Faktori SEO optimizacije

Google faktori za optimizaciju(rangiranje) su skup zaključaka SEO stručnjaka. (Šta je SEO optimizacija veb-sajta) Radi se o uslovima koje sajt treba ispuniti kako bi se što bolje pozicionirao kod pretraživača. Pročitajte kako radi Google algoritam(eng.). Google u svom algoritmu koristi preko 200 faktora optimizacije. Neki su dokazani, neki kontraverzni, neki samo špekulacija. Za učenje SEO pogledajte SEO tutorial za početnike.

Ispod su prikazani svi do sada poznati faktori. (kompletna lista za 2021. godinu)

Faktori domena

 1. Starost domena: Starost domena ima uticaja na SEO ali nije toliko bitna. Npr; domen koji je star pet godina u odnosu na domen od četiri godine nema SEO prednosti.
 2. Ključna reč se pojavljuje u domenu: Ako imate ključnu reč u nazivu Vašeg domena nemate SEO prednost. Ali deluje kao signal relevantnosti.
 3. Ključna reč kao prva reč u domenu: Domen koji počinje sa ciljnom ključnom rečju ima malu prednost nad sajtovima koje nemaju tu ključnu reč u svom domenu (ili imaju ključnu reč na sredini ili na kraju domena).
 4. Dužina registracije domena: Google patent navodi: „Važni (legitimni) domeni često se plaćaju nekoliko godina unapred, dok se (nelegitimni) domeni retko koriste više od godinu dana. Zato se datum kada neki domen u budućnosti ističe može iskoristiti kao faktor za predviđanje važnosti domena.”
 5. Ključna reč u poddomenuMoz-ova stručna komisija slaže se da ključna reč koja se pojavljuje u poddomeni može povećati rangiranje.
 6. Istorija domena: Veb lokacija sa promenljivim vlasništvom ili nekoliko padova u pretraživaču mogu navesti Google da “resetuje” istoriju web sajta, negirajući veze koje ukazuju na domen. Ili, u određenim slučajevima, kažnjeni domen može preneti kaznu novom vlasniku .
 7. Domen – ključna reč: Domeni istog naziva kao ključna reč mogu imati malu prednost. Ali bitno je da web lokacija bude kvalitetna.
 8. Javne u odnosu na privatne whois: Informacije privatnih whois-ova mogu biti znak „nečega sakrivenog“. Googler Matt Cutts: “… Kad sam proverio whois na njima, svi su imali„ whois uslugu zaštite privatnosti“ na njima. To je relativno neobično.… Uključivanje whois zaštite nije automatski loše, ali ukoliko je uključena na više sajtova istog vlasnika može delovati sumnjivo.”
 9. Kažnjen vlasnik sajta: Ako Google identifikuje određenu osobu kao spamer-a, logično da bi detaljno proverio i druge sajtove te osobe.
 10. Nacionalni domeni : Imati domen najvišeg nivoa koda zemlje (.rs, .ba, .me) može pomoći sajtu da se bolje rangira za tu određenu zemlju … ali može ograničiti mogućnost sajta da se rangira u globalu.  Vrh ↑

