Šta su domen i hosting

Kada se radi o izradi sajta, jedno od prvih pitanja odnosi se na domen i hosting. Dosta njih pitaju; “Šta su domen i hosting”? ili “Koja je razlika između domena i hostinga, i jel su neophodni”? Mnogi ne znaju da su to dve odvojene stvari. Najbitnije:

Šta je domen?

Domen je web adresa koja predstavlja neku internet lokaciju(npr. peric.in.rs, google.com). To je adresa web stranice koju ljudi upisuju u URL traku pregledača da bi posetili neki sajt.  Dužina segmenta ne sme biti kraća od dva (2), niti duža od šezdeset tri (63) znaka. Svaki domen je jedinstven što znači da istovremeno ne mogu biti registrovana dva ista domena. Posetioci pronalaze Vaš sajt ili adresu e-pošte pomoću domena pa je važno izabrati dobro ime za sajt. Osnovna svrha koju ima web domen jeste da određeni sajt bude lagan za nalaženje, kako bi što veći broj posetilaca mogao da relativno lako dođe do njega. Domen – Wikipedia.

Ime domena je deo Vašeg brenda, pa zahteva pažljivo razmatranje. Poželjno je da bude kraće i lako za pamćenje i pisanje. Za kompanije je poželjno koristiti naziv kompanije. Pored imena važno je izabrati  i pravilnu ekstenziju (na primer: .com, .rs, .net, .biz, .edu.rs i drugi). Ako su vam bitni lokalni posetioci dovoljno je koristiti domen države(.rs, .slo, .hr, .me,..) Ali ako želite publiku iz celog sveta najbolje je koristiti nastavak .com.

Registracija domena je postupak u kojem dobivate pravo na korištenje određenog domena na određeno vremensko razdoblje. Registrovan domen, osim vlasništva naziva, nema nikakvu svrhu i funkcionalnost na Internetu bez zakupljenog hostinga, servera ili servisa sa kojim će domen biti povezan.

Šta je web hosting?

Web hosting je prostor na serveru na koji se smešta sadržaj web sajta, a obično uključuje i email servis, podršku za određene programske jezike, pristup bazi podataka i odgovarajuće opcije za upravljanje prostorom na serveru. Hosting paket nema svoju svrhu bez registrovanog i aktivnog domena koji je na odgovarajući način povezan sa hosting paketom. Hosting – Wikipedia.

Većina hosting provajdera uglavnom nude share-ovane hosting naloge. To znači da jedan server koriste mnogo sajtova pa samim tim imate ograničene resurse odnosno upite ka bazi. Za početničke sajtove ili prezentacijske sajtove koji ne prelaze dnevni saobraćaj od 1000-2000 poseta ovakvi hostinzi su i više nego dobri. Ali opet obratite pažnju prilikom odabira hosting provajdera. Najbolje je izabrati nekog koji radi više godina i ima iskustva kako bi se mogući problemi na serveru što pre rešili. Svoje sajtove i one koje održavam hostujem kod domaće kompanije Contra Team i dosad nisam imao problema.

Šta je potrebno za web sajt? Domen ili hosting?

Da bi imali veb stranicu trebaće vam i domen i nalog za veb hosting.

Kupovanje domena omogućava vam samo korišćenje određenog imena domena tokom određenog perioda (obično 1 godinu).

Za skladištenje datoteka vašeg sajta potreban je web hosting. Nakon što dobijete hosting, morate da ažurirate podešavanja imena svog domena i usmerite ga na vašeg provajdera web hostinga.

Najbolje je kupiti domen i hosting od iste kompanije. Obično ime domena košta od 10-ak evra godišnje, a deljeni hosting  od 15-50 evra godišnje, zavisno od veličine prostora i mogućnosti servera koji se zakupljuje.

Kako instalirati WordPress na hosting?

Da bi postavili WordPress(ili neki drugi sistem) na hosting morate se ulogovati u cPanel. U internet browser-u ukucate sledeći link:

https://www.vašdomen.com/cpanel

Kada uđete na cPanel(podatke za logovanje dobijate pri kupovini hostinga) potražite alat Softaculous. On je integrisan u cPanel i uz nekoliko klikova možete instalirati WordPress ili neku drugu platformu. Pri odabiru veze obavezno naznačite https.

Softacolous je autoinstaler za servere koji koriste cPanel. Sadrži veliki broj skripti koje možete instalirati koristeći grafički interfejs. U svega nekoliko klikova možete instalirati WordPress, Joomla, Magento, Drupal, phpList, phpBB, PrestaShop i mnoge druge. Dovoljno je da odaberete aplikaciju, unesete podatke i pokrenete instalaciju. Instalacija se svodi na sledeće:

  • Odabir lokacije za instalaciju (domen, poddomen ili određeni folder)
  • Dodavanje podataka za administratora (username, password, email)
  • Na kraju, dovoljno je kliknuti na dugme Install.

Pogledajte ponudu za povoljnu izradu sajta.