Ciljanje publike na Google

ciljanje publike google

Google vam omogućuje da budete što precizniji kod ciljanja publike, odnosno kada birate ko treba videti vaše oglase. Oglase možete da prikazujete određenim kategorijama publike na osnovu njihovih interesovanja, bilo da vole video igre ili kućne ljubimce, odnosno žele da kupe automobil ili kuću. Mogućnost da takvim korisnicima sa određenim interesovanjima prikazujete oglase može da vam pomogne da dosegnete prave klijente. To u AdWords-u možete da uradite tako što ćete u oglasne grupe dodati kategorije publike. Važno je da znate da će svaki metod ciljanja koji dodate suziti, a ne proširiti ciljanje.

U ovom članku su navedene mogućnosti za dodavanje publike u oglasne grupe ili kampanje. Imajte na umu da ciljanje publike nije dostupno za sve tipove kampanja.

Ključne reči: U zavisnosti od formata oglasa možete da prikazujete oglase na osnovu reči ili fraza (ključne reči) na koje se odnose.
Sužavanjem ciljanja možete da prikazujete oglase relevantnijoj publici na mestima i u kontekstu gde to ima smisla.

Pregled dostupnih metoda ciljanja

Demografske grupe: Birate uzrast, pol i roditeljski status publike koju želite da dosegnete.

Interesovanja: Birate neku od dostupnih kategorija da biste dosegli ljude zainteresovane za vaše teme, čak i kada posećuju stranice posvećene drugim temama.

Publika sa afinitetima: Povećavate obaveštenost o brendu tako što ćete oglasima dosegnuti ljude koji već pokazuju interesovanje za relevantne teme.

Publika na tržištu: Birate neku od kategorija publike da biste pronašli klijente koji istražuju proizvode i razmatraju kupovinu usluge ili proizvoda poput onih koje nudite.

Oglasi za ponovno oglašavanje: Birate publiku na osnovu njihovih ranijih interakcija(korisnici koji su ranije posetili vaš sajt).

Odredišta za plasman

Ciljajte jedinstvene kanale, veb-sajtove ili odredišta za plasman na njima. Na primer, možete da ciljate ceo blog koji ostvaruje veliki saobraćaj ili početnu stranicu popularnog sajta sa vestima. Dodavanje odredišta za plasman u oglasne grupe u kampanjama za Mrežu multimedijalnog oglašavanja je slično kao kada dodajete ključne reči.

Prikažite oglase samo na određenim odredištima za plasman koja odaberete.
Ako želite da prikazujete oglase na Mreži multimedijalnog oglašavanja, ali samo na odredištima za plasman koja ručno izaberete, to možete da uradite pomoću upravljanih odredišta za plasman. Na primer, ako prodajete turističke aranžmane i želite da se vaši oglasi prikazuju na određenom veb-sajtu ili određenoj stranici o putovanjima, dodajte je kao upravljano odredište za plasman.

Prikazujte oglase na odredištima za plasman na kojima klijenti provode vreme.
Ako znate da vaši klijenti posećuju neki veb-sajt, razmislite o tome da ga dodate kao upravljano odredište za plasman. Na primer, ako vaš tipičan klijent provodi dosta vremena na sajtu example.com i želite da prikazujete oglase na tom sajtu, dodajte ga kao upravljano odredište za plasman.

Ostvarite veći (ili manji) saobraćaj na odredištima za plasman tako što ćete za njih podesiti pojedinačne ponude.
Ako ustanovite da oglašavanje na određenom sajtu dobro funkcioniše, možete da povećate ponudu samo za taj sajt da biste bili konkurentniji i da biste povećali potencijalnu vidljivost na tom sajtu. Sa druge strane, možda ćete želeti da smanjite ponudu za neko drugo odredište za plasman jer se na njemu ne o

Teme: Ciljanje teme vam omogućava da dosegnete široki opseg oglasa u vezi sa temom koju izaberete. Na primer, ako ciljate temu „auto-moto“, oglas će se prikazivati ljudima koji gledaju video snimke o automobilima.

Korišćenje naprednih podešavanja Google kampanje

Razmislite o optimizaciji kampanja naprednim podešavanjem. Podešavanjem zakazivanja možete da navedete određene sate ili dane u sedmici tokom kojih želite da se prikazuju oglasi i da kontrolišete trajanje kampanje. Važno je da vam sadržaj stalno bude aktuelan kako bi se ljudi vraćali. Zato možete da razmislite o zakazivanju oglasa tako da se prikazuje mesec dana.

Podešavanjem za isporuku oglasa možete da odredite učestalost isporučivanja aktivnih oglasa u odnosu na druge aktivne oglase u okviru oglasne grupe. Na primer, možete da optimizujete oglase za prikaze, konverzije ili da ih rotirate ravnomerno. Podešavanjem za isporuku oglasa možete da podesite i ograničenje učestalosti, čime ograničavate broj prikazivanja oglasa jedinstvenom korisniku na Google Mreži multimedijalnog oglašavanja.

Možete da ciljate ljude koji se nalaze na nekoj geografskoj lokaciji ili su zainteresovani za nju. Odaberite jednu geografsku lokaciju ili više njih koje su relevantne za vaše oglase. Oglašavanjem pravim klijentima možete da povećate povraćaj ulaganja.

Na primer, kada oglašavate pekaru u Beogradu, možete da ciljate samo ljude koji se nalaze u Beogradu ili samo ljude koji su zainteresovani za Beograd, odnosno obe kategorije korisnika. Ili ako vaše onlajn preduzeće obavlja isporuke na teritoriji Crne Gore i Srbije, možete da ciljate obe zemlje.

Možete da odaberete jezik sajtova i video snimaka na kojima se oglasi prikazuju promenom ciljnog jezika u podešavanjima kampanje. Da bi ustanovio gde da prikazuje oglase, AdWords analizira podešavanje jezika Google interfejsa koje je postavio korisnik ili jezik korisnikovog upita za pretragu, stranice koju trenutno pregleda ili stranica koje je nedavno pregledao na Mreži multimedijalnog oglašavanja. U napredna podešavanja spadaju i Google dodaci za oglase.