Faktori na nivou sajta

 1. Sadržaj bez vrednosti: Google sankcioniše web sajtove koje ne donose ništa novo ili korisno, posebno partnerske web sajtove.
 2. Kontaktirajte nas na stranici: U gore pomenutom dokumentu o kvalitetu Google stoji da više vole web sajtove sa „odgovarajućom količinom podataka o kontaktima“. Proverite da li se vaši podaci za kontakt podudaraju sa vašim whois podacima.
 3. Domain Trust/TrustRank: Mnogi SEO stručnjaci veruju da je „TrustRank“ izuzetno važan faktor rangiranja. Google patent pod nazivom “Rangiranje rezultata pretraživanja na osnovu poverenja” to potvrđuje.
 4. Arhitektura sajta: Dobro urađena struktura sajta (na primer, struktura članaka) pomaže Google-u da tematski organizuje sadržaj. Takođe  pomaže Googlebotu da lakše  indeksira stranice sajta.
 5. Ažuriranje sajtova: SEO stručnjaci tvrde da ažuriranje veb lokacija – posebno kada se na njega doda novi sadržaj – deluje kao faktor svežine za celokupan sajt. Iako je Google nedavno demantovao da u svom algoritmu koristi „frekvenciju objavljivanja“.
 6. Prisutnost Sitemapa: Sitemap pomaže pretraživačima da indeksiraju vaše stranice lakše i temeljnije, poboljšavajući vidljivost. Međutim, Google je nedavno izjavio da HTML Sitemapovi nisu „neophodni“ za SEO.
 7. Uptime sajta: Izostanak održavanja web sajta ili problemi sa serverom mogu naštetiti rangiranju(može čak doći do deindeksiranja ako se ne popravi).
 8. Lokacija servera: Lokacija servera utiče na to gde se Vaš web sajt rangira u različitim geografskim regionima. Posebno je važno za pretraživanja koja se odnose na geo lokaciju.
 9. SSL potvrda: Google je potvrdio da koristi HTTPS kao rangirani signal. Prema Google-u, HTTPS je bitan za sigurnost.
 10. Uslovi usluge i stranica o privatnosti: Ove dve stranice potvrđuju Google-u da je veb stranica pouzdana. Takođe mogu pomoći da se poboljša EAT sajta.
 11. Umnožavanje meta informacija na mestu: Dupliranje meta informacija na vašem sajtu može umanjiti vidljivost.
 12. Breadcrumb navigacija: Ovo je stil korisničke arhitekture prilagođene korisnicima koja pomaže korisnicima (i pretraživačima) da znaju gde se nalaze na web sajtu: Google navodi da: „Google pretraga koristi marku mrvice u telu web stranice da bi kategorisali informacije sa stranice u rezultatima pretrage“.
 13. Prilagođenost mobilnim uređajima: Sa više od polovine svih pretraga izvršenih sa mobilnih uređaja, Google želi da vidi da je Vaš web sajt optimizovan za korisnike mobilnih uređaja. U stvari, Google sada kažnjava veb lokacije koje nisu prilagođene mobilnim uređajima.
 14. YouTube: Nema sumnje da YouTube video snimci imaju preferencijalni tretman u SERP-ovima (verovatno zato što ih Google poseduje) U stvari, pretraživač Land utvrdio je da se promet YouTube.com znatno povećao nakon Google Pande.
 15. Korišćenje sajta: Web sajt koji je teško koristiti može štetiti rangiranju smanjujući provedeno vreme na sajtu i broj pregledanih stranica. Može povećati stopu napuštanja stranice (faktori rangiranja RankBrain-a).
 16. Upotreba Google Analitike i Google Search Console: Neki misle da instaliranje ova dva programa na vašoj web sajtu može da poboljša indeksiranje vaše stranice. Oni takođe mogu direktno uticati na rangiranje tako što će Googleu dati više podataka za rad (tj. Tačniju stopu napuštanja početne stranice, bez obzira da li dobijate promet preporuke sa povratnih veza itd.). Google je to negirao kao mit.
 17. Recenzije korisnika/reputacija sajta: Signali poverenja ukazuju Googleu da korisnici/kupci cene vašu marku, vaše proizvode i vaš sadržaj. Recenzije proizvoda i usluga, pozitivna spominjanja na forumima, komentari na vašim blogovima itd. Ukratko, bilo kakva pozitivna aktivnost vaših korisnika oko vaših proizvoda, brenda ili sadržaja. Vrh ↑

