Izrada sajta wp

Izrada sajta WordPress

Izrada WordPress sajtova postaje sve popularnija. Većina web lokacija koje vidite na mreži su WordPress stranice. Jedan od razloga što se WordPress platforma toliko koristi je mogućnost izrade i uređivanja sajta bez angažiranja programera. Ako ste koristili Microsoft Word i uređivali dokumente nećete imati problema ni sa uređivanjem stranica u WordPress-u. Sajt je lako povezati sa društvenim mrežama i raznim dodacima proširiti njegovu funkcionalnost. Moguće je dodati poziv na klik, chat i druge korisne funkcije.  

Pre izrade sajta najvažnije je da razmislite šta želite da posetioci urade kada se nađu na njemu. Na primer, da li želite da vas pozovu? Ako je tako treba navesti broj telefona i funkciju poziva klikom. Možda želite da posete Vašu klasičnu prodavnicu? U tom slučaju treba postaviti Google mapu i navesti uputstva kako stići do te lokacije. Možda želite da posetioci zakazuju onlajn, što je funkcija koja se takođe može ugraditi? Ili želite da kupuju Vaše proizvode onlajn tako što će poslati porudžbinu ili uplatu? To je e-trgovina. Postoje razne opcije, od jednostavnih do složenih. Osim informacija o firmi, na sajt možete postaviti fotografije i opise svojih proizvoda, objasniti kako se koji koristi, navesti najbitnije i istaći cene. Što je još važnije, dobro optimizovan sajt(SEO) će povećati Google posete pa dobijate besplatnu reklamu. Najbitnije:

1. Dizajn i navigacija

2. Sadržaj sajta

3. Cena WordPress sajta

4. Statičan ili dinamičan sajt?

5. WordPress CMS platforma

6. Da li se isplati učiti WordPress?

7. WordPress kursevi

Dizajn i navigacija

Dobro dizajniran sajt izgleda privlačno i na desktopu i na mobilnom uređaju, i ako je dizajn sajta dobro urađen imaće više poseta. Dizajn treba biti određen prema temi i dosledan na celom sajtu. Sajt treba da bude lak za korišćenje i da ima jasan raspored stranica. Tekst treba biti pisan jezikom koji posetioci razumeju i biti u skladu sa temom. Meni(izbornik) treba biti jasno uočljiv i pregledan da posetilac nijednog trenutka ne bi lutao po sajtu. Dosta njih postavlja na svom sajtu iskakanje(eng. pop-up) raznih videa, slika, parola, upita, banera i sl.. To nije preporučljivo jer ako preterate može iritirati posetioce. Nedavno sam posetio jedan sajt gde nisam stigao pročitati ni par rečenica, a već mi je iskočila poruka da se upišem na njihovu e-mail listu. Reklame i razni pozivi na akciju su većini dosadile tako da u tome treba biti umeren. Ako npr. radite neku uslugu ili imate zanatsku radnju, posetilac je došao na Vaš sajt zato što ga to zanima. Ne da bi lajkovao Facebook stranicu, ostavljao podatke ili odgovarao na pitanja. Bitno je istaći ono osnovno, šta radite, kako radite, Vaši radovi, preporuke, kontakt podaci..Napravite onoliko stranica koliko je potrebno, ali pazite da meni ne bude previše pretrpan. Ako je sajt težak za snalaženje i potencijalni kupci ne mogu lako pronaći ono što traže napustiće sajt.

WordPress nudi veliki izbor tema koje možete koristiti za izradu sajta. WordPress teme.

Suština je u sledećem:

  1. napraviti dosledan izgled
  2. pružiti jednostavnu i jasnu navigaciju
  3. napisati relevantan i efikasan sadržaj

p.s. Ako imate web-shop i vaša prodaja ne ide kako ste se nadali, razmotrite redizajn sajta. Trošenje novca na poboljšanje izgleda vašeg sajta je mnogo bolja investicija od bacanja novca na pokušaj oglašavanja sajta, koji jednostavno nije dovoljno dobar da proda vaš proizvod ili usluge. Zapamtite da su jednostavni, jasni i dobro dizajnirani sajtovi najuspešniji.

