najcesće greške

Greške i saveti za društvene mreže

Nepostojanje strategije za nastup

Kada počinjete posao, pravo pitanje je zapravo čime želite da se bavite. Morate imati jasan cilj šta hoćete, kako to postići, kako sebe predstaviti, tj. kakvu poruku poslati drugima. Neki bi rekli biznis plan. Ako često menjate planove i nastupe, time šaljete konfuznu sliku o sebi i  stvarate nepoverenje kod kupaca.

Otvaranje naloga na mnogo društvenih mreža

Nema potrebe imati naloge na velikom broju društvenih mreža, dovoljno je biti na onim najfrekventnijim. Treba biti redovan jer nalozi na kojima se dugo ništa ne objavljuje ne ulivaju poverenje. Posetioci će se pitati jel taj posao još uvek radite.

Lažni pratioci i fanovi

Kvantitet ne mora garantovati i kvalitet. Pratioci i fanovi bi trebale biti osobe koje se bave sličnim poslom kako biste razmenili iskustva, kao i oni koji bi mogli postati vaši klijenti ili kupci. Cilj je uspostaviti kontakt i saradnju, a ne gomilati broj fanova tek da bi ih imali što više. Imajte na umu i da FB stalno smanjuje domet objava tako da lažni prijatelji i fanovi vremenom više smetaju nego što koriste.

Previše pričanja o poslu

Društvene mreže su pre svega namenjene druženju. Ako pišete samo o sebi i svom poslu verovatno ćete postati dosadni. Povremeno treba objaviti tuđi sadržaj, ili nešto relevantno a da nije direktno povezano sa poslom kojim se bavite. Neki zanimljiv ili zabavan sadrzaj takođe će privući posetioce, kao i nove fotografije ili video.

Previše objavljivanja u kratkom periodu

Objavljivanje postova jedan za drugim, na istom mestu, u kratkom periodu može postati dosadno publici. Mogli bi odbiti da prate vaše objave! Objave treba da budu sistematične, na određeni period, zavisno od mesta gde objavljujete..Ako se radi o oglasnim grupama u principu se češće objavljuje u onima sa većim brojem članova.

Nedovoljna društvenost

Posetioci koji objavljuju nešto ili šalju poruke očekuju i da odgovorite na to.
Odgovaranje i komentarisanje izgrađuje poverenje i prisnost. To je i dobar način za početak saradnje.

Saveti za uspeh:

 • Ciljevi: Odredite šta želite postići na društvenim mrežama? Da li želite brand awareness, povečanje prodaje ili interakciju sa publikom?
 • Ciljna publika: Ko je vaš idealni pratilac? Odredite njihove demografske podatke i interese.
 • Platforme: Neмојte se previše raširiti! Odaberite društvene mreže gde se najviše nalazi vaša ciljna publika.

Kvalitet iznad kvantiteta:

 • Odabrane mreže: Bolje je biti aktivan na par dobro odabranih platformi nego biti odsutan na mnogim.
 • Autentični pratilac: Gradite organsku publiku koja se stvarno brine za ono što imate da ponudite. Kupovani pratilaoci ne pružaju nikakvu korist.
 • Raznolikost sadržaja: Objavljivanje raznovrsnog sadržaja, uključujući tekst, slike i video-zapise, održava svežinu i privlači publiku.
 • Dvostrana komunikacija: Društvene mreže su za interakciju. Odgovarajte na komentare i poruke kako biste izgradili poverenje i lojalnost.

Budite dosledni, ali ne preterano:

 • Plan objavljivanja: Konzistentno objavljivanje pomaže vam da ostanete vidljivi u feedu vaših pratilacata.
 • Ne preopterećujte: Previše objavljivanja može iritirajuće delovati. Pronađite ravnotežu između redovnih ažuriranja i davanja prostora publici da reaguje.

Strpljenje je ključ:

 • Građenje publike: Izgradnja publike na društvenim mrežama zahteva vreme i trud. Ne očekujte preko noći rezultate.
 • Učenje i prilagođavanje: Analizirajte šta funkcioniše, a šta ne. Prilagodite svoju strategiju na osnovu podataka kako biste optimizirali rezultate.

Bonus savet:

 • Vrednost iznad prodaje: Društvene mreže služe za povezivanje, a ne samo za prodaju. Pružite korisne informacije i zabavni sadržaj da biste privukli i zadržali publiku.