marketing strategija

Marketing strategija

Po opštoj definiciji, marketing strategija je postupanje usmereno ka ostvarivanju odredenog cilja u marketingu nakon dužeg planiranja. Pojmovi strategija i taktika su usko povezani. Oba označavaju korišćenje određenih sredstava, pri cemu se strategija odnosi na cilj, a taktika na nacin kako ga ostvariti.

Realna pretpostavka da ćete postići uspeh sa svojim proizvodom ili uslugom, je ZNATI da:

  1. Postoji ciljna grupa kojoj taj proizvod treba, jer im rešava problem ili potrebu koju imaju.
  2. To činite bolje od drugih na tržištu (lakše, praktičnije, po nižoj ceni).

Znači bitno je šta tržištu treba, a ne šta Vi mislite da je dobar proizvod!
Zatim, imate li dovoljno znanja, sposobnosti, afiniteta, zadovoljiti te potrebe?
Možete li to drugacije, ili bolje od drugih koji već jesu tu?

Ako je odgovor DA – krećemo!

Tek onda radimo marketing strategiju, planove prodaje, procenu troškova, plan komunikacije s ciljnim tržištem. Znači pre nego što uložite vreme, novac i energiju u nešto – proverite treba li to tržištu! Bitno je odrediti:

  • ciljnu grupu (kome se obraćamo)
  • koncept proizvoda/usluge (šta promovišemo)
  • komunikacioni medij (gde, kada „gađamo“ciljnu grupu) i
  • poruka (kako to radimo)

Marketing strategija uključuje:

1. Identifikacija problema

Identifikacija problema je pronalaženje „bolne tačke“ ciljne grupe,  koju ste u stanju rešiti.
(Doduše, moguće je igrati i na drugi od dva motivatora kupovine – zadovoljstvo, ali problemu, odnosno, mogućnosti za njegovo rešavanje se uvek daje prednost)  Pre identifikacije problema, neophodno je precizno definisati ciljnu grupu. Obraćanje svakome je obraćanje nikome.

2. Obećanje (Unique Promise)

Ovo je obećanje koje se daje ciljanom tržištu koje će tvoj brend ispuniti.
Ovim obećanjem izražavate šta Vas (Vaš brend) čini posebnim.
Obećanje je izjava kojom se objašnjava benefit koji isporučujete, za koga i jedinstven način na koji ćete to obaviti kvalitetno.
Opisuje ciljanog kupca, njegov problem koji ćeš ti rešiti i zašto ste bolji od drugih.

3. Superioran dokaz

Na pomen „superiornog dokaza“, obično se pomisli na iskustva prethodnih kupaca proizvoda/korisnika usluge. Međutim, postoje i drugi „superiorni dokazi“. I Vaša lična priča može biti „superioran dokaz“.
– Dugogodišnje iskustvo u…
– Kvalifikacije, diplome, certifikati…
– Pojavljivanje u medijima, podcast-ima…
– Fraza „As seen on…“, odnosno, „Poput viđenog na“ uz logotipe medija. Time se pozivamo na njihovu reputaciju i kredibilitet
– Besplatna demonstracija, odnosno, za fizičke proizvode koristite video u kom se prikazuje lakoća, jednostavnost i efikasnost proizvoda.
– Blog na kom besplatno objavljujete vredan sadržaj kojim dokazujete svoju stručnost i nesebičnost je „superioran dokaz“!

4. Neodoljliva ponuda

Bez obzira šta čini Vašu ponudu, klijent želi osećaj da će napraviti „strašan posao“.
Neka Vaša ponuda bude:
– Poželjna
– Drugačija
– Vredna (dodavanjem bonusa koji su relevantni za proizvod koji se prodaje, povećava njegovu upotrebnu vrednost ili je čak i poželjniji od samog proizvoda)
Uvek se može/treba dodati: „Besplatna poštarina“, „Brza isporuka“, „Garantovan povraćaj novca“…

5. Razlog za trenutnu akciju

Šta će klijent/kupac izgubiti ako ne preduzme akciju odmah? Šta će se dogoditi ako dozvoli dalje postojanje problema? Da li će se stanje/situacija pogoršati i kako? Strah od gubitka je jači od želje za dobitkom!
Pored toga, za prodaju fizičkih proizvoda uvek postoji mogućnost popusta koje važi samo kratak period, što bi trebalo da izazove strah da se prilika ne propusti. Međutim, sa „scarecities“ treba pažljivo da ne bi izgubili autentičnost. U suprotnom su besmisleni (svi proizvodi na popustu, stalna rasprodaja…). Rasprodaja ili popust mora imati početak, kraj i razlog (božić, black friday, godišnjica vaše kompanije, oslobađanje zaliha…) Ako nudite kupone na njima naznačiti rok važenja. Besplatna dostava može biti dodatna motivacija.

Besplatna dostava kao motivacija

Uspešna reklama

Uspešna reklama mora da bude viđena i zabavna. Mora privući pažnju, jer uspeh u marketingu dolazi ako se poruka isporuči i ostane upamćena ciljnoj potrošačkoj grupi. Takođe mora slediti određena pravila, koja su navedena iznad. Probajte više reklama dok ne pronađete “pravu”.

Razmotrite i opciju pronalaženja dobrog marketing partnera. Neka taj partner ima ciljnu grupu klijenata slicnog vašem profilu. Na primer, fitnes klub može za partnera potražiti restoran zdrave hrane.

Pročitajte više o savetima za oglašavanje.

Savet

Nemojte tražiti kupce za vaše proizvode, tražite proizvode za vaše kupce.