Besplatno reklamiranje sajta, privlačenje posetilaca


Besplatno reklamiranje sajta

Ako ste završili sa izradom sajta vreme je da ga podelite sa svetom. Jer kakva je korist od nekog sajta ako ga niko ne vidi? Pojedinci koji samostalno vode neki internet posao i manje firme će prvo tražiti rešenja koja ih “najmanje koštaju” ili ih “uopšte ne koštaju”. Ali promocija veb stranice ne mora mnogo koštati. U stvari, uopšte ne mora koštati. Dosta toga može se uraditi bez novca uloženog u reklamu. Navešću savete za besplatno reklamiranje sajta.

Besplatan SEO na sajtu

SEO ili optimizacija za pretraživače jedan je od najefikasnijih načina da se sajt bolje rangira na Google (i drugim pretraživačima). Za razliku od SEM (marketing putem pretraživača), potpuno je besplatan –  otvoren za sve, na osnovu kvaliteta sadržaja koji objavljujete posetiocima i broja spoljnih veza. Dobar SEO postiže se postavljanjem određenih ključnih riječi i fraza na vašim veb stranicama i drugim tehnikama, poput dodavanja alt teksta na slike i optimizacije teksta tako da bude lakši za čitanje. Odredite ključne reči koje najbolje opisuju posao kojom se bavite, tj. usluge koje nudite kupcima, kako bi publika koja to traži lakše došla do Vas. Sve to možete naučiti za kratko vreme putem raznih tutorijala. Pročitajte i kako napisati SEO tekst?

Kako besplatno reklamirati sajt

 • Prijavite mapu sajta raznim pretraživačima kao što su Yahoo, Bing, Yandex..
 • Google My Business je besplatan direktorijum poslovnih lista koji prikazuje podatke na Google mapama i lokalu. Ukoliko imate firmu obavezno otvorite nalog i unesite podatke.
 • Na sajtu napravite rubriku Blog ili Vesti gde ćete redovno pisati, jer pretraživači daju prednost sajtovima koji često objavljuju nov sadržaj.
 • Objave sa sajta podelite na društvenim mrežama, Facebook, Twitter, Linkedin i dr. gde ste članovi. Takođe u svojim podacima na tim mrežama postavite link sajta.
 • Unesite podatke o sajtu u direktorijima i lokalnim katalozima. Na pr. ako ste električar navedite to na lokalnom ili nekom posećenom sajtu gde postoji spisak električara. Kontaktirajte vlasnika da unese i vaše podatke.
 • Učlanite se na razne forume i grupe i pišite na temama o kojima se bavi vaš sajt. Na pr. ako se bavite muzikom, možete na temema o muzici navesti da na vašem sajtu ima o tome.
 • Napravite video snimke i postavite ih na YouTube, a ispod naslova postavite link ka vašem sajtu.
 • Pošaljite mail svojim kontaktima i onima za koje mislite da bi bili zainteresovani sa pozivom da posete sajt.
 • Pronađite nekog ko ima posećen sajt i zamolite ga da na njemu postavi link(baner) ka vašem. Možete i vi na svom postaviti link ka njegovom. To se zove razmena linkova.
 • Guest postovi se dobiju tako što nađete sajt koji je tematski blizak vašem, a zatim kontaktirate vlasnika sajta i ponudite mu članak koji će biti interesantan publici njegovog sajta, sa vašim potpisom i linkom ka vašem sajtu.
 • Srodne delatnosti. Na pr. ako ste  vlasnik auto servisa, mogli bi napraviti saradnju sa prodavnicom auto delova, tako da besplatno promovišete jedni druge.
 • Postavite oglas na raznim sajtovima za oglašavanje, kao što su Kupujem Prodajem, Kupindo i dr.. Na kraju svakog oglasa dodajte naziv sajta ili link gde je moguće.
 • Napravite CV, postavite ga na vašem sajtu i šaljite link kada konkurišete za neki posao.
 • Ostavljajte komentare na raznim portalima sa unošenjem linka ka vašem sajtu, gde je dozvoljeno.

Besplatan marketing

Besplatan marketing uključuje povezivanje sa drugima u Vašoj poslovnoj kategoriji, blogerima i influencerima kako bi promovisali sajt. To se može uraditi i preko e-pošte ili putem društvenih mreža, zavisno od cilja. Ponudite im saradnju ili razmenu linkova. Kako su influenceri sve popularniji ove tehnike su postale deo svakog većeg marketing plana. Na primer, ako imate malu firmu koje prodaje proizvode za decu, potražite sajtove i blogere koji su povezani s tim proizvodima i koji mogu preporučiti Vaš sajt. Unesite vrstu bloga ili časopisa (npr. Roditeljske vesti ili roditeljski blog) u Google okvir za pretraživanje. YouTube tutorijali takođe su jedan od najčešćih načina za povezivanje sa publikom iz raznih oblasti.

Spominjanje Vašeg sajta na nekoj poznatoj veb lokaciji ili kanalu društvenih mreža vodi do značajnog povećanja poseta a ujedno i šanse za ostvarivanje prodaje. Preporuke sa kvalitetnih veb lokacija Google vidi kao signal verodostojnosti i pomažu da se sajt bolje rangira u rezultatima pretrage.

Spisak  kataloga gde možete besplatno dodati sajt.

Za sajt je najvažnije imati kvalitetan sadržaj. Pre bilo kakve reklame postavite na sajtu interesantan sadržaj, koji bi mogao zanimati posetioce. Tekst, slike, video..

Pročitajte i kako povećati posetu na sajtu.