje razne opcije, od jednostavnih do složenih. Osim informacija o firmi, na svoj sajt možete postaviti fotografije i opise svojih proizvoda, objasniti kako se koji koristi, ispričati  zanimljivu priču o svakom od njih, istaći cene.

Cena sajta

Prošle godine u jednoj diskusiji na FB-u, napomenuo sam da cena sajta može biti i samo 30 evra. Naravno, ukoliko je u pitanju manji sajt  za koji ne treba mnogo vremena. Odmah su počeli da me kritikuju razni dizajneri i programeri kako im takav rad smanjuje zaradu, narušava ugled profesije i sl. Bez namere da omalovažavam bilo čiji rad, stvarno mi nije jasno šta tu ima toliko da se radi da bih se naplaćivao neki veliki novac? Prosto rečeno, potrebno je ući na server, instalirati WP platformu, temu, plagine, napraviti stranice i ubaciti teks i slike. Za nekoga ko se duže vremena bavi tim poslom par dana je sasvim dovoljno. Druga je stvar ako su u pitanju veći i komplikovaniji sajtovi ili web prodavnice koji traže više vremena, ili sajt po specifičnom nacrtu gde treba angažovati web dizajnera i programera.

Dizajn i navigacija

Sajt treba da bude lak za korišćenje i da ima jasnu mapu stranica. Dizajn treba biti određen prema temi i dosledan na celom sajtu. Tekst treba biti pisan jezikom koji posetioci razumeju i biti u skladu sa temom. Meni(izbornik) treba biti jasno uočljiv i pregledan da posetilac nijednog trenutka nebi lutao po sajtu. Dosta njih pretenduje na svom sajtu smenjivanje ili iskakanje raznih slika, parola, upita, banera i sl.. To nije preporučljivo jer ako preterate može iritirati posetioce. Nedavno sam posetio jedan sajt gde nisam stigao pročitati ni par rečenica, a već mi je iskočila poruka da se upišem na njihovu mail listu. Reklame su većini dosadile, kao i razni pozivi na akciju, tako da u tome treba biti umeren. Ako na pr. radite neku uslugu ili imate zanatsku radnju, posetilac je došao na vaš sajt upravo zato što ga to zanima. Ne da bi vam lajkovao stranicu na FB, ostavljao podatke ili odgovarao na pitanja. Bitno je istaći ono osnovno, šta radite, kako radite, vaši radovi, kontakt podaci..

Suština je u sledećem:

  • pružiti jednostavnu i jasnu navigaciju
  • napraviti dosledan izgled
  • napisati relevantan i efikasan sadržaj

Upravljanje sajtom

Što se tiče same tehnike izrade, koristim najpopularniju CMS platformu WordPress, gde nije neophodno znanje programiranja. Kasnije se lako mogu uraditi ažuriranja ili izmene na sajtu. Besplatnih tutorijala o WP ima sasvim dovoljno, tako da to neće biti problem. Jednostavan sajt uključuje nekoliko stranica, na pr. početna, o nama, naši radovi, kontakt forma. Posle izrade sajta obavezno radim backup, tako da i ako nešto kasnije pokvarite na njemu lako se može vratiti u početno stanje. Sajt je brz pri otvaranju i jasno uočljiv na mobilnim uređajima, što je jako bitno jer se sve više koriste. Radim i usluge zakupa prostora kao i registraciju domena, zavisno od potreba.

Pročitajte i kako besplatno reklamirati sajt.

Pazite

Ako se vaš sajt otvara sporo i nema ga na prvih nekoliko stranica na Google, onda kao da ga i nemate.