sadrzajni marketing, marketing sadržaja, tradicionalni marketing

Sadržajni marketing

Sadržajni marketing ili marketing sadržaja je odličan način oglašavanja manjih firmi. Idealan je za pridobijanje kupaca, a pri tome ne zahteva veliki budžet. Sve većim širenjem interneta publika je postala prezasićena tradicionalnim marketingom. Veoma skupe tehnike klasičnog oglašavanja koje se zasnivaju na privlačenju pažnje od strane korisnika, imaju sve manje efekata. Ljudima su dosadile razne reklame koje traže publiku na sve moguće načine. Tokom surfovanja po netu stalno ste okruženi reklamama. Ulazite na Facebook, Google+, Twitter, YouTube.., reklame na sve strane. Moglo bi se reći i da je tradicionalni marketing postao „dosadan“, pokušavajući da na sve moguće načine privuče pažnju. Sadržajni marketing sa druge strane pridobija publiku na specifične načine.

Klasične strategije i taktike promocije (outbound marketing) se fokusiraju na pronalaženju potencijalnih kupaca. Marketing sadržaja ima za cilj privlačenje određenih kupaca. Za početnike i manje firme svakako je bolje fokusirati se na određene kupce, kako zbog uštede tako i zbog bržeg građenja sopstvene mreže klijenata.

Poklonite publici nešto korisno

Content marketing ili marketing sadržaja, kako sama reč kaže, zasniva se na tome da svojoj publici i potencijalnim kupcima dajete sadržaje i informacije koje im mogu koristiti jer im pomažu da reše neki problem. Za prezentaciju ove vrste marketinga obično se koristi blog gde se kreira i društvene mreže na kojima se prezentuje i nudi publici, često i plaćenim oglašavanjem. Najviše se koriste video prezentacije u kojima se direktno nudi neka pomoć, saveti ili pokloni. Sadržaj se prezentuje na nenametljiv način, čineći da posetioci budu više informisani i upućeni, i da mogu izvući nešto korisno za sebe. Znači radi se o svojevoljnom prihvatanju sadržaja od publike, bez pokušaja da im se nešto nametne. U slučaju da taj sadržaj bude zanimljiv i privlačan, veoma brzo ćemo imati i viralni marketing na delu pa će ponuda biti preneta i drugima.

Nakon ovakvog pristupa content marketinga ciljna grupa stvara sa prezentatorom odnos poverenja, osećajući da mu za sadržaj ili poklon koji je podelio nešto duguje. U dogledno vreme ljudi iz te ciljne grupe su na njegovoj mailing listi, šire informacije o njemu ili ga nagrađuju kupovinom nekog  proizvoda ili usluge.

Napravite strategiju

Da bi ova vrsta marketinga uspela da nenapadno privuče pažnju publike mora imati određene karakteristike.

  • Sadržaj mora biti pripremljen za određenu publiku, tj. mora se raditi o nečemu što tu publiku zanima.
  • Sadržaj mora imati praktičnu primenu. (edukacija, informisanje, zabava, inspiracija..)
  • Sadržaj mora biti interesantan za čitanje ili deljenje.

Primere ove vrste marketinga imamo u sve većim ponudama saveta iz raznih oblasti, besplatnih predavanja, online kurseva, vebinara, e-knjiga, i raznih dr. poklona koji se koriste na internetu za privlačenje pažnje i pridobijanje publike. Uslov je obično ostavljanje e-mail adrese kako bi ostali u kontaktu i primali obaveštenja. Posle nekog vremena od istih dolaze vam razne specijalne i sa popustom ponude „samo za vas“, koje trebate platiti. Poznato zar ne?

Klasične reklame su odavno postale dosadne. Zainteresujte publiku nečim novim.

87% marketara koristi blog ili video u Content marketingu