Kako se reklamirati preko društvenih mreža

Kako se reklamirati preko društvenih mreža, odredite cilj reklame

Odredite cilj reklame

Reklamiranje preko društvenih mreža je veoma složen i zahtevan posao. Postoji dosta mogućnosti ali je najbitnije na početku poći od poslovnih ciljeva i napraviti plan. Pre nego što počnete postavljati oglase na sve strane počnite od jednostavnih pitanja. Šta želite postići marketingom? Upoznati druge sa vašom firmom, promovisati proizvode, podstaći kupce da vas kontaktiraju, kupuju online, posete vašu fizičku prodavnicu, ili nešto drugo? Upravo od cilja koji ste postavili zavisi i marketing kamapanja koju ćete voditi, način i mreža na kojoj ćete plasirati vaše oglase.

Plasirajte zanimljivu vest

Na pr. upravo ste otvorili prodavnicu i želite da u nju ulazi veći broj kupaca, ali je potrebno da se pronese glas o tome, i da se predstavite što većem broju ljudi. To će biti vaš prvi cilj, povećanje obaveštenosti o vašoj prodavnici. Ako budete imali ovaj cilj u vidu, lakše ćete isplanirati sledeći potez. Za početak je potrebno nešto zanimljivo što biste rekli u vezi toga, i da pronađete ljude kojima ćete to reći. Pošto pokušavate da pronađete ljude koji nisu ranije čuli za vas, razmislite o tome na koju vest bi oni mogli da budu zainteresovani, i na šta će verovatno da reaguju. Možda vam je upravo stigla nova kolekcija i pravite veliku rasprodaju za otvaranje. Pošto želite da razvijete svoju mrežu klijenata, najbolje je početi sa jednom od velikih društvenih mreža. Možete odlučiti da se pridružite Facebook-u i Twitter-u. Kako budete delili sadržaj, broj korisnika povezanih sa vama će početi da se povećava.

Učestvujte u komunikaciji

Nemojte zaboraviti da društveni mediji nisu jednosmerni. I vi morate da učestvujete i da uzvraćate mreži prijatelja i pratilaca. Takođe bi trebalo da isplanirate kako da se obraćate različitim kategorijama publike na različitim mrežama koje koristite. To će delom zavisiti od svrhe samih mreža, ali bi bilo dobro da razmislite o tonu koji želite da koristite i interakcijama u koje želite da stupate. Da li ćete biti profesionalni i autoritativni? To bi moglo da bude dobro ako je vaša ciljna publika formalna i profesionalna ili za određene mreže kao što je LinkedIn. Možda ćete ipak biti opušteni i prijateljski nastrojeni? To bi moglo da bude bolje na manje formalnim ili ličnim mrežama, ili kada komunicirate sa manje formalnim klijentom.

Strategija i plan

Sve ovo predstavlja izazov, a vi ste zauzeti? Dobra strategija za društvene medije traži planiranje i promišljanje kao i bilo koja druga vrsta marketinga. Dakle, kako bi trebalo da izgleda plan za društvene medije? Uzmite u obzir sledećih 6 do 12 meseci i počnite da pravite kalendar. Navedite detalje poput toga na koje teme ima smisla da postavljate sadržaj: šta interesuje vašu publiku? Zatim napravite korak napred. Kada ima smisla da postavljate sadržaj o ovim temama? Bilo da postavljate sadržaj svaki dan, na svakih sat vremena ili svake sedmice, pravljenje kalendara će vam pomoći da ga redovno delite. „Šta“ i „kada“ su odličan početak, ali morate da razmislite i gde bi trebalo da postavljate sadržaj. Na primer, ako delite fotografije nove kolekcije haljina koja je stigla u prodavnicu, to može da bude odlična novost za deljenje na sajtovima društvenih mreža kao što su Instagram ili Pinterest. Sa druge strane, ako želite da delite specijalnu ponudu sa najvećim obožavaocima, možete da je delite sa osobama sa kojima ste povezani na Facebook-u ili Google+.

Podelite zadatke

Zatim razmislite i o tome ko će da postavlja i deli sadržaj. Da li ćete sve raditi sami ili ćete podeliti posao sa nekim? Podelite zadatke kako bi bili sigurni da možete ispuniti plan. Na kraju, nemojte zaboraviti „zašto“. Zašto postavljate sav taj sadržaj? Koje poslovne ciljeve bi postovi trebalo da podržavaju? Ako vam društveni mediji služe za povećanje obaveštenosti, postarajte se da postovi budu napravljeni tako da to i urade. Sa druge strane, ako vam društveni mediji više predstavljaju način da produbite odnose sa postojećim obožavaocima i klijentima, postovi će izgledati drugačije.

Pročitajte i kako da oglas privuče pažnju.

Napomena

Od velike važnosti je da se oglašavate redovno! Povremen marketing je loš marketing.