Kada se radi o izradi sajta, jedno od prvih pitanja odnosi se na domen i hosting. Dosta njih pitaju; “Šta su to domen i hosting”? ili “Koja je razlika između domena i hostinga, i jel su neophodni”? Mnogi ne znaju da su to dve odvojene stvari.

Šta je domen?

Domen je web adresa koja predstavlja neku internet lokaciju(npr. wikipedia.org, google.com). To je adresa web stranice koju ljudi upisuju u URL traku pregledača da bi posetili neki sajt. Sastoji iz niza alfanumeričkih segmenata koji mogu da sadrže cifre (0-9), slova engleskog alfabeta (a-z) i crticu (-). Dužina segmenta ne sme biti kraća od dva (2), niti duža od šezdeset tri (63) znaka. Svaki domen je jedinstven što znači da istovremeno ne mogu biti registrovana dva ista domena. Posetioci pronalaze Vaš sajt ili adresu e-pošte pomoću domena pa je važno izabrati dobro ime za sajt. Osnovna svrha koju ima web domen jeste da određeni sajt bude lagan za nalaženje, kako bi što veći broj posetilaca mogao da relativno lako dođe do njega, kao i da se njegov naziv lako pamti. Zato je vrlo bitno izabrati adekvatno ime web domena i pravilnu ekstenziju ( na primer : .com, .rs, .net, .biz, .edu.rs i drugi ).

Registracija domena je postupak u kojem dobivate pravo na korištenje određenog domena na određeno vremensko razdoblje. Registrovan domen, osim vlasništva naziva, nema nikakvu svrhu i funkcionalnost na Internetu bez zakupljenog hostinga, servera ili servisa sa kojim će domen biti povezan.

Šta je web hosting?

Web hosting je prostor na serveru na koji se smešta sadržaj web sajta, a obično uključuje i email servis, podršku za određene programske jezike, pristup bazi podataka i odgovarajuće opcije za upravljanje prostorom na serveru. Hosting paket nema svoju svrhu bez registrovanog i aktivnog domena koji je na odgovarajući način povezan sa hosting paketom.

Većina hosting provajdera uglavnom nude share-ovane hosting naloge. To znači da jedan server koriste mnogo sajtova pa samim tim imate ograničene resurse odnosno upite ka bazi. Za početničke sajtove ili prezentacijske sajtove koji ne prelaze dnevni saobraćaj od 1000-2000 poseta ovakvi hostinzi su i više nego dobri. Ali opet obratite pažnju prilikom odabira hosting provajdera. Najbolje je izabrati nekog koji radi više godina i ima iskustva kako bi se mogući problemi na serveru što pre rešili. Svoje sajtove i one koje održavam hostujem kod domaće kompanije Contra Team i dosad nisam imao problema.

Šta je potrebno za web sajt? Domen ili hosting?

Da bi imali veb stranicu trebaće vam i domen i nalog za veb hosting.

Kupovanje domena omogućava vam samo korišćenje određenog imena domena tokom određenog perioda (obično 1 godinu).

Za skladištenje datoteka vašeg sajta potreban je web hosting. Nakon što dobijete hosting, morate da ažurirate podešavanja imena svog domena i usmerite ga na vašeg provajdera web hostinga.

Najbolje je kupiti domen i hosting od iste kompanije. Obično ime domena košta od 10-ak evra godišnje, a deljeni hosting  od 15-50 evra godišnje, zavisno od veličine prostora i mogućnosti servera koji se zakupljuje.

Kako najjednostavnije izraditi web stranicu?

Ako želite napraviti web stranicu koja je funkcionalna i izgleda profesionalno, onda je najlakši način korištenje platforme za izgradnju web stranica(CMS). Iako postoji veliki broj platformi za izgradnju web stranica, daleko najpopularnija platforma je WordPress. Postoji veliki broj tutorijala o WP i velika je podrška zajednice putem raznih foruma i društvenih mreža.

Šta je CMS?

CMS (eng. Content Management System) predstavlja sistem (programsku aplikaciju) za kreiranje i upravljenje sadržajem nekog Web sajta. CMS daje mogudnost moderatoru (vlasniku) sajta da samostalno održava sadržaj ( menja postojeći tekst, dodaje novi, ubacuje slike, dodaje nove strane itd.) bez bilo kakvog poznavanja tehnologija za izradu Web sajtova. Bez bilo kakvog poznavanja html-a ili php-a možete  samostalno menjati sadržaj Web sajta i time smanjiti troškove.

Što bi trebali koristiti WordPress?

1. Besplatan je za korištenje
2. Jednostavan je za početnike
3. Prilagodljiv

Najveća prednost WordPress-a je što može u potpunosti eliminisati kod iz upravljanja web stranicom. Uglavnom sve možete uraditi pomoću grafičkog interfejsa. Sa korisničkim interfejsom možete kreirati novi sadržaj, promeniti izgled svog sajta, promeniti način funkcionisanja, konfigurisati SEO podešavanja i izvršiti mnoštvo drugih važnih akcija.

Pogledajte ponudu za izradu jeftinog sajta.