održavanje i azuriranje sajta

Pisanje sadržaja za sajt

Jedan od najčešćih problema posle izrade sajta je ubediti vlasnike da redovno ubacuju nove članke, kako bi se sajt što bolje rangirao.

Evo malo više o pisanju članaka za sajt i ažuriranju sadržaja..

Unošenje novog sadržaja je veoma važno jer svaka promena koju unesete na sajt igra ulogu u interakciji sa pretraživačima i posetiocima. Statički sajt bez ikakvih ažuriranja  pretraživačima izgleda kao „mrtav“ entitet – bez života, i koji nema nešto novo da ponudi.. Takođe, kada posetioci dođu na Vaš sajt i vide da je sadržaj zastareo verovatno će otići. Ako je zadnji članak objavljen pre dugo vremena pitaće se dal još uvek radite taj posao.

Nov sadržaj = Novo indeksiranje

Pretraživači koriste robote, bote ili „Googlebots“, visokotehnološke programe koji skeniraju internet veb lokacije. „Googlebot“ koji pretražuje veb konstantno traži nove stranice, a zatim ih dodaje u Google indeks. Svaki put kada nešto novo napišete na sajtu pretraživač prima obaveštenje i ponovo uređuje rang vaše stranice. Jednostavno rečeno, ako redovno dodajete nov sadržaj pretraživači će sajt češće indeksirati.
Imajte na umu, nije najvažnija količina sadržaja već njegov kvalitet.. Ako na sajt postavite veliku količinu uopštenih članaka ispunjenih ključnim rečima ništa nećete postići. Google botovi će to prepoznati a takvi članci neće biti privlačni ni posetiocima. Umesto toga, postavite kvalitetan sadržaj sa ključnim rečima koje treba prirodno da se uklapaju u tekst. U sadržaju možete pružati informacije, objašnjavati kako nešto uraditi ili odgovarati na pitanja.

Napravite blog

Najlakši i najefikasniji način za ažuriranje sajta je da napravite blog i dodajete članke. Ako posetioci komentarišu te članke to se takođe računa kao ažuriranje. Dakle, napišite nešto što će privući pažnju posetilaca i podstaći ih na akciju.
Često dodavanje sadržaja omogućava Vam da optimizujete te članke sa relevantnim ključnim rečima koje će privući posetioce na sajt. Što više pišete o određenoj temi, ako je sadržaj kvalitetan, postajete autoritet i ljudi počinju da veruju u ono što kažete. Što više imaju poverenja verovatnije je i da će  kasnije ponovo posetiti sajt. Ako pregledate sajtove koji se dobro rangiraju videćete da takvi sajtovi imaju veliki broj kvalitetnih članaka. Nemate ideju o čemu pisati? Saveti za pisanje bloga.

Više sadržaja = Više ključnih reči

Kada pišete nov članak gledajte da sadrži ključne reči za koje želite da ga posetioci nalaze preko pretraživača. Na primer, ako pokrenete veb sajt za osiguranje možete da podelite članke na razne aspekte osiguranja, kao što su „osiguranje automobila“ ili „životno osiguranje“. Svaki put kada dodajete novi članak, uključite ove ključne reči koje će pomoći pretraživaču da prepozna Vašu veb stranicu kao mesto gde se posetioci mogu informisati o osiguranju. Pročitajte i kako napisati SEO tekst.

Kada posetioci dođu na Vašu veb lokaciju onda ih morate ubediti da su Vaši proizvodi bolji izbor u poređenju sa drugima. Obavestite ih o prednostima i napišite nešto o pozitivnim iskustvima kupaca. Pomozite im da razumeju zašto im je potreban taj proizvod. Što im više informacija pružite o njemu veća je verovatnoća da će ga kupiti.

Tehničko održavanje sajta

Osim održavanja sadržaja sajta bitno je i tehničko održavanje kako bi sajt nesmetano funkcionisao. Ako web sajt/servis nakon izrade prestane da se održava mogu se javiti sledeći problemi:

  • korišćeni plugini/dodaci zastare ili postanu kompromitovani,
  • korišćena platforma, jezici ili frejmvorci zastare ili postanu kompromitovani,
  • softver i verzije jezika na serveru se ne ažuriraju pa prestanu da podržavaju određene funkcije i dr.

Više o održavanju sajta.