FAKTORI POVRATNE VEZE

 1. Starost domena: Povratne veze sa starijih domena mogu imati veći uticaj od onih sa novijih domena.
 2. Broj veza sa domena: Broj referenciranih domena jedan je od najvažnijih faktora rangiranja u Google-ovom algoritmu, kao što možete videti iz ove industrijske studije rezultata Google pretrage.
 3. Broj veza sa odvojenim IP adresama C klase: Linkovi sa zasebnih IP adresa klase c sugeriraju veću širinu veb lokacija koje se povezuju sa vama, što može pomoći u rangiranju .
 4. Broj linkovanih stranica: Ukupan broj povezujućih stranica – čak i iz istog domena – ima uticaja na rangiranje.
 5. Tekst za sidrenje sa povratnom vezom: Kao što je napomenuto u ovom opisu Google-ovog originalnog algoritma: “Prvo, sidra često pružaju tačniji opis veb stranica od samih stranica.” Očigledno je da je tekst sidra manje važan nego ranije (i kada je previše optimizovano, deluje kao webspam signal ). Ali tekst sidra bogat ključnim rečima i dalje šalje snažan signal relevantnosti u malim dozama.
 6. Alt oznaka (za veze do slike): Alt tekst deluje kao sidreni tekst za slike.
 7. Veze iz .edu ili .gov domena: Matt Cutts je izjavio da TLD ne utiče na važnost sajta. A Google je rekao da ” ignorišu ” puno Edu veza. Međutim, to ne sprečava SEO da misle da postoji posebno mesto u algoritmu za .gov i .edu TLD.
 8. Autoritet stranice za povezivanje: Autoritet (PageRank) referentne stranice bio je izuzetno važan faktor rangiranja od ranih dana Googlea i još uvek jeste .
 9. Autoritet povezivanja domena: Autoritet referencirajućeg domena može igrati nezavisnu ulogu u vrednosti veze.
 10. Linkovi konkurenata: Veze sa drugih stranica koje rangiraju u istom SERP-u mogu biti vrednije za rangiranje stranice za tu ključnu reč.
 11. Veze sa veb stranica „Očekivano“: Iako spekulišu, neki SEO stručnjaci misle da Google neće u potpunosti verovati sajtu dok se ne poveže sa „poznatim“ veb lokacijama u toj niši.
 12. Veze loših suseda: Veze iz takozvanih „loših četvrti“ mogu naštetiti vašoj veb lokaciji.
 13. Postovi gostiju: Iako veze sa gostujućih postova i dalje prelaze vrednost, verovatno nisu toliko moćne kao istinske uredničke veze (plus, „velike“ objave gosta mogu da dovedu do problema)
 14. Linkovi iz oglasa: Prema Google-u, veze sa oglasima ne smeju se slediti. Međutim, verovatno je da je Google u stanju da identifikuje i filtrira sledeće veze iz oglasa.
 15. Autoritet početne stranice: Veze na početnu stranicu preporučene stranice mogu imati poseban značaj u proceni težine veb lokacije – a samim tim i težine veze.
 16. Linkovi bez praćenja (Nofollow): Ovo je jedna od najkontroverznijih tema u SEO. Google-ova zvanična reč o tom pitanju je: “Generalno, ne sledimo ih.” Što sugeriše da oni rade … barem u određenim slučajevima. Imati određeni % nepovezanih veza takođe može ukazivati na prirodni profil protiv neprirodne veze.
 17. Raznolikost tipova veza: Neprirodno veliki procenat veza koje potiču iz jednog izvora (npr. Profili foruma, komentari na blogu) može biti znak neželjene pošte. S druge strane, veze iz različitih izvora znak su prirodnog profila veze.
 18. Oznake „Sponzorisane“ ili „UGC“: Veze označene kao „rel = sponsored“ ili „rel = UGC“ tretiraju se drugačije od uobičajenih „praćenih“ ili rel = nofollov veza.
 19. Kontekstualne veze: Veze ugrađene u sadržaj stranice smatraju se snažnijim od linkova na praznoj stranici ili ih se pronalaze na drugom mestu na stranici.
 20. Previše 301 preusmeravanja: Povratne veze koje dolaze od preusmeravanja 301 razblažuju PageRank, prema video snimku za pomoć vebmasterima .
 21. Tekst za sidrenje interne veze: Tekst za sidrenje interne veze je još jedan relevantni signal. Uz to, interne veze verovatno imaju mnogo manju težinu od sidrenog teksta koji dolazi sa spoljnih veb lokacija.
 22. Atribucija naslova veze: Naslov veze (tekst koji se pojavljuje kada lebdite iznad veze) takođe se može koristiti kao signal relevantnosti.