Sadržaj sajta

Važna stvar(ako ne i najvažnija) prilikom izrade sajta je sadržaj. Sadržaj mora biti relevantan, sa osećajem i razumevanjem za posetioce.  Ako ne mogu dobiti ono što traže, nastaviće da tražie na nekoj drugoj lokaciji. Da bi zadržali svoje posetioce morate im dati razloga za to. Zato je bitno  imati kvalitetan sadržaj. Objasnite zašto ste bolji od konkurenata. Pokažite se i prodajte sebe – zapamtite, pokušavate navesti posetioce da Vas kontaktiraju ili kupuju sa sajta. 

Pazite…
Ljudi su došli na Vaš sajt sa nekim ciljem. Treba im nešto ili  traže nešto (uglavnom rešenje za neki problem).
Na Vama je da im olakšate potragu:

  • Dajte im informacije koje traže – iz njihovog ugla, ne ono što Vi mislite da im treba…
  • Stranice trebaju biti vizualno privlačne – da ne budu samo blokovi teksta, već razbijeni u paragrafe, sekcije, sa relevantnim ilustracijama i slikama…
  • Sadržaj treba biti zanimljiv – objasnite neki benefit Vašeg proizvoda kroz neku anegdotu ili kroz iskustvo klijenta. Zamisli da pričate to prijatelju…
  • Članak treba biti jasan i pregledan – lak za čitanje sa istaknutim naslovima i podnaslovima…
  • Ponuda treba biti uverljiva i verodostojna  – izbegavajte “jedini, najbolji, vrhunski” ako nemate dokaze za to. Svaka tvrdnja bi trebala da se potkrepi dokazima…

Jedan od rezloga polularnosti WordPress platforme je lako postavljanje sadržaja jer je u početku bila namenjena za blogere. Preporučljivo je na sajtu pokreneti blog/vesti u vezi sa temom sajta i pisati o onom što bi moglo interesovati posetioce. Verovatno će se kasnije vratiti i pročitati i druge članke jer će znati šta da očekuju. Za SEO optimizaciju teksta bi trebalo da uradite istraživanja ključnih reči. Pokušajte da saznate koje reči koriste posetioci u pretragama kada žele čitati o Vašoj niši i temi? Dobar alat za istraživanje je KeywordPlanner. Koristite ključne reči u naslovima i tekstu. Ne zaboravite da naslov treba biti privlačan a tekst čitljiv.

Cena WordPress sajta

Prošle godine u jednoj diskusiji na FB-u, napomenuo sam da cena WordPress sajta može biti i samo 50 evra. Naravno, ukoliko je u pitanju mali sajt na besplatnoj temi i za koji ne treba mnogo vremena. Prosto rečeno, potrebno je ući na server, instalirati WordPress platformu, temu, dodatke, napraviti stranice i ubaciti tekst i slike. Za nekoga ko se duže vremena bavi tim poslom ne treba mnogo vremena. Druga je stvar ako su u pitanju veći i komplikovaniji sajtovi koji traže dosta rada, ili sajt po određenom nacrtu gde treba angažovati web dizajnera i programera. U principu cena zavisi od stručnosti onoga koji radi sajt i vremena koje je potrebno za izradu. Pre nego što angažujete nekoga da vam radi sajt obavezno prvo pogledajte njegove prethodne radove(portfolio) da bi znali šta možete očekivati. U principu više se isplati dati malo više za profesionalan sajt koji će privući više poseta i duže trajati nego škrtariti i dobiti neki skroman sajt koji neće privući pažnju. Ovde važi izreka; “Što ne platiš na mostu platićeš na ćupriji”. Pogledajte cene izrade sajtova.

Statičan ili dinamičan sajt?

