Ciljanje publike na Google

ciljanje publike google

Google omogućava veliku preciznost kod ciljanja publike, odnosno kada biramo ko treba videti oglase. Oglase možemo prikazivati određenim kategorijama publike na osnovu njihovih interesovanja, npr. ako traže video igre ili kućne ljubimce ili žele da kupe kuću ili automobil. Mogućnost da takvim korisnicima sa određenim interesovanjima prikazujemo oglase pomaže da dođemo do pravih klijenata. To u AdWords-u radimo tako što u oglasne grupe dodajemo kategorije publike.

Ključne reči: U zavisnosti od formata oglasa možemo da prikazujemo oglase na osnovu reči ili fraza (ključne reči) na koje se odnose.
Sužavanjem ciljanja prikazujemo oglase relevantnijoj publici na mestima i u kontekstu gde to ima smisla.

Pregled dostupnih metoda ciljanja

Demografske grupe: Biramo uzrast, pol i roditeljski status publike koju želimo da dosegnemo.

Interesovanja: Biramo neku od dostupnih kategorija da bi dosegli ljude zainteresovane za vaše teme, čak i kada posećuju stranice posvećene drugim temama.

Publika sa afinitetima: Povećavamo obaveštenost o brendu tako što ćemo oglasima dosegnuti ljude koji već pokazuju interesovanje za slične oblasti.

Publika na tržištu: Biramo neku od kategorija publike da bi pronašli klijente koji istražuju proizvode i razmatraju kupovinu usluge ili proizvoda poput onih koje nudite.

Oglasi za ponovno oglašavanje: Biramo publiku na osnovu njihovih ranijih interakcija(na pr. korisnici koji su ranije posetili vaš sajt).

Odredišta za plasman

Ciljamo jedinstvene kanale, veb-sajtove ili odredišta za plasman na njima. Na primer, možemo ciljati blog koji ostvaruje veliki saobraćaj ili početnu stranicu popularnog sajta sa vestima. Dodavanje odredišta za plasman u oglasne grupe u kampanjama za Mrežu multimedijalnog oglašavanja je slično kao kada dodajete ključne reči.

Prikazivanje oglasa samo na određenim odredištima za plasman koja odaberete.
Ako želimo da prikazujemo oglase na Mreži multimedijalnog oglašavanja, ali samo na odredištima za plasman koja ručno izaberemo, to možemo da uradimo pomoću upravljanih odredišta za plasman. Na primer, ako prodajemo turističke aranžmane i želimo da se vaši oglasi prikazuju na određenom veb-sajtu ili određenoj stranici o putovanjima, dodajemo je kao upravljano odredište za plasman.

Prikazujemo oglase na odredištima za plasman na kojima klijenti provode vreme.
Ako znate da vaši klijenti posećuju neki veb-sajt, možemo ga dodati kao upravljano odredište za plasman. Na primer, ako vaš tipičan klijent provodi dosta vremena na sajtu example.com i želite da prikazujete oglase na tom sajtu, dodajemo ga kao upravljano odredište za plasman.

Ostvarujemo veći (ili manji) saobraćaj na odredištima za plasman tako što za njih podešavamo pojedinačne ponude.
Ako ustanovimo da oglašavanje na određenom sajtu dobro funkcioniše, možemo da povećamo ponudu samo za taj sajt da bi bili konkurentniji i da bi povećali potencijalnu vidljivost na tom sajtu. Sa druge strane, možda ćete želeti da smanjite ponudu za neko drugo odredište za plasman jer se na njemu nema rezultata.

Teme: Ciljanje teme nam omogućava da dosegnemo široki opseg oglasa u vezi sa temom koju izaberemo. Na primer, ako ciljamo temu „auto-moto“, oglas će se prikazivati ljudima koji gledaju video snimke o automobilima.

Korišćenje naprednih podešavanja Google kampanje

Možemo optimizovati kampanju naprednim podešavanjima. Podešavanjem zakazivanja možemo da navedemo određene sate ili dane u sedmici tokom kojih želimo da se prikazuju oglasi i da kontrolišemo trajanje kampanje. Važno je da sadržaj stalno bude aktuelan kako bi se ljudi vraćali. Možemo da  postavimo oglase tako da se prikazuju određeni period.

Podešavanjem za isporuku oglasa možemo odrediti učestalost isporučivanja aktivnih oglasa u odnosu na druge aktivne oglase u okviru oglasne grupe. Na primer, možemo da optimizujemo oglase za prikaze, konverzije ili da ih rotiramo ravnomerno. Podešavanjem za isporuku oglasa možemo da podesimo i ograničenje učestalosti, čime ograničavate broj prikazivanja oglasa jedinstvenom korisniku na Google Mreži multimedijalnog oglašavanja.

Možemo da ciljamo ljude koji se nalaze na nekoj geografskoj lokaciji ili su zainteresovani za nju. Odaberemo jednu geografsku lokaciju ili više njih koje su relevantne za vaše oglase. Oglašavanjem pravim klijentima možemo da povećamo povraćaj ulaganja.

Npr. ako oglašavamo pekaru u Beogradu, možemo da ciljamo samo ljude koji se nalaze u Beogradu ili samo ljude koji su zainteresovani za Beograd, odnosno obe kategorije korisnika. Ili ako vaše onlajn preduzeće obavlja isporuke na teritoriji Crne Gore i Srbije, možemo da ciljamo obe zemlje.

Možemo da odaberemo jezik sajtova i video snimaka na kojima se oglasi prikazuju promenom ciljnog jezika u podešavanjima kampanje. Da bi ustanovio gde da prikazuje oglase, AdWords analizira podešavanje jezika Google interfejsa koje je postavio korisnik ili jezik korisnikovog upita za pretragu, stranice koju trenutno pregleda ili stranica koje je nedavno pregledao na Mreži multimedijalnog oglašavanja.

Saznajte više o Google oglašavanju.