 23. TLD države referentnog domena: Dobijanje veza sa ekstenzijama domena najvišeg nivoa za zemlju (.de, .cn, .co.uk) može vam pomoći da se bolje rangirate u toj zemlji.
 24. Lokacija veze u sadržaju: Veze na početku dela sadržaja mogu imati malo veću težinu od veza koje se nalaze na kraju sadržaja.
 25. Lokacija veze na stranici: Važna je lokacija koja se pojavljuje na stranici. Generalno, veza ugrađena u sadržaj stranice je snažnija od veze u podnožju podnožja ili u bočnoj traci.
 26. Povezivanje relevantnosti domena: Veza sa sajtova u sličnoj niši je znatno moćnija od veze sa onih koji to nisu.
 27. Relevantnost na nivou stranice: Veza sa relevantne stranice takođe dodaje veću vrednost.
 28. Ključna reč u naslovu: Google daje dodatnu ljubav vezama sa stranica koje u naslovu sadrže ključnu reč vaše stranice („Stručnjaci koji se povezuju sa stručnjacima“.)
 29. Pozitivna brzina veze: Veb lokacija sa pozitivnom brzinom veze obično dobija SERP pojačanje jer pokazuje da Vaš web sajt povećava popularnost.
 30. Negativna brzina veze: Na drugoj strani, negativna brzina veze može značajno smanjiti rangiranje jer je to signal opadajuće popularnosti.
 31. Veze sa stranica „Hub“: Algoritam Hilltop-a predlaže da se dobijanju veza sa stranica koje se smatraju određenom temom (ili glavnim resursima) poseban tretman.
 32. Link sa sajtova autoriteta: Veze sa sajtova koji se smatraju „autoritetom“ donosi mnogo više koristi nego veze sa manjih, relativno nepoznatih mesta.
 33. Povezanost sa Vikipedijom: Iako to nije potvrđeno, mnogi misle da dobijanje linka sa Vikipedije pruža dodatno poverenjr i autoritet u očima pretraživača.
 34. Zajedničke veze: Reči koje  se pojavljuju oko povratnih veza pomažu Googleu da shvati o čemu se radi na toj stranici.
 35. Starost povratne veze : Prema Google patentu, starije veze imaju veću moć rangiranja od novije postavljenih povratnih veza.
 36. Linkovi sa stvarnih veb lokacija naspram „blogova“: Google zbog većeg broja mrežnih blogova verovatno daje veću težinu vezama koje dolaze sa „stvarnih veb lokacija“ nego sa lažnih blogova. Verovatno koriste znakove interakcije marke i korisnika da bi razlikovali to dvoje.
 37. Profil prirodne veze: Veb lokacija sa „prirodnim“ profilom veza će se visoko rangirati i biti trajnija za ažuriranja od one koja je koristila strategije crnog šešira za izgradnju veza.
 38. Recipročne veze: Google-ova stranica sa shemama veze navodi „Prekomerna razmena veza“ kao shemu veza koju treba izbegavati.
 39. Veze generisane od strane korisnika: Google može prepoznati UGC u odnosu na sadržaj koji je objavio stvarni vlasnik web sajta. Na primer, oni znaju da je veza sa službenog bloga WordPress.com veoma različita od linka sa besttoasterrevievs.wordpress.com.
 40. Linkovi preusmeravanja 301: Linkovi iz preusmeravanja 301 donose manje koristi u poređenju sa direktnom vezom. Međutim, Matt Cutts kaže da su 301 stranice identične direktnim vezama.
 41. Upotreba shema.org: Stranice koje podržavaju mikro formate mogu se rangirati bolje od stranica bez njega. Ovo je direktno poboljšanje jer stranice sa mikrooblikovanjem imaju veći SERP CTR.
 42. TrustRank algoritam: Pokazuje koliki je kvalitet i procenat spama na osnovu analize linkova na sajtu.
 43. Broj izlaznih veza na stranici: PageRank je konačan. Veza na stranici sa stotinama spoljnih veza prolazi manje PageRank-a od stranice sa dosta odlaznih veza.
 44. Linkovi foruma: Zbog neželjene pošte Google može značajno devalvirati veze sa foruma.
 45. Broj reči sadržaja i link: Link iz posta od 1000 reči svakako je vredniji od veze unutar isečka od 25 reči.
 46. Kvalitet povezivanja sadržaja: Linkovi sa loše napisanog ili kopiranog sadržaja ne prenose toliku vrednost kao veze dobro napisanih sadržaja.
 47. Veze na celoj lokaciji: Matt Cutts je potvrdio da su veze na celom sajtu „mapirane“ da bi se računale kao jedna veza. Vrh ↑