Ako imate potrebu za povremenim objavljivanjem novog sadžaja u vidu bloga ili vesti, dodajete ili menjate usluge i proizvode, onda je sajt izrađen u WordPressu najbolji izbor. WordPress platforma je i predviđena za tu namenu.
Ukoliko želite sajt sa velikim brojem proizvoda i bazama podataka, sajt gde je potrebna registracija i logovanje posetioca, velika internet prodavnica, oglasnik, traženje posla i sl….onda je sajt kodiran od nule malo bolje rešenje, ali zbog komplikovanosti i višestruko skuplje, pa je opet WordPress bolji izbor.
Ail ukoliko nemate potrebu za izmenama sadržaja, ako želite sajt koji bi bio vaša prezentacija u pravom smislu te reči, gde su dostupne vaše informacije, onda je HTML/CSS/JS statični web sajt ono što Vama treba. Ovakvi sajtovi  su stabilni, brzo se učitavaju i nisu zahtevni po pitanju veličine hostinga. Npr. peric.in.rs   

WordPress CMS platforma

WordPress koristi više od 60 miliona web stranica, uključujući 33,6% od prvih 10 miliona web stranica. (Wikipedia)

Prednosti WordPress platforme su što nije neophodno znanje programiranja i ima veliku podršku zajednice. Takođe se i dobro kotira kod pretraživača jer je SEO friendly. Besplatnih tutorijala o WP ima dosta na netu tako da kasnije lako možete raditi ažuriranja i izmene na sajtu. Pogledajte WordPress Tutorijal.

Jednostavan sajt uključuje nekoliko stranica, npr. početna, o nama, proizvodi, galerija, kontakt forma… Na hiljade besplatnih tema dostupnih su u WordPress direktorijumu koje možete besplatno preuzeti i koristiti. Međutim, većina tih tema ima jednostavan dizajn i koriste ih hiljade blogova širom interneta. Da bi Vaša veb stranica izgledala poslovnije bolje je koristiti premium WordPress temu. Takve teme mogu koštati između 19 i 59 dolara, zavisno od mesta gde ih kupujete. Najbolje mesto za pronalaženje kvalitetnih WordPress tema po povoljnim cenama je ThemeForest. Market ima preko 8.500 tema koje su dizajnirali i kodirali profesionalni veb programeri. Profi tema će pomoći ne samo da sajt izgleda lepše i profesionalnije, već i pri Google rangiranju jer je već optimizovana za pretraživače. ThemeForest  povremeno nudi članovima WordPress teme besplatno ili sa popustom pa je to razlog više da se učlanite. Pitanja u vezi izrade sajta.

Da li se isplati učiti WordPress?

Varijanta da učite WordPress radi izrade jednog sajta se nikako ne isplati. Izgubili bi dosta vremena da napravite sajt koji bi izgledao jako skromno u odnosu na ono što naprave profesionalci. Ako Vam treba sajt za neko amatersko blogovanje onda i besplatne platforme kao što su Wix ili Weebly mogu završiti posao. Takođe i platforma Site123 je dosta jednostavna za izradu sajta. Ali ako želite napraviti sajt za svoju firmu ili neki ozbiljniji posao ovakvi sajtovi nisu rešenje jer su ograničeni po dizajnu i funkcionalnosti. Osim toga pretraživači sajtove sa besplatnih platformi stavljaju u drugi plan pa neće imati poseta. Dakle jedino ukoliko Vas zanima da se profesionalno bavite ovim poslom isplati se učiti WordPress.

Ako ipak ostanete pri tome da sami sebi napravite WP sajt, a da izgleda profesionalno, nabolji način je da kupite profesionalnu WordPress temu sa demo sadržajem koji bi prilagodili, tj. uneli svoj sadržaj umesto postojećeg. Možete izabrati i besplatne teme ali premium teme izgledaju privlačnije i profesionalnije. Takođe imaju i podršku autora. Pre odabira teme je potrebno instalirati WordPress CMS na serveru. Najbolje da pre toga prođete osnovnu obuku preko linkova koje sam naveo ispod.

WordPress kursevi

Ako želite da naučite WordPress najbolje je početi od kurseva ponuđenih na learn.wordpress.org. 
Naučite WordPress  – Besplatan kurs za učenje i korišćenje platforme.
Jobs.WordPress.net – Sajt na kome kompanije i pojedinci objavljuju oglase za posao.
WordPress.org timovi – Šta rade, kada i gde se sastaju WP timovi.

WordPress zajednica takođe organizuje skupove za učenje i razmenu znanja. Npr. trodnevni kamp WordCamp Europe 2021 od 7. juna 2021. Više o tome kako postati saradnik možete saznati u članku o načinima doprinosa WordPressu. U videu imate jedno od mnogih YT uputstva za izradu WordPress sajta. How To Make a WordPress Website.