marketing usluge


Izrada sajta WordPress


Izrada WordPress sajtova postaje sve popularnija. Jedan od razloga što se WordPress platforma toliko koristi je mogućnost izrade i uređivanja sajta bez angažiranja programera. Sajt je lako integrisati sa društvenim medijima i raznim dodacima proširiti njegovu funkcionalnost. Moguće je dodati poziv na klik, chat i druge korisne funkcije.

Prilikom izrade sajta najvažnije je da razmislite šta želite da posetioci urade kada se nađu na njemu. Na primer, da li želite da vas pozovu? Ako je tako treba navesti broj telefona i funkciju poziva klikom. Možda želite da posete Vašu klasičnu prodavnicu? U tom slučaju treba postaviti Google mapu i navesti uputstva kako stići do te lokacije. Možda želite da posetioci zakazuju onlajn, što je funkcija koja se takođe može ugraditi? Ili želite da kupuju proizvode od Vas onlajn, tako što će poslati porudžbinu ili uplatu? To je e-trgovina. Postoje razne opcije, od jednostavnih do složenih. Osim informacija o firmi, na sajt možete postaviti fotografije i opise svojih proizvoda, objasniti kako se koji koristi, navesti najbitnije i istaći cene. Što je još važnije, dobro optimizovan sajt(SEO) će povećati Google posete pa dobijate besplatnu reklamu.

Dizajn i navigacija

Sajt treba da bude lak za korišćenje i da ima jasnu mapu stranica. Dizajn treba biti određen prema temi i dosledan na celom sajtu. Tekst treba biti pisan jezikom koji posetioci razumeju i biti u skladu sa temom. Meni(izbornik) treba biti jasno uočljiv i pregledan da posetilac nijednog trenutka ne bi lutao po sajtu. Dosta njih postavlja na svom sajtu iskakanje(eng. pop-up) raznih videa, slika, parola, upita, banera i sl.. To nije preporučljivo jer ako preterate može iritirati posetioce. Nedavno sam posetio jedan sajt gde nisam stigao pročitati ni par rečenica, a već mi je iskočila poruka da se upišem na njihovu e-mail listu. Reklame su većini dosadile kao i razni pozivi na akciju, tako da u tome treba biti umeren. Ako npr. radite neku uslugu ili imate zanatsku radnju, posetilac je došao na Vaš sajt upravo zato što ga to zanima. Ne da bi lajkovao Facebook stranicu, ostavljao podatke ili odgovarao na pitanja. Bitno je istaći ono osnovno, šta radite, kako radite, vaši radovi, preporuke, kontakt podaci..

Suština je u sledećem:

  • pružiti jednostavnu i jasnu navigaciju
  • napraviti dosledan izgled
  • napisati relevantan i efikasan sadržaj

p.s. Ako imate web-shop i vaša prodaja ne ide kako ste se nadali, razmotrite redizajn sajta. Trošenje novca na poboljšanje izgleda vašeg sajta je mnogo bolja investicija od bacanja novca na pokušaj oglašavanja sajta, koji jednostavno nije dovoljno dobar da proda vaš proizvod ili usluge.

Sadržaj sajta

Važna stvar(ako ne i najvažnija) prilikom izrade sajta je sadržaj. Sadržaj mora biti relevantan, sa osećajem i razumevanjem za posetioce. Kada neko traži nešto posebno i posećuje vaš sajt, posećuje ga sa razlogom. Vaša stranica ima nešto što žele, bilo da je to vaš proizvod, usluga i/ili informacije. Ako ne mogu dobiti ono što traže, nastaviće tražiti na nekoj drugoj lokaciji. Da bi mogli zadržati svoje posetioce morate im dati razloga za to. Obezbeđivanjem kvalitetnog sadržaja postići ćete ovaj cilj.

Kad se radi o sadržaju, bilo bi dobro na sajtu pokreneti blog u vezi sa temom sajta i pisati o onom što bi moglo interesovati posetioce. Verovatno će se kasnije vratiti i pročitati i druge postove jer će znati šta da očekuju. Za SEO optimizaciju teksta bi trebalo da uradite istraživanja ključnih reči. Pokušajte da saznate koje reči koriste posetioci u pretragama kada žele čitati o vašoj niši i vašoj temi? Dobar alat za istraživanje je KeywordPlanner. Koristite ključne reči u naslovima i tekstu. Ne zaboravite da naslov treba biti privlačan a tekst čitljiv.