Interakcija korisnika

 1. RankBrain: RankBrain je Google-ov AI algoritam. Mnogi veruju da je njegova glavna svrha merenje načina na koji korisnici koriste rezultate pretrage (rangiraju rezultate prema tome).
 2. Organska stopa klikova za ključnu reč: Prema Google-u, stranice na koje se klikne više mogu dobiti pojačan SERP za tu određenu ključnu reč.
 3. Organski CTR za sve ključne reči: Organski CTR web sajtova za sve ključne reči u koje se svrstava može biti signal interakcije od strane korisnika (drugim rečima, „ocena kvaliteta“ za organske rezultate ).
 4. Stopa napuštanja početne stranice: Nisu svi u SEO saglasni sa pitanjima stope napuštanja početne stranice, ali Google može koristiti ovaj način da korisnike koristi kao signal za kvalitet (na kraju krajeva, stranice sa visokom stopom napuštanja nisu dobar rezultat za tu ključnu reč). Takođe, nedavna studija SEMRush-a otkrila je povezanost između stope napuštanja početne stranice i Googleovog rangiranja.
 5. Direktni saobraćaj: Potvrđeno je da Google koristi podatke sa Google Chrome-a da bi utvrdio koliko ljudi posećuje veb lokaciju (i koliko često). Web sajtovi sa puno direktnog prometa verovatno su boljeg kvaliteta u odnosu na web sajtove koje imaju vrlo mali direktni promet. U stvari, studija SEMRush koju sam upravo citirao otkrila je značajnu povezanost između direktnog prometa i Googleovog rangiranja.
 6. Povratak posetioca: Web sajtovi čiji se posetioci redovno vraćaju na sajt mogu dobiti povećanje rejtinga.
 7. Pogosticking: „Pogosticking“ je posebna vrsta pretrage. U ovom slučaju korisnik klikne na druge rezultate pretraživanja u pokušaju da pronađe odgovor na svoj upit.
 8. Blokirani web sajtovi : Google je ukinuo ovu funkciju u Chrome-u. Međutim, Panda je ovu funkciju iskoristio kao signal kvaliteta. Tako da Google možda i dalje koristi njegovu varijaciju.
 9. Chrome oznake: Znamo da Google prikuplja podatke o upotrebi Chrome pregledača. Stranice koje se u Chromeu dodaju u obeleživače mogu imati bolje rangiranje.
 10. Broj komentara: Stranice sa puno komentara mogu biti signal interakcije korisnika i kvaliteta. Stručnjaci misle da komentari mogu “mnogo” pomoći u rangiranju.
 11. Vreme zadržavanja : Google posvećuje veliku pažnju „vremenu boravka“. Koliko vremena ljudi provode na stranici kada dolaze preko Google pretrage. Ovo se takođe ponekad naziva i „dugim i kratkim klikovima“. Ukratko: Google meri koliko dugo posetioci provode vremena na vašem sajtu. Što duže vremena to bolje. Vrh ↑

Posebna pravila Google algoritma

 1. Upit zaslužuje svežinu: Google novijim stranicama daje poticaj za određene pretrage .
 2. Upit zaslužuje različitost: Google može dodati raznolikost u SERP za nejasne ključne reči, poput „Ted“, „VVF“ ili „rubi“.
 3. Istorija pregleda korisnika: Verovatno ste i sami to primetili: web sajtove koje često posećujete dobijaju pojačan SERP za vaše pretrage.
 4. Istorija pretrage korisnika: Lanac pretraživanja utiče na rezultate pretraživanja za kasnije pretrage . Na primer, ako tražite „recenzije“, a zatim tražite „tostere“, Google je verovatniji da mesta za tosterske preglede rangira više u SERP-ovima.
 5. Istaknuti isečci: Prema SEMRush studiji , Google bira Featured Snippets sadržaj na osnovu kombinacije dužine sadržaja, formatiranja, ovlaštenja stranice i upotrebe HTTP-a.
 6. Geo-ciljanje: Google daje prednost web sajtovima sa lokalnim IP serverom i proširenjem imena domena za zemlju.
 7. Bezbedna pretraga: Rezultati Rezultati sa psovke ili sadržaja za odrasle neće pojaviti za osobe sa Safe Search uključen.
 8. Google+ krugovi: Iako će Google+ uskoro biti mrtav , Google i dalje pokazuje veće rezultate za autore i web sajtove koje ste dodali u svoje krugove Google Plus.
 9. Ključne reči „YMYL“: Google ima više standarde kvaliteta sadržaja za ključne reči „Vaš novac ili vaš život“.
 10. DMCA Žalbe: Google “spušta” na stranice s legitimnim DMCA prigovorima .
 11. Različitost domena : Takozvana „ Bigfoot ažuriranje “ navodno je dodala više domena na svaku SERP stranicu.
 12. Transakcijska pretraživanja : Google ponekad prikazuje različite rezultate za ključne reči koje se odnose na kupovinu, poput pretraživanja leta.
 13. Lokalne pretrage: Za lokalne pretrage, Google često postavlja lokalne rezultate iznad „normalnih“ organskih SERP-ova.
 14. Okvir Top Priče: Određene ključne reči pokreću okvir Top Priče:
 15. Velika prednost brenda: Nakon Vince Update-a , Google je počeo davati velikim robnim markama pojačanje za određene ključne reči.
 16. Rezultati kupovine: Google ponekad prikazuje rezultate Google kupovine u organskim SERP-ovima:
 17. Rezultati slike: Google slike se ponekad pojavljuju u uobičajenim, organskim rezultatima pretrage.
 18. Rezultati uskršnjih jaja: Google ima desetak rezultata za uskrsno jaje . Na primer, kada pretražite „Atari Breakout“ u Google pretraživanju slika, rezultati pretrage pretvaraju se u igračku igru (!). Viknite Viktora Panu za ovaj.
 19. Pojedinačni rezultati na lokaciji za brendove: Ključne reči orijentisane na domenu ili brend donose nekoliko rezultata sa istog mesta .
 20. Ažuriranje zajma za plaćanje : ovo je poseban algoritam kreiran za čišćenje „ veoma neželjenih upita“.  Vrh ↑

