Kako povećati posetu na sajtu, prirodne posete sajtu, plaćene posete sajtu

Kako povećati posetu na sajtu

Najbolji način kako povećati posetu na sajtu je konstantan rad na njemu, u smislu poboljšanja funkcionalnosti i sadržaja. Iako možete mnogo brže povećati posetu sajtu reklamirajući ga preko raznih kanala ipak je najbolje kada se do toga dođe prirodnim putem. Plaćeni oglasi funkcionišu po principu; „koliko para-toliko muzike“, pa kad prestane oglašavanje pašće i broj poseta. Kasnije možete kombinovati ta dva načina što se najčešće i koristi u marketingu. Dizajn sajta je suštinski nebitan za pretraživače ali je bitan za opšti utisak posetilica kada se nađu na njemu. Suština je imati kvalitetan i koristan sadržaj kome će se posetioci vraćati i preporučiti ga drugima, čime će sajt dobijati na značaju.

1. Postavite kvalitetan sadržaj

Sadržaj najviše utiče na to kako će posetioci doživeti sajt i hoće li želeti da ga ponovo posete. Sadržaj može biti u formi bloga, ali može biti i vlog, baviti se edukacijom, objavljivati najnovije vesti, promovisati proizvode, usluge i dr. Ljudi će ceniti sajt i zadržati se na njemu ako nađju nešto što ih zanima ili ideje za rešavanje svojih problema. Ako im pomognete verovatno će kasnije ponovo doći na sajt ili ga preporučiti drugima. Tako vaši posetioci postaju ujedno i vaši najveći promoteri.

2. Objavljujte na sajtu redovno

Posetioci cene sajtove koji se redovno ažuriraju kako bi uvek mogli da saznaju nešto novo. Napravite plan i periodično postavljajte nove objave na sajtu. Kasnije možete isprobati koliko povećanjem učestalosti objava povećavate broj poseta i prema tome uskladiti pisanje. Rasporedite objave jer je bolje postavljati jednom nedeljno po jedan tekst nego jednom mesečno po nekoliko.

3. Podelite objave na društvenim mrežama

Kada objavite nešto novo na sajtu podelite to i na društvenim mrežama. Ispod objave postavite linkove koji vode do vaše stranice, sa pozivom da je posete. Ne morate biti na svim društvenim mrežama već koristite one koje su najvažnije za vaš posao. Ako ciljate na široku publiku obavezan je Facebook, za poslovne ljude Linkendin, dok je Instagram dobar ako su vam u poslu važne fotografije.

4. Nađite partnere u poslu

Postoji dosta sličnih sajtova kojima vaše objave mogu biti interesantne pa možete uspostaviti saradnju. Npr. ako imate sajt o fitnesu možete sarađivati sa sajtom koji promoviše zdrav život ili zdravu hranu. Prodavnica auto-delova može sebi naći za partnera neki servis koji radi popravke automobila. Ako organizujete proslave možete sarađivati sa agencijama koje iznajmljuju prostor. Primera ima dosta.

Prirodne posete sajtu

Organic traffic (organski saobraćaj ili prirodan saobraćaj) –  Posetioci koji su došli na sajt tako što su direktno ukucali URL tog sajta ili kliknuli na bookmark. Zatim posetioci koji su došli putem nekog od pretraživača (Google, Bing, Yahoo, Yandex…) Takođe posetioci koji su kliknuli na objavu (post) na društvenim mrežama (koji nije sponzorisan) čine prirodan saobraćaj nekog sajta.

Na pr. otišli ste na Google, ukucali nešto, kliknuli na link koji nema AD ispred(oznaka za oglas), došli ste na taj sajt prirodnim putem. Podelili ste objavu na Facebook-u, neko je video link, kliknuo, i on je došao na sajt prirodnim putem. Neko vam kaže za neki sajt ili ste videli reklamu na TV ili novinama, ili ga imate sačuvanog kao favorite, kad posetite taj sajt došli ste prirodnim putem.

Organic traffic se može podeliti na:

  • Direct (kad ukucate URL ili preko bookmarka).
  • Search (preko internet pretraživača, npr. Google).
  • Referral (kliknuli ste na link na nekom sajtu, blogu).
  • Social (preko društvenih mreža).
  • Email (kliknuli ste na link u imejlu).
  • Mobile (preko neke mobilne aplikacije).

Skup tehnika koje za cilj imaju da dovedu što više posetilaca putem prirodnih pretraga na internet pretraživačima naziva se SEO (Search Engine Optimization). Zavisi od mnogo faktora počev od brzine učitavanja sajta do autoriteta domena. Pogledajte faktore SEO optimizacije.

Plaćene posete sajtu

Paid traffic (plaćen saobraćaj) – Svi posetioci koji su došli na neki sajt tako što su prethodno kliknuli na plaćen oglas, link ili sponzorisanu objavu (post) na Google ili na društvenim mrežama čine plaćen saobraćaj (paid traffic) tog sajta.

CPA (Cost per action ) predstavlja cenu za određenu akciju koju je posetilac izvršio na sajtu (generisani lid, prodaja, poziv, popunjavanje formilara..)

PPC (Pay Per Click) uključuje različite platforme putem kojih možete da postavite vaše oglase, a plaćanje se vrši tek kada neko klikne na isti. Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, mnoge od ovih društvenih mreža imaju svoje platforme za oglašavanje. Google ima zaseban servis za PPC oglase koji je do skoro bio poznat kao AdWords, ali je sad promenjen naziv u Google Ads. Bing ima gotovo identičnu platformu.

CPM (Cost Per Mille,Cost Per Thousand) predstavlja izraz koji označava plaćanje za 1000 prikaza oglasa na određenoj  mreži.

Oglašivač može izabrati da li želi da način naplate bude po kliku (CPC) ili po hiljadu prikaza (CPM). Imaće uvid u oba parametra, tako da  postavku kampanje može menjati ukoliko je potrebno. Obično se za kampanje čiji je kraljni cilj isključivo prodaja bira sistem plaćanja po kliku (CPC), dok se za brending kampanje obično bira plaćanje po ptikazima (CPM). Plaćeni oglasi se mogu postaviti u rezultatima pretrage, na drugim sajtovima, YouTube platformi, društvenim mrežama, Gmailu i raznim aplikacijama..

Konverzija

Ovo je mera koja pokazuje koliko se korisnika koju su videli Vaš oglas „konvertovalo“ i postalo Vaš novi klijent odnosno preduzelo neku od prvobitno definisanih akcija. Na primer ostavili su svoje podatke (generisan je lid), direktno su Vas pozvali sa Landing strane na telefon ili su se uključili u chat, iskoristili su ekskluzivnu ponudu sa Vaše odredišne strane, napravili su kupovinu u Vašoj online prodavnici… Ovo je jedna od ključnih veličina koja će se koristiti za određivanja ROI – Return of Investment odnosno Povraćaja Investicije.

Pročitajte više o savetima za oglašavanje.