Cena sajta

Prošle godine u jednoj diskusiji na FB-u, napomenuo sam da cena sajta može biti i samo 50 evra. Naravno, ukoliko je u pitanju mali sajt na besplatnoj temi i za koji ne treba mnogo vremena. Prosto rečeno, potrebno je ući na server, instalirati WordPress platformu, temu, dodatke, napraviti stranice i ubaciti tekst i slike. Za nekoga ko se duže vremena bavi tim poslom ne treba mnogo vremena. Druga je stvar ako su u pitanju veći i komplikovaniji sajtovi koji traže dosta rada, ili sajt po određenom nacrtu gde treba angažovati web dizajnera i programera. U principu cena zavisi od stručnosti onoga koji radi sajt i vremena koje je potrebno za izradu. Pre nego što angažujete nekoga da vam radi sajt obavezno prvo pogledajte njegove prethodne radove(portfolio) da bi znali šta možete očekivati. U principu više se isplati dati malo više za profesionalan sajt koji će dugo trajati nego škrtariti i dobiti neki skroman sajt koji neće privući veću pažnju posetilaca. Ovde važi izreka; “Što ne platiš na mostu platićeš na ćupriji”. Pogledajte cene sajtova.

Statičan ili dinamičan sajt?

Ako imate potrebu za povremenim objavljivanjem novog sadžaja u vidu bloga ili vesti, dodajete ili menjate usluge i proizvode, onda je sajt izrađen u WordPressu najbolji izbor. WordPress platforma je i predviđena za tu namenu.
Ukoliko želite sajt sa velikim brojem proizvoda i bazama podataka, sajt gde je potrebna registracija i logovanje posetioca, velika internet prodavnica, oglasnik, traženje posla i sl….onda je sajt kodiran od nule malo bolje rešenje, ali zbog komplikovanosti i višestruko skuplje, pa je opet WordPress bolji izbor.
Ail ukoliko nemate potrebu za izmenama sadržaja, ako želite sajt koji bi bio vaša prezentacija u pravom smislu te reči, gde su dostupne vaše informacije, onda je HTML/CSS/JS statični web sajt ono što Vama treba. Ovakvi sajtovi  su stabilni, brzo se učitavaju i nisu zahtevni po pitanju veličine hostinga. Npr. peric.in.rs

WordPress CMS platforma

WordPress koristi više od 60 miliona web stranica, uključujući 33,6% od prvih 10 miliona web stranica. (Wikipedia)

Prednosti WordPress platforme su što nije neophodno znanje programiranja i ima veliku podršku zajednice. Takođe se i dobro kotira kod pretraživača jer je SEO friendly. Besplatnih tutorijala o WP ima dosta na netu tako da kasnije lako možete raditi ažuriranja i izmene na sajtu. Pogledajte WordPress Tutorijal.

Jednostavan sajt uključuje nekoliko stranica, npr. početna, o nama, proizvodi, galerija, kontakt forma… Na hiljade besplatnih tema dostupnih su u WordPress direktorijumu koje možete besplatno preuzeti i koristiti. Međutim, većina tih tema ima jednostavan dizajn i koriste ih hiljade blogova širom interneta. Da bi Vaša veb stranica izgledala poslovnije bolje je koristiti premium WordPress temu. Takve teme mogu koštati između 19 i 59 dolara, zavisno od mesta gde ih kupujete. Najbolje mesto za pronalaženje kvalitetnih WordPress tema po povoljnim cenama je ThemeForest. Market ima preko 8.500 tema koje su dizajnirali i kodirali profesionalni veb programeri. Profi tema će pomoći ne samo da sajt izgleda lepše i profesionalnije, već i pri Google rangiranju jer je već optimizovana za pretraživače. ThemeForest  povremeno nudi članovima  WordPress teme besplatno ili sa popustom pa je to razlog više da se učlanite.

Da li se isplati učiti WordPress?

Varijanta da učite WordPress samo radi jednog sajta se nikako ne isplati. Učili bi mesecima da napravite sajt koji bi izgledao jako skromno u odnosu na ono što profesionalci naprave za nekoliko dana. Ako Vam treba sajt za neko amatersko blogovanje onda Vam besplatne platforme kao što su Wix ili Weebly mogu završiti posao. Takođe i platforma Site123, koja je dosta jednostavna za izradu sajta. Ali ako želite napraviti sajt za svoju firmu ili neki ozbiljniji posao ovakvi sajtovi nisu rešenje jer su ograničeni po dizajnu i funkcionalnosti. Osim toga pretraživači sajtove sa besplatnih platformi stavljaju u drugi plan pa neće imati organskih poseta.

Dakle jedino ukoliko Vas zanima da se profesionalno bavite ovim poslom isplati se učiti WordPress. Ako ipak ostanete pri tome da sami sebi napravite sajt, a da izgleda profesionalno, nabolji način je da kupite profesionalnu WordPress temu sa demo sadržajem koji bi prilagodili, tj. uneli svoj sadržaj umesto postojećeg. Možete izabrati i besplatne teme ali premium teme izgledaju privlačnije i profesionalnije. Takođe imaju i podršku autora. Pre odabira teme je potrebno instalirati i podesiti WordPress CMS na serveru. Zapamtite da su jednostavni, jasni i dobro dizajnirani sajtovi najuspešniji.

Pročitajte i Koje su najveće greške pri izradi sajta.