marketing usluge

Izrada sajta

Često sam bio u situaciji da čujem kako se ljudi žale da im posao ne ide, kako ne mogu da pronađu nove poslovne saradnike ili da uspešno plasiraju na tržište svoje usluge i proizvode…Uvek ih prvo upitam da li imaju web sajt i gotovo uvek dobijem odgovor da nemaju.

Ako radite neki posao i želite da proširite poslovanje onda je sajt najbolji način za nalaženje novih kupaca. Sajt je dostupan tokom cele godine, 7 dana u nedelji, 24 časa dnevno sa kompletnom ponudom proizvoda ili usluga, i ne može se potrošiti ili isključiti.

Sa druge strane, postojanje sajta jedne firme na Internetu daje joj na kredibilitetu. Klijenti lako i na jednom mestu mogu pronaći sve potrebne informacije o onome što ih interesuje. Prilikom planiranja sajta najvažnije je da razmislite šta želite da posetioci urade kada se nađu na njemu. Na primer, da li želite da vas pozovu? Ako je tako na svakoj stranici treba navesti broj telefona. Možda želite da posete vašu klasičnu prodavnicu? U tom slučaju postaviti mapu i navesti uputstva kako stići do nje. Možda želite da zakazuju onlajn, što je funkcija koja se takođe može ugraditi? Ili želite da kupuju proizvode od vas onlajn, tako što će poslati porudžbinu ili uplatu? To je e-trgovina. Postoje razne opcije, od jednostavnih do složenih. Osim informacija o firmi, na svoj sajt možete postaviti fotografije i opise svojih proizvoda, objasniti kako se koji koristi, ispričati  zanimljivu priču o svakom od njih, istaći cene.

Cena sajta

Prošle godine u jednoj diskusiji na FB-u, napomenuo sam da cena sajta može biti i samo 50 evra. Naravno, ukoliko je u pitanju mali sajt na besplatnoj temi i za koji ne treba mnogo vremena. Prosto rečeno, potrebno je ući na server, instalirati WP platformu, temu, dodatke, napraviti stranice i ubaciti tekst i slike. Za nekoga ko se duže vremena bavi tim poslom ne treba mnogo vremena. Druga je stvar ako su u pitanju veći i komplikovaniji sajtovi koji traže dosta rada, ili sajt po određenom nacrtu gde treba angažovati web dizajnera i programera. U principu cena zavisi od stručnosti onoga koji radi sajt i vremena koje je potrebno za izradu.

Dizajn i navigacija

Sajt treba da bude lak za korišćenje i da ima jasnu mapu stranica. Dizajn treba biti određen prema temi i dosledan na celom sajtu. Tekst treba biti pisan jezikom koji posetioci razumeju i biti u skladu sa temom. Meni(izbornik) treba biti jasno uočljiv i pregledan da posetilac nijednog trenutka ne bi lutao po sajtu. Dosta njih postavlja na svom sajtu iskakanje(eng. pop-up) raznih videa, slika, parola, upita, banera i sl.. To nije preporučljivo jer ako preterate može iritirati posetioce. Nedavno sam posetio jedan sajt gde nisam stigao pročitati ni par rečenica, a već mi je iskočila poruka da se upišem na njihovu e-mail listu. Reklame su većini dosadile kao i razni pozivi na akciju, tako da u tome treba biti umeren. Ako na pr. radite neku uslugu ili imate zanatsku radnju, posetilac je došao na vaš sajt upravo zato što ga to zanima. Ne da bi vam lajkovao stranicu na FB, ostavljao podatke ili odgovarao na pitanja. Bitno je istaći ono osnovno, šta radite, kako radite, vaši radovi, preporuke, kontakt podaci..

Suština je u sledećem:

  • pružiti jednostavnu i jasnu navigaciju
  • napraviti dosledan izgled
  • napisati relevantan i efikasan sadržaj

Upravljanje sajtom

Što se tiče same tehnike izrade, najpopularnija je CMS platforma WordPress, gde nije neophodno znanje programiranja. Besplatnih tutorijala o WP ima dosta tako da se kasnije lako mogu uraditi ažuriranja ili izmene na sajtu. Jednostavan sajt uključuje nekoliko stranica, na pr. početna, o nama, naši radovi, kontakt forma… Posle izrade sajta obavezan je bekap, tako da se sajt lako se može vratiti u početno stanje. Sajt treba biti brz pri otvaranju i jasno uočljiv na mobilnim uređajima, što je vrlo bitno jer se sve više koriste.

Da li Vam se isplati da naučite sami da napravite sajt?

Varijanta da naučite da sami sebi napravite profesionalni sajt se nikako ne isplati. Učili bi mesecima da napravite sajt koji bi izgledao jako skromno u odnosu na ono što profesionalci naprave za nekoliko dana. Ako Vam treba sajt za neko amatersko blogovanje onda Vam besplatne platforme kao što su Wix ili Weebly mogu završiti posao. Ali ako želite napraviti sajt za svoju firmu, ili neki ozbiljniji posao, ovakvi sajtovi nisu rešenje jer su ograničeni po dizajnu i funkcionalnosti. Osim toga pretraživači sajtove sa besplatnih platformi stavljaju u drugi plan pa neće imati organskih poseta. Dakle jedino ukoliko Vas zanima da se u budućnosti bavite ovim poslom isplati se učiti kako da pravite web stranice.

Pogledajte ponudu za izradu jeftinog sajta.

Pazite

Ako se vaš sajt otvara sporo i nema ga na prvih nekoliko stranica na Google, onda kao da ga i nemate.