Signali brenda

 1. Linkovan naziv marke: Ako se naziv Vaše marke često linkuje važan je signal da se radi o brendu.
 2. Tražene marke: Ljudi traže brendove. Ako ljudi traže vašu marku na Googleu, to pokazuje Googleu da je Vaš web sajt brend.
 3. Pretraživanje marke + ključne reči: Da li ljudi pretražuju određenu ključnu reč zajedno sa vašim brendom (na primer: „Perić SEO faktori“ ili „Perić Web Dizajn“)? Ako je to slučaj, Google može povećati rangiranje jer se ključne reči povezuju sa brendom.
 4. Facebook stranica i lajkovi: Brendovi imaju tendenciju da imaju Facebook stranice sa puno lajkova.
 5. Tvitter profil sa pratiocima: Tvitter profili sa puno pratilaca signalizira da se radi o popularnoj marki.
 6. Nalog na Linkedinu : Većina ozbiljnih firmi je prisutna na Linkedinu.
 7. Autorstvo: U februaru 2013. izvršni direktor Googlea Eric Schmidt tvrdio je da: „U rezultatima pretrage informacije vezane za verifikovane profile na mreži biće rangirane više od sadržaja bez takve verifikacije, što će rezultirati da većina korisnika prirodno klikne na verifikovane rezultate.“
 8. Legitimnost naloga na društvenim medijima: Nalog na društvenim mrežama sa 1000 pratilaca i 2 posta mnogo manje se vrednuje od drugog naloga od 10.000 sledbenika i puno interakcije. U stvari, Google je podneo patent za utvrđivanje da li su nalozi na društvenim medijima stvarni ili ne.
 9. Spomenuti brend na Top Stories: Važni sajtovi se spominju na stranicama Top Stories. Neki brendovi objavljuju i vesti sa svoje veb stranice.
 10. Nepovezani spomenuti brendovi: Brendovi se spominju bez povezivanja sa njima. Google verovatno na nepromenjene marke pominje kao signal marke.
 11. Fizička lokacija: Realne kompanije imaju kancelarije. Moguće je da Google lovi podatke o lokaciji kako bi utvrdio je li veb lokacija velika marka ili ne. Vrh ↑

