Katalog sajtova. Besplatno dodajte sajt

Katalog sajtova

Katalog ili direktorijum sajtova je mesto na vebu gde možete besplatno dodati sajt i postaviti link ka njemu. Osim dodavanja sajta, na mnogima je moguće detaljnije predstaviti posao kojim se bavite. Na taj način jačate svoj brend, promovišete firmu i privlačite nove klijente i potencijalne kupce Vaših proizvoda i usluga. Jedan od najboljih načina za onlajn promociju jeste kreiranje biznis profila firme na onlajn poslovnim direktorijumima, biznis portalima i raznim veb katalozima. Time dobijate i povratni link ka vašem sajtu, što će pomoći da se bolje rangirate u rezultatima Google pretrage.

Pre nego što počnete sa procesom registracije, potrebno je da pripremite sledeći materijal:

  • logo firme (horizontalni ili kvadratnog oblika);
  • slike proizvoda ili usluga;
  • slike enterijera i eksterijera  firme,
  • slike vašeg tima;
  • video snimke.

Pored matičnog broja i godine osnivanja firme, možete navesti i osnivačku strukturu, broj zaposlenih, lokacije filijala (ukoliko ih imate). Dodajte i linkove ka profilima vaše firme na društvenim mrežama.

Potrudite se da opis Vaše firme i proizvoda bude profesionalan.

Koristi od kataloga

Postavljanje sajta u kataloge spada u uobičajeni postupak SEO optimizacije jer pomaže njegovom boljem rangiranju na Google. Ovaj postupak spada u spoljnu optimizaciju i cilj je povećati autoritet Vašeg domena. Prisutnost sajta na više relevantnih mesta poboljšaće rangiranje istog na pretraživačima. Kod većine kataloga je uslov da sajt koji se dodaje bude završen i kvalitetnog izgleda i sadržaja. Uglavnom nije potrebno da imate registrovanu firmu.

Sajt se postavlja u određenu kategoriju i podkategoriju, zavisno od toga čime se bavi. Bitno je i da katalog ima što veću posećenost kako bi link na njemu više vredeo na Google. Ispod je spisak domaćih kataloga na kojima možete besplatno dodati Vaš sajt. Pored besplatnih, postoje i plaćeni katalozi gde se plaća dodavanje sajta. Na pr. za postavljanje linka i opisa na direktorijumu sajta Krstarice trenutna cena je oko 50 evra godišnje.

Besplatno dodajte sajt

www.navidiku.rs

www.internet.pocetnastrana.rs

www.malioglasi.co.rs/dodaj-sajt/

www.biznis035.com/dodaj-sajt.html

www.netvodic.com/dodaj-sajt.htm

www.dodajnadji.rs

www.re.rs

www.poslovnikatalogsrbije.com

www.kataloglinkova.com

www.direktorijum.net

www.sajamsajtova.com

www.greenfish.rs/add_site.php

www.mojnovisajt.com/dodaj-sajt/

www.serbianaart.rs/art_directory/add_link.php

www.podlupom.com/dodajte_sajt.php

www.yuportal.biz/submit.php

www.webbulevar.org/submit.php

www.direktorijum-linkova.com

www.raskrsnica.com

www.krstarica.com/reklamiranje/katalog/(plaća se)

Kada ste postavili profil kompanije na direktorijumu, pozovite dugogodišnje klijente ili partnere da ostave svoje komentare i ocene. To možete učiniti putem mejla, a takođe možete pozvati i pratioce na društvenim mrežama putem istaknute objave. Komentari i ocenjivanje utiču na popularnost profila na direktorijumima i to će pomoći da se Vaš posao bolje rangira.