Prvi na Google, besplatna reklama sajta


Prvi na Google

Želite li da saznate kako biti prvi na Google? Naravno, svi to žele jer je to najbolja besplatna reklama sajta koju možete imati! Biti prvi na Google je i stvar prestiža. Znate li da 50% korisnika odustaje nakon pregledanih prvih 10 rezultata pretrage i čak 70% nakon pregledanih 20 rezultata pretrage?  Stvarno poražavajuće za one koji se ne nalaze u prvih 20. Istina je da posetioci ne donose odluke samo na osnovu rezultata pretrage na pretraživačima, ali je velika verovatnoća da će se odlučiti za proizvod ili uslugu koja je dobro rangirana. Dobro rangiran sajt može dovesti jako veliki broj posetioca, što znači i veliki prihod od potencijalnih kupaca ili korisnika usluga. Na pr. za termine; “reklama sajta”, “o marketingu” ili “kako da oglas privuče pažnju”, “kako napisati SEO tekst”, ovaj sajt je prvi na Google.

“Google Vas voli tek onda kada Vas zavole i ostali.” – Wendy Piersall

SEO optimizacija sajta

SEO optimizacija je ključna da bi Vaš sajt bio prvi na Google, ali zavisi od mnogo faktora, ispravnosti, prilagodljivosti, brzine, strukture, linkova, sadržaja i dr. Najveći svetski pretraživač Google koristi oko 200 faktora prilikom rangiranja web stranica. Spisak možete pogledati na stranici faktori SEO optimizacije. WordPress sajtovi uglavnom koriste Yoast dodatak za SEO optimizaciju, koji je dostupan u besplatnoj i plaćenoj varujanti. Ali pođimo od toga šta je najvažnije za početak.

Brzina i prilagodljivost

Brzina učitavanja sajta je veoma bitna, kao i njegova prilagodljivost mobilnim uređajima. Razmislite, jel će Google dobro rangirati sajt koji se sporo učitava? Korisnici koji kliknu na njega prvo će kriviti sajt, a zatim i Google što ga je preporučio u pretrazi!  Brzina može zavisiti od više stvari; servera, teme, koda, veličine fajlova, dodataka i dr., pa je najbolje taj posao poveriti stručnjaku. Sajt mora biti čitljiv sa raznih uređaja, prilagođen njima, tj. responzivan. Laptopovi, tableti, mobilni i dr. uređaji sve se više koriste tako da sajt koji im nije prilagođen nema šta tražiti na vrhu. Brzinu učitavanja i prilagodljivost mobilnim telefonima možete proveriti ovde.

Struktura i uređenost

Sajt mora imati jasnu strukturu i navigaciju, pravilno urađene linkove, naslove, pasuse.. Ukratko, posetioci se trebaju lako snalaziti na njemu kako bi pronašli ono što ih zanima, jer će u suprotnom napustiti sajt. Pogledajte i jel se linkovi slažu sa naslovima stranica, imaju li isto ime, imaju li slike na članku imena u vezi sa temom članka. Ima li linkova preko kojih posetioci mogu lako otići na neki drugi vaš tekst ukoliko ih taj što čitaju više ne zanima? Otvaraju li se na istoj ili drugoj stranici? Sve su to sitnice koje mogu uticati na zadržavanje posetioca na sajtu.

Relavantan sadržaj

Ako vam je ime sajta pr. vodoinstalater, onda trebate o tome nešto i napisati. Ne samo pisati bilo šta, nego tekst treba biti i interesantan. Na pr. imamo dva sajta iz iste oblasti, nebitno koje. Jedan profesionalno urađen, sve jasno naznačeno, usluge, cenovnik, mapa, i drugi na kome vlasnik uz sve to napiše i neka objašnjenja posetiocima, ili podeli savete. Posetioci će se više zadržati na ovom drugom, da pročitaju i neki savet, što će biti znak pretrazivačima da mu daju primat u odnosu na prvi. Google ne zna koji je sajt lepši već prati gde posetioci više idu i duže se zadržavaju! Poseta sajtu bez zadržavanja na njemu ne vredi mnogo, jer će Google botovi protumačiti da vas nisu uputili na pravo mesto, pa ste sajt brzo napustili. Tkz. Bounce rate. Kako urediti sajt? Pogledajte vodič za SEO optimizaciju.

Tekst mora biti napravljen tako da ključne reči za koje hoćete da se kotira vaš sajt budu pravilno istaknute. U suprotnom bi se moglo desiti da se do vašeg sajta dođe tražeći nešto drugo, što se često i dešava. Znači potreban vam je dobar tekst i SEO stručnjak koji će taj tekst uobličiti. Ukoliko ste pomislili da kopirate tuđe sajtove i sadržaj to nije dobra ideja, jer će Google botovi to prepoznati i sniziti vam rejting, a dati primat originalu. Sa kvalitetnim tekstovima vi privlačite druge portale i blogere da linkuju vaš tekst i tako na prirodan način dolazite do poseta.

Linkovi sa drugih sajtova

Linkovi sa drugih sajtova koji upućuju na Vaš sajt se nazivaju i Eksterni ili Spoljašnji linkovi (backlinkovi). Ovi linkovi imaju mnogo veći uticaj kao faktor rangiranja nego interni linkovi(linkovi unutar sajta). Mnogi pogrešno smatraju da će sa velikom količinom linkova podići pozicije na Google. U svakom slučaju, bolje je dobiti nekoliko backlinkova sa posećenih sajtova nego gomilu sa sajtova sa slabom posetom. Najbolje je da potiču sa sajtova koji su autorativni i pišu o istim temama.

Pošto nisu svi backlinkovi jednako dobri za SEO morate znati koji su dobri i utiču pozitivno na rangiranje sajta. Jednom kada ste odredili ove linkove, možete raditi na tome da povećavate njihov broj.

Zaključak

Sem povećanja brzine učitavanja sajta, neke od ovih stvari možete pokušati sami uraditi ili bar poboljšati. Ne bih pisao o promenama u kodu, minimiziranju HTML i CSS, kompresiji, povratnim linkovima, sigurnosti sajta i dr., jer je to verovatno previše komplikovano za većinu koji  ovo čitaju. Ako imate nov sajt za početak je najvažnije da ga pretraživači indeksiraju za reči u pretrazi koje su vam bitne. Pomoću Google Keywords Planner alata možete videti koje se najviše koriste, a preko Google Search Console preko kojih su došli na vaš sajt. Kasnije uz pomoć SEO alata sledi svakodnevno praćenje i guranje sajta ka vrhu. Biti prvi na Google nije nemoguće, bitno je ne odustati.

Pročitajte i o oglašavanju na Internetu.