Faktori webspam na sajtu

 1. Panda kazna: Web sajtovi sa nekvalitetnim sadržajem (naročito sa kopiranim sadržajem) manje su vidljivi u potrazi nakon što ih pogodi Panda kazna.
 2. Veze sa lošim sajtovima: Povezivanje s „lošim sajtovima“ – poput raznih direktorijuma i spam sajtova – može da naudi Vašoj vidljivosti pretraživanja.
 3. Preusmeravanja: Prikrivena preusmeravanja su strogo zabranjena. Sajt može biti ne samo kažnjen, već i ne-indeksiran.
 4. Distracting Ads: Službeni dokument o vodiču za Google Rater kaže da su ometajući oglasi znak web sajtova lošeg kvaliteta.
 5. Iskačujući prozori : Google može sankcionisati web sajtove koje prikazuju skočne(popups) prozore korisnicima.
 6. Preoptimizacija sajta: Google kažnjava web sajtove i zbog prevelike optimizacije.. To uključuje: punjenje ključnih reči, previše tagova u zaglavlju, prekomerno ukrašavanje ključnih reči.
 7. Gibberish Sadržaj: Google patent opisuje kako Google može da prepozna „kretenski“ sadržaj, što je korisno za filtriranje odvratnog ili automatski generisanog sadržaja iz njihovog indeksa.
 8. Stranice s vratima: Google želi da stranica koju pokažete Googleu bude stranica koju korisnik na kraju vidi. Ako vaša stranica preusmerava ljude na drugu stranicu, to je “Stranica sa vratima”. Ne treba ni pominjati da Google ne voli stranice koje koriste Doorway Pages.
 9. Oglasi iznad preklopa: „ Algoritam stranice „ stranice kažnjava web sajtove sa puno oglasa (a ne mnogo sadržaja) iznad preklopa.
 10. Sakrivanje partnerskih veza: Pokušaj da sakrijete partnerske veze (naročito prikrivanje) može doneti kaznu.
 11. Fred: Nadimak koji je dobio niz Google-ovih ažuriranja počev od 2017. Prema izdanju Search Engine Land-a , Fred „cilja na sajtove sa sadržajem male vrednosti koji donose veliki prihod svojim korisnicima“.
 12. Affiliate Sites: Nije tajna da Google nije obožavalac podružnica. Mnogi misle da su web sajtovi koje zarađuju na partnerskim programima pod dodatnom kontrolom.
 13. Automatski generisani sadržaj : Google razumljivo mrzi autogenerirani sadržaj . Ako sumnjaju da Vaš web sajt ispušta računarski generisan sadržaj, to može rezultirati kaznom ili deindeksiranjem.
 14. Prevelika skulptura PageRank-a: Preveliki korak sa skulpturom PageRank-a – nepoštovanjem svih odlaznih veza – može biti znak igranja sistema.
 15. IP adresa označena kao Webspam: Ako je IP adresa vašeg servera označena kao webspam, to može uticati na sve lokacije na tom serveru .
 16. Meta Tag Spam: Punjenje ključnih reči može se desiti i u meta oznakama. Ako Google misli da dodajete ključne reči u oznake naslova i opisa u nastojanju da prevarite algoritam može kazniti Vaš web sajt. Vrh ↑

Faktori webspam izvan sajta

 1. Hakovani sajt: Ako je web sajt hakovan može se izgubiti iz rezultata pretrage. Sajt će biti deindeksovan ako je Google zaključio da je hakovan.
 2. Neprirodni priliv veza : Nagli (i neprirodni) priliv veza siguran je znak lažnih veza.
 3. Penguin kazna: Web sajtovi koje je pogodio Google Penguin znatno su manje vidljivi u pretrazi. Iako se Penguin sada više fokusira na filtriranje loših veza nasuprot kažnjavanju veb lokacija.
 4. Profil veze sa velikim procentom linkova slabog kvaliteta: Mnogo veza koji se najčešće koriste u black SEO (poput komentara na blogovima i profila na forumima) može biti znak za pokušaj prevare.
 5. Veze sa nepovezanih veb lokacija: Visok procenat povratnih veza sa lokalno nepovezanih veb lokacija može da poveća šanse za kaznu.
 6. Neprirodne veze: Google šalje poruke upozorenja preko Google Search Console o “otkrivenim neprirodnim vezama“. Obično prethodi padu rangiranja, mada ne i u 100% slučajeva.
 7. Linkovi direktorija slabe kvalitete: Prema Google-u, povratne veze iz nekvalitetnih imenika mogu dovesti do kazne.
 8. Veze vidgeta: Google ne ceni veze koje se automatski generišu kada korisnik ugradi „vidget“ na svoju veb lokaciju.
 9. Veze iz iste klase C IP: Dobijanje neprirodne količine veza sa veb lokacija na istom IP serveru može da pomogne Google-u da utvrdi da vaše veze dolaze iz mreže bloga .
 10. Anchor tekst “Poison”: Imati „otrovni“ tekst sidra(posebno za ključne reči) na sajtu može biti znak neželjene pošte ili hakovanja. U svakom slučaju, to može naškoditi rangiranju vašeg sajta.
 11. Neprirodne veze: Google patent za 2013. godinu opisuje kako Google može da prepozna da li je priliv veza do stranice legitiman ili ne. Te neprirodne veze mogu postati obezvređene.
 12. Linkovi iz članaka i saopštenja za štampu: Katalozi članaka i saopštenja za štampu zloupotrebljeni su tako da Google u mnogim slučajevima ove dve strategije izgradnje veza smatra „shemom veza“.
 13. Ručne radnje: Postoji nekoliko tipova ali većina se odnosi na izgradnju veza nedozvoljenim metodama.
 14. Prodaja linkova: Ako se otkrije prodaja linkova to može naštetiti vidljivosti sajta u pretraživačima .
 15. Google Sandbok: Nove sajtove koje imaju nagli priliv veza ponekad se postavljaju u Google Sandbok , što privremeno ograničava vidljivost pretrage.
 16. Google Dance: Google Dance može privremeno da poljulja rejting. Prema Google patentu, ovo može na neki način odrediti da li neko veb mesto pokušava prevariti algoritam.
 17. Alat Disavov: Upotreba alata Disavov može ukloniti ručnu ili algoritamsku kaznu za web sajtove koje su bile žrtve negativnog SEO-a.
 18. Zahtev za ponovno razmatranje: Uspešan zahtev za ponovno razmatranje može da ukine kaznu.
 19. Privremene šeme veza: Google je naišao na ljude koji stvaraju – i brzo uklanjaju – neželjene veze. Takođe poznat kao privremena shema veze. Vrh ↑

