Zarada preko Upworka

Zarada preko Upworka je postala izuzetno popularna u zadnje vreme. Upwork je jedna od najpoznatijih platformi za zaradu preko interneta, koja ima više miliona freelancera (honoraraca). Ima dosta ljudi sa ovih prostora a Srbija je završila prethodnu godinu kao 5. po zaradi u Evropi. Sve platforme suštinski funkcionišu na isti način — klijent postavi ponudu za posao na sajt, a frilenseri se nadmeću tako što daju svoje uslove pod kojima bi obavili posao. Klijent onda izabere frilensera koga želi, a sama platforma rešava sve one „dosadne”, pravne stvari. Nema ograničenja u zaradi, sve zavisi od toga koliko uložite vremena, znanja i iskustva. Pogledajte i kako zaraditi kao freelancer. Najvažnije na Upworku;

Registracija

Od pre nekoliko meseci, Upwork je počeo da odbija nove frilensere u oblastima u kojima je veća ponuda od potražnje. Zbog toga morate pažljivo da popunite profil i dokažete da ste stručnjak u svojoj oblasti. Nemojte praviti “svaštarski” profil i predstavljati se kao neko ko radi i dizajn i programiranje i data entry, jer vas skoro sigurno neće prihvatiti. Možete spajati srodne oblasti, kao recimo copywriting i marketing, ali preporučujem Vam da se fokusirate na jednu stvar i dokažete da ste stručnjak u istoj. U globalu, trebalo bi da odaberete 5 do 7 skilova koji opisuju to što radite i popunite profil, izaberete dobru sliku i napišete dobar overview, bez gramatičkih i grešaka u kucanju i trebalo bi da Vas prihvate. Skilovi su ključ – ako ih dobro povežete i dodate neke skilove koji nisu toliko popularni na platformi, recimo neki novi programski jezik, sigurno ćete biti prihvaćeni. Možete staviti na profil i nešto što ne znate dobro da radite, ukoliko smatrate da će vam to pomoći pri registraciji. Odmah posle toga možete promeniti profil iz korena i urediti ga potpuno drugačije. Ukoliko imate problema pri registraciji posetite Upwork centar za pomoc. Support Upwork.

Klijenti

Klijenti mogu biti Payment Verified i Payment Unverified, što možete videti odmah ispod oglasa za posao koji su postavili. Moj savet početnicima je da budu jako oprezni ako se prijavljuju na posao kod neverifikovanih klijenata, zato sto se među njima najčešće kriju prevaranti koji operišu na platformi. Međutim, iz tih razloga je i konkurencija na tim poslovima manja, pa možete razmisliti o prijavi kako biste započeli Upwork karijeru i dobijali bolje plaćene poslove u budućnosti.
Ne počinjite sa poslom ako ne vidite da je klijent ozbiljan, a to će vam dokazati tako što će se verifikovati i prebaciti novac u milestone, ako se radi o fixed price ugovoru, ili vam otvoriti sate ako se radi o hourly ugovoru. Ukoliko se klijent ne verifikuje, ili mu završite posao pre nego sto je prebacio novac Upworku, može vam ukrasti rad i platforma nema način da vas zaštiti!

Komunikacija

Što se tiče komunikacije, sve u vezi posla bi trebalo da raspravljate preko Upwork poruka, kako bi Upwork imao uvid u čitav proces. Ako dođe do spora, a dokazi su van Upwork chata, Upwork vas neće zaštititi. Zato budite oprezni ako komunicirate sa klijentom van platforme, preko Skypea, maila ili nekog drugog servisa. Takođe, izbegnite da pominjete komunikaciju i naročito plaćanje van Upworka u porukama na platformi, to je jedan od najčešćih razloga suspenzije. Reči poput Skype, email, PayPal i slične aktiviraju Upwork mehanizam koji obaveštava radnike koji kasnije čitaju vašu prepisku. Ukoliko pristajete na Skype intervju i da izmestite komunikaciju van platforme, obavezno pomenite da želite da sve što je vezano za posao obavljate preko Upworka kako biste izbegli suspenziju i ostali zaštićeni.
Takođe, obratite pažnju i na kradljivce podataka – često ćete videti čudne zahteve klijenata koji ce hteti da im pošaljete vaše lične podatke kao sto su matični broj, broj lične karte, broj kartice, a dobijaćete i ponude da prodate profil. Neki klijenti ce vam slati i maliciozne linkove i ako to vidite i prepoznate, bez oklevanja ih prijavite Upworku i blokirajte!

