Struktura Web sajta

Web-sajt (engleski: website ili web site; skraćeno sajt, engleski: site), ili web-lokacija ili prezentacija, predstavlja mesto na internetu. To je skup veb-stranica koje mogu da sadrže tekst, slike, video-snimke i drugi multimedijalan sadržaj sastavljen u jednu celinu.

Uglavnom se sastoji iz sledećih elemenata:

  • Header (zaglavlje)
  • Navigacija (meni)
  • Content (sadržaj)
  • Footer (podnožje)
  • Sidebar
  • Background (pozadina)

Header

Header tj. zaglavlje se nalazi na vrhu web stranice. Obično sadrži logo ili neki simbol koji ukazuje na identitet firme ili vlasnika sajta.
Povezan je sa početnom stranicom tako da u svakom trenutku klikom na logo dolazite na početnu(Home) stranicu.
Kod dosta sajtova, pored logoa, nalazi se i broj telefona i linkovi društvenih mreža radi što lakšeg uspostavljanje kontakta. Često se u zaglavlju postavlja i meni.

Navigacija (meni)

Navigacija je veoma bitna kako bi posetioci što lakše pronašli ono što ih zanima. Osim početne stranice, meni bi obavezno trebao da sadrži ono najvažnije čime se bavite kao i stranicu za kontakt. Preveliki meni nije poželjan imajući u vidu sve veće korišćenje mobilnih telefona. Bitno je navesti ono najvažnije, početna, posao, usluge, o nama, kontakt. Meni se može nalaziti na vrhu stranice ili sa strane. Preporuka je da bude na vrhu kako bi bio bolje vidljiv, što je slučaj kod većine sajtova.

Content (sadržaj)

Sadržaj sajta je najvažniji deo sajta i zauzima najviše prostora. Od njega zavisi kako će posetioci prihvatiti sajt i odrediti mu vrednost i svrhu. Bitno je da bude kvalitetan, relevantan i originalan. Što više dobrog sadržaja-to bolje, posetioci će imati veći izbor, što će i pretraživači umeti da cene. Članci bi trebalo da sadrže ključne reči za koje bi želeli da se sajt dobro rangira.. O čemu pisati? Evo nekih saveta.

Footer (podnožje)

Donji deo web stranice gde se obično postavlja adresa, telefoni, radno vreme, pravila o privatnosti i sl. Često se postavljaju i kategorije, tagovi, zadnji postovi na blogu ili linkovi ka društvenim mrežama. Kod dosta sajtova tu stoji i potpis dizajnera.

Sidebar

Radi se o bočnoj koloni ili traci na sajtu koja sadrži meni ili banere(reklame) Obično je na levoj strani ali može biti i na desnoj što odlučuje dizajner u dogovoru sa vlasnikom sajta. Svrha banera je reklamiranje i njegova pozicija na sajtu se plaća. Cenu određuje vlasnik sajta u dogovoru sa zainteresovanim zakupcima prostora na sajtu.

Backgorund (pozadina)

Pozadina se nalazi iza ostalih elemenata i obično je neka fotografija koja ima veze sa temom sajta.

Funkcije sajta

Najvažnije je da posetiocima bude jasan sajt  i da se lako snalaze na njemu. Tu pre svega mislim na navigaciju, da u svakom momentu mogu naći podatke koje traže, preći na drugu stranicu ili podeliti objavu. Bitno je i da lako mogu stupiti sa vama u kontakt na više načina. Neki posetioci su skloniji slanju poruka dok drugi žele kontakt telefonom.

Više elemenata je bitno za dobru strukturu sajta. Logo, poziv na akciju, adresa, telefon, kontakt forma, kvalitetan sadržaj, slike, jednostavna navigacija, blog, mišljenja drugih kupaca, unutrašnji i spoljni linkovi, prilagodljivost mobilnim i dr. Na Infografiku ispod su pokazani neki detalji koje bi trebala imati svaka poslovna web stranica.

struktura web sajta