Zaključak

Da sumiramo, evo najvažnijih Google faktora rangiranja u 2021. godini:

 • Kvalitet sadržaja
 • Organic stopa klikova
 • Autoritet domena
 • Mobilnost upotrebe
 • Vreme zadržavanja
 • Ukupan broj povratnih veza
 • On-page SEO

Kako Vam se čini ovaj spisak? Ako imate pitanja, sugestije ili savete, možete poslati poruku.  Vrh ↑

Članak je preuzet sa sajta Backlinko. Pogledajte i  Google vodič za optimizaciju (SEO).

Korisni saveti

Za bolje rangiranje sajta i povećanje prometa može Vam pomoći Google Search Console. To je besplatan alat koji pruža informacije o tome kako Google indeksira i rangira stranice na sajtu. Preko njega možete pratiti i optimizovati performanse pretrage. Ako Google pronađe neke probleme na vašoj veb lokaciji od Search Console-a ćete primiti e-poruku sa upozorenjem. Možete periodično proveravati ili kada radite izmene u sadržaju sajta kako bi bili sigurni da su novi podaci indeksovani.

Sledite ove korake:

 • Potvrdite vlasništvo nad sajtom.

Dodavanjem i verifikacijom sajta u Search Console-i dokazujete Google-u da ste vlasnik sajta, vebmaster ili ovlašćeni korisnik. Unesite URL sajta koji  verifikujete odabirom opcije “Dodaj proizvod“. Zatim će od Vas tražiti da verifikujete sajt. Postoji više različitih načina kako to možete postići.

 • Uverite se da Google može da pronađe i indeksuje stranice.

Izveštaj o pokrivenosti indeksom daje vam pregled svih stranica koje je Google indeksirao ili pokušao da indeksira na vašoj veb lokaciji. Pregledajte dostupnu listu i pokušajte da popravite greške ili upozorenja na stranici.

Dodavanje mape sajta - sitemap

Google može da otkrije stranice na sajtu i bez slanja mape sajta. Preko jednog linka popisaće i ostale. Međutim, slanje karte sajta putem Search Console-a može ubrzati indeksovanje sajta. Ako se odlučite da ga pošaljete putem alata, moći ćete da nadgledate informacije povezane s tim.

 • Pratite učinak sajta.

Izveštaj o učinku pretrage prikazuje koliko prometa ostvarujete preko Google pretrage, uključujući podelu po upitima, stranicama i zemljama. Za svaku od tih kategorija možete videti trendove za prikaze, klikove i druge pokazatelje. Najbolji način za optimizaciju Van sajta je pravljenje dobrog sadržaja koji će od sajta napraviti kvalitetan resurs i privlačiti posetioce koji će ga deliti na društvenim mrežama.  Vrh ↑

Ako Vam je potreban SEO stručnjak možete se obratiti. Kontakt