marketing usluge

Izrada sajta WordPress

Ako radite neki posao i želite da proširite poslovanje onda je izrada sajta u wordpressu najbolji način za nalaženje novih kupaca. Sajt je dostupan tokom cele godine, 7 dana u nedelji, 24 časa dnevno sa kompletnom ponudom proizvoda ili usluga, i ne može se potrošiti ili isključiti.

Sa druge strane, postojanje sajta jedne firme na Internetu daje joj na kredibilitetu. Klijenti lako i na jednom mestu mogu pronaći sve potrebne informacije o onome što ih interesuje. Prilikom izrade sajta najvažnije je da razmislite šta želite da posetioci urade kada se nađu na njemu. Na primer, da li želite da vas pozovu? Ako je tako na svakoj stranici treba navesti broj telefona. Možda želite da posete vašu klasičnu prodavnicu? U tom slučaju postaviti mapu i navesti uputstva kako stići do nje. Možda želite da zakazuju onlajn, što je funkcija koja se takođe može ugraditi? Ili želite da kupuju proizvode od vas onlajn, tako što će poslati porudžbinu ili uplatu? To je e-trgovina. Postoje razne opcije, od jednostavnih do složenih. Osim informacija o firmi, na sajt možete postaviti fotografije i opise svojih proizvoda, objasniti kako se koji koristi, ispričati  zanimljivu priču o svakom od njih, istaći cene. Što je još važnije, dobro optimizovan sajt(SEO) će vam omogućiti Google posete pa ćete imati besplatnu reklamu.

Dizajn i navigacija

Sajt treba da bude lak za korišćenje i da ima jasnu mapu stranica. Dizajn treba biti određen prema temi i dosledan na celom sajtu. Tekst treba biti pisan jezikom koji posetioci razumeju i biti u skladu sa temom. Meni(izbornik) treba biti jasno uočljiv i pregledan da posetilac nijednog trenutka ne bi lutao po sajtu. Dosta njih postavlja na svom sajtu iskakanje(eng. pop-up) raznih videa, slika, parola, upita, banera i sl.. To nije preporučljivo jer ako preterate može iritirati posetioce. Nedavno sam posetio jedan sajt gde nisam stigao pročitati ni par rečenica, a već mi je iskočila poruka da se upišem na njihovu e-mail listu. Reklame su većini dosadile kao i razni pozivi na akciju, tako da u tome treba biti umeren. Ako npr. radite neku uslugu ili imate zanatsku radnju, posetilac je došao na vaš sajt upravo zato što ga to zanima. Ne da bi vam lajkovao Facebook stranicu, ostavljao podatke ili odgovarao na pitanja. Bitno je istaći ono osnovno, šta radite, kako radite, vaši radovi, preporuke, kontakt podaci..

Suština je u sledećem:

  • pružiti jednostavnu i jasnu navigaciju
  • napraviti dosledan izgled
  • napisati relevantan i efikasan sadržaj

Cena sajta

Prošle godine u jednoj diskusiji na FB-u, napomenuo sam da cena sajta može biti i samo 50 evra. Naravno, ukoliko je u pitanju mali sajt na besplatnoj temi i za koji ne treba mnogo vremena. Prosto rečeno, potrebno je ući na server, instalirati WP platformu, temu, dodatke, napraviti stranice i ubaciti tekst i slike. Za nekoga ko se duže vremena bavi tim poslom ne treba mnogo vremena. Druga je stvar ako su u pitanju veći i komplikovaniji sajtovi koji traže dosta rada, ili sajt po određenom nacrtu gde treba angažovati web dizajnera i programera. U principu cena zavisi od stručnosti onoga koji radi sajt i vremena koje je potrebno za izradu. Pre nego što angažujete nekoga da vam radi sajt obavezno prvo pogledajte njegove prethodne radove(portfolio) da bi znali šta možete očekivati. U principu više se isplati dati malo više za profesionalan sajt koji će dugo trajati nego škrtariti i dobiti neki skroman sajt koji neće privući veću pažnju posetilaca. Ovde važi izreka; “što ne platiš na mostu platićeš na ćupriji”.

WordPress CMS platforma

WordPress, Joomla i Drupal su lideri na CMS tržištu, ali WordPress je daleko ispred.

WordPress koristi više od 60 miliona web stranica, uključujući 33,6% od prvih 10 miliona web stranica. (Wikipedia)

Prednosti WordPress platforme su što nije neophodno znanje programiranja i ima veliku podršku zajednice. Takođe se i dobro kotira kod pretraživača jer je SEO friendly. Besplatnih tutorijala o WP ima dosta na netu tako da se kasnije lako mogu uraditi ažuriranja ili izmene na sajtu. Jednostavan sajt uključuje nekoliko stranica, npr. početna, o nama, proizvodi, galerija, kontakt forma… Na hiljade besplatnih tema dostupnih su u WordPress direktorijumu koje možete besplatno preuzeti i koristiti. Međutim, većina tih tema ima jednostavan dizajn i koriste ih hiljade blogova širom interneta. Da bi Vaša veb stranica izgledala poslovnije bolje je koristiti premium WordPress temu. Takve teme mogu koštati između 19 i 59 dolara, zavisno od mesta gde ih kupujete. Najbolje mesto za pronalaženje kvalitetnih WordPress tema po povoljnim cenama je ThemeForest. Market ima preko 8.500 tema koje su dizajnirali i kodirali profesionalni veb programeri. Tema će pomoći ne samo da sajt izgleda lepše i profesionalnije, već i pri Google rangiranju jer je već optimizovana za pretraživače.

Da li Vam se isplati da naučite sami da napravite sajt?

Varijanta da naučite da sami sebi napravite profesionalni WP sajt se nikako ne isplati. Učili bi mesecima da napravite sajt koji bi izgledao jako skromno u odnosu na ono što profesionalci naprave za nekoliko dana. Ako Vam treba sajt za neko amatersko blogovanje onda Vam besplatne platforme kao što su Wix ili Weebly mogu završiti posao. Ali ako želite napraviti sajt za svoju firmu ili neki ozbiljniji posao ovakvi sajtovi nisu rešenje jer su ograničeni po dizajnu i funkcionalnosti. Osim toga pretraživači sajtove sa besplatnih platformi stavljaju u drugi plan pa neće imati organskih poseta. Dakle jedino ukoliko Vas zanima da se u budućnosti bavite ovim poslom isplati se učiti kako da pravite web stranice. Ako ipak ostanete pri tome da sami sebi napravite sajt, a da izgleda profesionalno, najlakši način je da zakupite profesionalnu WordPress temu sa demo sadržajem koji bi prilagodili, tj. uneli svoj sadržaj umesto postojećeg. Možete izabrati i besplatne teme ali premium teme izgledaju privlačnije i profesionalnije. Takođe imaju i veću podršku zajednice. Pre odabira teme je potrebno instalirati i podesiti WordPress na lokalnom serveru.

Pogledajte ponudu za instalaciju WP teme i izradu jeftinog sajta.

Zapamtite da su jednostavni, jasni i dobro dizajnirani sajtovi najuspešniji.