Besplatno reklamiranje sajta

Ako ste završili sa izradom sajta vreme je za reklamu. Jer kakva je korist od nekog sajta na Internetu ako ga niko ne vidi? Pojedinci koji samostalno vode neki internet posao i manje firme će prvo tražiti rešenja koja ih “najmanje koštaju” ili ih “uopšte ne koštaju”. Ali promocija veb stranice ne mora biti skupa. U stvari, uopšte ne mora koštati. Dosta toga može se uraditi bez novca uloženog u reklamu. Navešću savete za besplatno reklamiranje sajta, koje mogu koristiti kako firme tako i pojedinci.

Kako besplatno reklamirati sajt

 • Prijavite mapu sajta raznim pretraživačima kao što su Yahoo, Bing, Yandex..
 • Google My Business je besplatan direktorijum poslovnih lista koji prikazuje podatke na Google mapama i lokalu. Ukoliko imate firmu obavezno otvorite nalog i unesite podatke.
 • Na sajtu napravite rubriku Blog ili Vesti gde ćete redovno pisati, jer pretraživači daju prednost sajtovima koji često objavljuju nov sadržaj. Što više pružate korisne informacije više će Vam posetioci verovati i veća je mogućnost da će izabrati Vaš proizvod ili uslugu.
 • Platforme društvenih medija su besplatne. Koristite Facebook za promociju postova sa bloga i podsticanje pitanja i odgovora u komentarima. Koristite Instagram da bi prikazali slike proizvoda i usluga. Koriste Linkedin za umrežavanje sa drugim preduzećima. Objave sa sajta podelite  na mrežama gde ste članovi. Takođe u svojim podacima na tim mrežama postavite link sajta.
 • Unesite podatke o sajtu u direktorijima i lokalnim katalozima. Na pr. ako ste električar navedite to na lokalnom ili nekom posećenom sajtu gde postoji spisak električara. Kontaktirajte vlasnika da unese i vaše podatke.
 • Učlanite se na razne forume i grupe i pišite na temama o kojima se bavi vaš sajt. Na pr. ako se bavite muzikom, možete na temema o muzici navesti da na vašem sajtu ima o tome.
 • Napravite video snimke i postavite ih na YouTube, a ispod naslova postavite link ka vašem sajtu.
 • Pošaljite mail svojim kontaktima i onima za koje mislite da bi bili zainteresovani sa pozivom da posete sajt.
 • Pronađite nekog ko ima posećen sajt i zamolite ga da na njemu postavi link(baner) ka vašem. Možete i vi na svom postaviti link ka njegovom. To se zove razmena linkova.
 • Guest postovi se dobiju tako što nađete sajt koji je tematski blizak vašem, a zatim kontaktirate vlasnika sajta i ponudite mu članak koji će biti interesantan publici njegovog sajta, sa vašim potpisom i linkom ka Vašem sajtu.
 • Srodne delatnosti. Na pr. ako ste  vlasnik auto servisa, mogli bi napraviti saradnju sa prodavnicom auto delova, tako da besplatno promovišete jedni druge.
 • Postavite oglas na raznim sajtovima za oglašavanje, kao što su Kupujem Prodajem, Kupindo i dr.. Na kraju svakog oglasa dodajte naziv sajta ili link gde je moguće.
 • Napravite CV, postavite ga na vašem sajtu i šaljite link kada konkurišete za neki posao.
 • Ostavljajte komentare na raznim portalima sa unošenjem linka ka vašem sajtu, gde je dozvoljeno.
 • Postavite flajere ili plakate na oglasnim tablama. Mnoštvo ljudi se okuplja na takvim mestima. Napišite poruku koja će im privući pažnju.

Svaka stranica na vašem sajtu treba da ima jedinstveni naslov tako da korisnicima i pretraživačima govori o čemu se radi na stranici. Taj naslov treba da bude ključna reč ili fraza koja će biti vaši kupci verovatno tražiti. Npr. ako ukucate u Google termin „besplatno reklamiranje“ ova stranica biće na vrhu;

Besplatno oglašavanje na Google

Ukoliko imate firmu možete je prijaviti preko Google My Business. Preduzeća se besplatno prikazuju na Google mapi, a svaki spisak sadrži radno vreme, telefonske brojeve, adresu, URL sajta, mejl, fotografije i sve druge bitne informacije. Google My Business je novi način da predužeća ažuriraju i informišu lokalne kupce o svojim proizvodima i uslugama, o novinama, o promenama cena, novim proizvodima, personalnim promenama, novim dešavanjima, itd, itd. Na GMB profil mogu da se postavljaju slike, video zapisi, promotivni tekstovi, i što je veoma važno sadašnji i potencijalni klijenti mogu da postavljaju i daju recenzije i ocene. Kao nova firma možete dobiti i besplatne promo kodove za oglašavanje na Google. Ako niste obratite mi se da Vam pomognem u tome. Više o Google oglašavanju.

Besplatan marketing

Besplatan marketing uključuje povezivanje sa drugima u Vašoj poslovnoj kategoriji, blogerima i influencerima kako bi promovisali sajt. To se može uraditi i preko e-pošte ili putem društvenih mreža, zavisno od cilja. Ponudite im saradnju ili razmenu linkova. Kako su influenceri sve popularniji ove tehnike su postale deo svakog većeg marketing plana. Na primer, ako imate malu firmu koje prodaje proizvode za decu, potražite sajtove i blogere koji su povezani s tim proizvodima i koji mogu preporučiti Vaš sajt. Unesite vrstu bloga ili časopisa (npr. Roditeljske vesti ili roditeljski blog) u Google okvir za pretraživanje. YouTube tutorijali takođe su jedan od najčešćih načina za povezivanje sa publikom iz raznih oblasti.

Spominjanje Vašeg sajta na nekoj poznatoj veb lokaciji ili kanalu društvenih mreža vodi do značajnog povećanja poseta a ujedno i šanse za ostvarivanje prodaje. Preporuke sa kvalitetnih veb lokacija Google vidi kao signal verodostojnosti i pomažu da se sajt bolje rangira u rezultatima pretrage.

Spisak  kataloga gde možete besplatno dodati sajt.

Za sajt je najvažnije imati kvalitetan sadržaj. Pre reklame postavite na sajtu interesantan sadržaj, koji bi mogao zanimati posetioce. Tekst, slike, video..

Besplatno reklamiranje dobro je kombinovati sa plaćenim oglasima. Ponuda za Google Oglašavanje.