Kad se radi o izradi sajta, jedno od prvih pitanja odnosi se na domen i hosting. Šta su to domen i hosting, i jel su neophodni?

Šta je domen?

Domen je adresa koja predstavlja neku internet lokaciju (npr. google.com, wikipedia.org). Svaki domen je jedinstven što znači da istovremeno ne mogu biti registrovana dva ista domena. Posetioci pronalaze Vaš sajt ili adresu e-pošte pomoću domena, stoga je važno izabrati dobro ime za sajt. Osnovna svrha koju ima web domen jeste da određeni sajt bude lagan za nalaženje, kako bi što veći broj posetilaca mogao da relativno lako dođe do njega, kao i da se njegov naziv lako pamti. Zato je vrlo bitno izabrati adekvatno ime web domena i pravilnu ekstenziju ( na primer : .com, .rs, .net, .biz, .edu.rs i drugi ).

Registracija domena je postupak u kojem dobivate pravo na korištenje određenog domena na određeno vremensko razdoblje. Iako domen služi za „identifikaciju“ internet stranica, za vidljivost Vaše internet stranice na internetu nije dovoljna samo registracija domena već je potreban i web hosting.

Šta je web hosting?

Web hosting je usluga koja omogućuje smeštaj podataka vezanih uz Vaše web stranice na server koji je povezan na Internet. Bez web hostinga Vaše internet stranice ne bi bile vidljive preko Interneta. Pojednostavljeno i metaforički rečeno, hosting je kuća u kojoj živi vaša web stranica i podaci.

Većina hosting provajdera uglavnom nude share-ovane hosting naloge. To znači da jedan server koriste mnogo sajtova pa samim tim imate ograničene resurse odnosno upite ka bazi. Za početničke sajtove ili prezentacijske sajtove koji ne prelaze dnevni saobraćaj od 1000-2000 poseta ovakvi hostinzi su i više nego dobri. Ali opet obratite pažnju prilikom odabira hosting provajdera. Najbolje je izabrati nekog koji radi više godina i ima iskustva kako bi se mogući problemi na serveru što pre rešili. Svoje sajtove i one koje održavam hostujem kod domaće kompanije Contra Team i dosad nisam imao problema.

Šta je CMS ili sastav za upravljanje sadržajem?

CMS ili sastav za upravljanje sadržajem je platforma koja se koristi za jednostavno stvaranje i uređivanje web stranice. Omogućuje Vam da izgradite i uredite web stranicu putem vašeg internet preglednika, promenite dizajn i izgled i stvorite stranice i postove pomoću jednostavnog uređivača koji je sličan većini uobičajenih uređivača teksta.

Kako najjednostavnije izraditi web stranicu?

Ako želite napraviti web stranicu koja je funkcionalna i izgleda profesionalno, onda je najlakši način korištenje platforme za izgradnju web stranica. Iako postoje stotine platformi za izgradnju web stranica, daleko najpopularnija platforma je WordPress. Postoji veliki broj tutorijala o WP i velika je podrška zajednice putem raznih foruma i društvenih mreža.

Što bi trebali koristiti WordPress?

1. Besplatan je za korištenje
2. Jednostavan je za početnike
3. Prilagodljiv

Pogledajte ponudu za izradu jeftinog sajta.