cilj izrade sajta

Najveće greške pri izradi sajta

Ovo su neke od čestih grešaka na koje sam nailazio pri radu na sajtovima. Iako je bolje imati bilo kakav sajt nego nikakav, loše urađen sajt može višestruko smanjiti posete. To može ići tako daleko da je takav sajt skoro nemoguće pronaći preko pretraživača.

1. Kopiranje tuđih sajtova

Pred izradu sajta klijenti mi često pošalju link nekog drugog sajta sa željom da njihov bude isti. Neretko žele koristiti slike i tekstove sa tog sajta. Navodno:”Svi to rade”. To je pogrešno iz više razloga. Prvo, Google brzo prepoznaje kopije, ne samo tekstova već i fotografija, i takav sajt se neće dobro rangirati u pretraživaču. Drugo, slike i tekstovi koji se preuzimaju mogu imati autorska prava pa je zabranjeno koristiti ih bez dozvole autora. Na kraju, jedinstven dizajn će biti bolje upamćen od strane posetioca koji će takođe ceniti i originalan sadržaj.

2. Loša struktura sajta

Ovo se često dešava početnicima i utiče na napuštanje sajta i smanjenje poseta. Ukusi su različiti ali postoje neka pravila koja se pri izradi sajta moraju poštovati. Gde se postavlja logo, meni, kontakt podaci, linkovi ka društvenim mrežama i dr. elementi uobičajeni za sajt. Bitna je pravilna podela sajta na određene stranice i postove, a zatim postove na kategorije i oznake. Linkovi treba da budu pravilno povezani da se postioci u svakom trenutku mogu vratiti na početnu stranicu, pogledati prozvode ili usluge ili Vas kontaktirati. Ako ne mogu lako da se snađu na sajtu najverovatnije će ga napustiti. Više o strukturi web sajta.

3. Premalo sadržaja

Napravili ste sajt, predstavili svoj posao i sada jedva čekate da Vas zainteresovani pronađu i kontaktiraju? Ali to nije dovoljno. Google botovi su pametni ali ne toliko da znaju i ono čega nema na sajtu. Slobodno navedite sve Vaše proizvode ili usluge i to što opširnije. Više o Vama, dostignućima, saradnicima, radovima.. Naročito radovima da bi posetioci znali šta mogu da očekuju. Postavite galeriju slika što će povećati poverenje i autentičnost. Kako se Vaš posao bude širio tako širite i sajt. Više sadržaja – veći izbor – više zadržavanja na sajtu – bolje rangiranje. Uložen napor će se višestruko isplatiti.

(Elem, ovaj sajt kada je počeo sa radom imao je nekoliko članaka i 50-ak poseta mesečno, a sada ima nekih 25 članaka i blizu 1500 poseta mesečno. Solidno, obzirom da nove članke retko pišem i da su teme o Marketingu i Web Dizajnu manje-više dosadne širokoj publici.)

4. Neurađen SEO

Onaj ko radi sajt bi trebao znati bar osnove SEO(search engine optimization) Uopšte nije svejedno kakav će biti naziv stranice ili posta, koji će biti naslovi, podnaslovi i ključne reči. Na kraju krajeva, to dosta utiče i na rangiranje kod pretraživača što je ključno za njegovu posećenost a samim tim i zaradu. Npr. nije isto jel stranica ima naslov “usluge”, “naše usluge” ili “usluge zavarivanja”. Zna se koja će doneti najviše poseta zavarivačima. Naravno, rangiranje ne zavisi samo od naslova, jer treba dodati i ključne reči, opis, odgovarajući sadržaj, linkove… Iz tog razloga je bitno da onaj ko radi sajt poznaje i SEO. Inače ćete morati da ga radite kasnije što iziskuje dodatne troškove.

5. Nepostojanje bloga ili vesti

Iako nije obavezno postavljanje bloga ili vesti dosta utiče na bolje rangiranje sajta i koriste ih svi poznatiji sajtovi. Članci bi trebali biti u vezi sa proizvodima/uslugama koje nudite na sajtu. To će se višestruko isplatiti jer dobar članak može biti godinama na vrhu pretraživača. Podrazumeva se da bude optimizovan i povezan sa ključnim rečima što je još jedan razlog da naučite SEO.

6. Neprilagođenost mobilnim telefonima

Ako sajt izgleda sjajno na kompjuteru ne mora značiti da će dobro izgledati i na mobilnom telefonu. Ekrani kod mobilnih su manji i samim tim ograniceni. Proverite kako vaš sajt izgleda na različitim ekranima i šta se prvo pojavljuje. Npr. ako su na kompjuteru više kolona teksta preko mobilnog će se prikazivati jedna po jedna. Bitan je redosled, da se prvo prikaže ono što je vama najbitnije. Proverite i brzinu učitavanja jer velike slike se na telefonima moraju skalirati u manje što usporava otvaranje.

7. Puštanje u rad nezavršenog sajta

Onoga trenutka kada javno objavite sajt Google botovi će početi da ga indeksiraju i popisuju stranice. Ukoliko ima nekih grešaka, nedovršenosti, nepotrebnih tekstova, slika, linkova i sl, popisaće i njih. Kod WordPressa se često dešava da ostanu od teme. Kasnije će trebati vremena dok se to ispravi.

Zaključak

Ako planirate neki ozbiljniji sajt preko koga bi zarađivali i koji treba da bude što bolje rangiran na Google, onda je najbolje da ga urade profesionalci, tj. oni koji imaju iskustva. Jeftinije je nego kasnije plaćati razne prepravke i otklanjanje grešaka. Kasnije možete sami da dodajete sadržaj i održavate ga jer je to lako naučiti. Ako Vam sajt nije toliko važan i ne zarađujete preko njega već bi samo da ga imate, onda možete pokušati i sami. Preporučujem da učite WordPress jer nije neophodno znanje programiranja koje će Vam za neki ozbiljniji rad na sajtovima svakako trebati.

Akcija – Izrada jeftinog sajta.