Upwork zaštita

Ako zaključite hourly ugovor sa Payment Verified klijentima, Upwork automatski skida novac sa njihovog računa za svaki sat koji unesete preko Upwork Trackera koji je klijent otvorio. Upwork ne garantuje zaštitu za manuelno unošenje sati (odnosno ono što ste vi sami uneli mimo sati koje vam je za tu nedelju odredio klijent).
Zbog toga, ne preporučujemo da sa klijentima koje jos uvek niste upoznali koristite tu opciju.
Sto se tiče fixed price ugovora, bićete zaštićeni ako je klijent Payment Verified i milestone funded. Možete proveriti to u My Jobs meniju na vašem Upwork accountu. Ukoliko klijent nije ni otvorio milestone, pisaće vam “no active milestones” pored imena ugovora. Ukoliko je otvoren, ali nije funded, pisaće vam “$0 out of $X funded”, dok ce vam za funded milestone pisati “$X (neki iznos) funded”. Nemojte ništa slati klijentima dok ne vidite da je milestone funded! Ukoliko vas klijent jednostavno nestane pošto ste mu poslali radove, novac ce vam biti isplaćen u roku od 14 dana automatski za fixed price ugovore. Kada završite posao posaljite fajlove preko “Submit Work” opcije koju ćete videti u “My Jobs” meniju pored imena aktivnog ugovora. Ako je klijent napravio milestone i prebacio novac Upworku, on ce biti na vašem računu najkasnije za dve nedelje, ako klijent ne pokrene spor. Naravno, sam klijent ako se pojavi u toku navedenih 14 dana moze prihvatiti ono što ste poslali i poslati vam zarađeni novac.

Upwork verifikacija

Po dobijanju prvog posla, Upwork vas moze kontaktirati i zahtevati da verifikujete svoj identitet video pozivom. Ne znamo po kojim kriterijumima izdvajaju one kojima šalju te zahteve. Mnogi frilenseri rade godinama na platformi i nisu jos uvek dobili taj zahtev, dok ga neki dobiju odmah.
Poziv ce biti obavljen preko njihove platforme, pošto vas kontaktira Upwork support. U chatu ce vam poslati uputstva koja treba da pratite i krajnje su jednostavna. Ukoliko nemate kameru, moguće je taj poziv odraditi i preko telefona, ali to morate napomenuti radniku podrške koji vas je kontaktirao. Najčešće će vas pitati za adresu, kao i da date odgovor na sigurnosno pitanje koje ste postavili. Ponekad pitaju nesto u vezi posla koji radite, naročito developere. Pitanja su obično knjiška i često se dešava da frilenser ne zna odgovor na njega. Ako se to desi, ostanite mirni i pokušajte da na drugi način dokažete da poznajete tu oblast. To nije razlog za suspenziju.

Rising Talent, JSS i Top Rated

Rising Talent značka je nagrada koju Upwork daje novim frilenserima koji su uredili svoj profil po njihovim preporukama. Ukoliko popunite profil 100%, uradite jednostavan Upwork Readiness test i budete aktivni na platformi dobićete značku. Oni koji naizgled ispunjavaju sve uslove, ali jos uvek nisu dobili Rising Talent, najverovatnije nisu podesili availability na “As Needed, Open to offers, ili “More than 30 hours/week”, ili su bili neaktivni na platformi neko vreme. Za one koji duže imaju profil, a nisu dobili ni Rising Talent ni JSS, potreban je period aktivnosti od 3 meseca.
JSS (Job Success Score) je sistem koji je zamišljen da odvoji dobre od loših frilensera. Ne funkcioniše savršeno i Upwork odbija da podeli logaritam po kom se izračunava, kako ne bi došlo do zloupotreba. Ono sto znamo je da na JSS utiče javni feedback po zatvaranju ugovora, privatni feedback po zatvaranju ugovora (čini se da je ovaj uticaj najveći), kao i neaktivni ugovori (čini se da je njihov uticaj najmanji). JSS se menja na svake dve nedelje. Postoji šestomesecni, godišnji i dvogodišnji JSS. Na vašem profilu će se prikazati samo najbolja ocena, tako da neočekivani padovi mogu biti uslovljeni time da vam je neki stari, uspešni ugovor “ispao” iz kalkulacije. Ugovori koji su trajali duže i preko kojih ste zaradili više utiču na JSS više nego kratkoročni ugovori.
Ukoliko imate JSS 90% ili više u toku 13 od prethodnih 16 nedelja, i ispunjavate sve ostale uslove kao što su 100% popunjen profil i $1000 ili više zarađenih u prethodnih godinu dana, dobićete Top Rated status.

Kako izbeći suspenziju

Najčešći razlog suspenzije je procena Upworka da niste dovoljno dobri da biste radili na platformi. Ukoliko ne donosite novac, odnosno ne uspevate da dobijete posao, pre ili kasnije ćete dobiti obaveštenje da ste suspendovani. Kao ni za druge stvari, ne možemo reći tačno kada ćete biti suspendovani, ali je to očigledno povezano sa brojem proposala, vremenskim intervalom u kojem ih šaljete, kao i vrstom poslova na koje se prijavljujete. Ako Upwork vidi da se bezuspešno prijavljujete na mnogo različitih poslova u različitim kategorijama u kratkom vremenskom intervalu, bicete suspendovani. Dakle, nemojte potrošsiti sve konekcije u roku od nekoliko dana, vec pažljivo birajte poslove na koje ćete se prijaviti.
Ako više od nekoliko nedelja bez uspeha pokušavate da dobijete posao, razmislite o plaćanju plus naloga koji kosta 10 dolara mesečno. Ta suma nije visoka, a cini se da Upwork ne suspenduje one koji plaćaju plus nalog. Kao sto sam rekao na početku, Upworkov cilj je da mu donesete zaradu, tako da na plus nalog mozete gledati kao na plaćanje članarine. Plus nalog ima neke prednosti koje vam mogu koristiti pogotovo dok ste početnik, kao recimo najvisu, najnižu i prošečnu ponudu na poslu na koji ste se prijavili.

Kako vratiti nalog

Ako ste već suspendovani, šansa da vratite nalog postoji. Razgovorom sa customer supportom na sajtu ćete retko kada postići da vam vrate nalog. Nikako nemojte vređati osobu koja prica sa vama niti gubiti strpljenje, jer ćete tako i izgubiti šanse da vam vrate nalog.
Pokušajte da ih kontaktirate na drugi način, najbolje preko ovog maila: [email protected]
U najvećem broju slučajeva, postaviće vam ova pitanja:
1. Why are you appealing our decision? Please include as many details as possible.
2. Do you have any additional education, skills or work experience that is not included on your profile? If so, please attach copies of relevant documents (diplomas, certificates, etc.) that verify that education, skill or experience.
Čak i ako nemate neke sertifikate i diplome koje vam idu u prilog, moguće je da dobijete vaš profil nazad. Recite da niste uspeli da se snađete i niste znali kako platforma funkcioniše, ali ste u međuvremenu citali dosta i smatrate da ste spremni da se vratite nazad i sigurni ste da ćete biti uspešniji. Dokažite im da ste dobar radnik (imate iskustva u toj oblasti, pomenite eventualne uspehe koje ste imali) i da ćete se potpuno posvetiti Upworku. To bi trebalo u najvećem broju slučajeva biti dovoljno da Vam vrate nalog.

Janko Glavonjić, Upwork Srbija. Pročitajte i Upwork iskustva

Video; Kako početi sa Freelancingom na Upwork-u?