Šta je affiliate marketing?

Affiliate marketing je proces u kojem reklamirate proizvode drugih i zarađujete proviziju za svaku prodaju koju ostvarite. To je win-win situacija za obe strane: prodavac dobija prodaju koju inače ne bi imao, a vi dobivate novac za promociju njegovih proizvoda. Affiliate marketing može biti vrlo profitabilan ako se radi ispravno.

Kako affiliate marketing funkcioniše?

Affiliate marketing funkcioniše na sledeći način:

 1. Pronađete proizvod koji želite promovisati i prijavite se za affiliate program prodavca tog proizvoda.
 2. Prodavac vam daje jedinstveni link koji promovišete na svojoj web stranici, društvenim mrežama, e-poštom i drugim marketinškim kanalima.
 3. Kada neko klikne na vaš affiliate link i kupi proizvod, vi zarađujete proviziju od prodaje.

Kako se prijaviti za affiliate program?

Postupak prijave za affiliate program obično uključuje sledeće korake:

 1. Pregledajte uslove i pravila affiliate programa.
 2. Ispunite obrazac za prijavu i pošaljite ga.
 3. Pričekajte odobrenje prodavca (u mnogim slučajevima prijava je automatski odobrena).

Kako pronaći proizvode za promociju?

Postoji nekoliko načina za pronalaženje proizvoda za promociju:

Pregledajte affiliate mreže: Postoje brojne affiliate mreže, poput Commission Junction, ShareASale i Amazon Associates, koje vam omogućuju pregledanje proizvoda različitih prodavaca i prijavu za njihove affiliate programe.

Pregledajte web stranice proizvoda koji vas zanimaju: Mnogi proizvodi imaju affiliate programe, a informacije o njima obično se mogu pronaći na njihovim web stranicama.

Potražite proizvode na tržištu: Tržišta poput ClickBanka i JVZooa imaju brojne proizvode koje možete promovisati kao affiliate.

Kako promovisati affiliate proizvode?

Postoji mnogo načina za promociju affiliate proizvoda a neki od njih su:

 • Napišite recenziju proizvoda: Napišite detaljnu recenziju proizvoda i objavite je na svojoj web stranici.
 • Objavite post o proizvodu: Objavite post na društvenim mrežama i drugim platformama na kojima ste aktivni.
 • Napravite video o proizvodu.
 • Još neki od načina za promociju affiliate proizvoda su:
 • Pošaljite e-poštu svojoj listi pretplatnika: Ako imate e-poštenu listu pretplatnika, možete im poslati e-poštu s informacijama o proizvodu i svojim affiliate linkom.
 • Kreirajte lead magnet: Kreirajte besplatni lead magnet koji je povezan s proizvodom koji promovišete. Kada neko preuzme vaš lead magnet, možete ga usmeriti prema proizvodu putem vašeg affiliate linka.
 • Pišite blog: Napišite blog postove koji su povezani s proizvodom koji promovišete i uključite svoj affiliate link u post.
 • Napravite online kurs: Ako ste stručnjak u području u kojem se nalazi proizvod koji promovišete, možete kreirati online kurs koji uključuje proizvod kao deo kursa.
 • Koristite PPC oglašavanje: PPC (plaćeno po kliku) oglašavanje je način oglašavanja u kojem plaćate samo kada neko klikne na vaš oglas. Možete da koristite PPC oglašavanje za promociju affiliate proizvoda putem Google Adsa ili Facebooka.

Kako povećati prodaju affiliate proizvoda?

Evo nekoliko saveta za povećanje prodaje affiliate proizvoda:

 • Napišite privlačan naslov: Naslov bi trebao da privuče pažnju posetioca i navesti ih da kliknu na Vaš affiliate link.
 • Ponudite vrednost: Uz proizvod koji promovišete, ponudite dodatnu vrednost, poput besplatne e-knjige ili online kursa.
 • Napišite detaljnu recenziju: Napišite detaljnu recenziju proizvoda koju će čitaoci ceniti.
 • Ponudite bonus: Ponudite bonus za svakog ko kupi proizvod putem vašeg affiliate linka.

Kako pratiti svoj napredak u affiliate marketingu?

Kako biste pratili svoj napredak u affiliate marketingu, možete koristiti sledeće alate:

 • Google Analytics: Google Analytics vam omogućuje praćenje broja poseta vašoj web stranici i koliko se posetioca pretvorilo u kupce.
 • Affiliate mreže: Affiliate mreže vam pružaju pristup statistici o broju klikova, prodaja i provizija koje ste zaradili.
 • Alati za praćenje: Postoji mnogo alata za praćenje, poput ClickMetera i Bitlyja, koji vam omogućuju praćenje klikova i pretvorbi vaših affiliate linkova.

Kako zaraditi od affiliate marketinga?

Da bi zaradili od affiliate marketinga potrebno je:

 • Pronaći affiliate proizvode koji se dobro prodaju: Kada tražite affiliate proizvode, tražite one koji se dobro prodaju, a ne samo one s visokom provizijom. Proizvodi koji su popularni među Vašom ciljnom publikom imaće veću verovatnoću da će se prodavati.
 • Izgraditi svoju publiku: Izgradite svoju publiku putem društvenih mreža, blogova, e-poštene liste itd. Što je veća vaša publika, to će biti veća verovatnoća da će kliknuti na vaše affiliate linkove i kupiti proizvod.
 • Ponuditi svoj proizvod: Prodaja sopstvenog proizvoda može vam pomoći da povećate zaradu. Možete koristiti affiliate marketing za promociju vlastitog proizvoda i zaraditi dodatni novac od provizija.
 • Fokusirati se na dugoročni uspeh: Affiliate marketing nije brz način za bogatstvo. Potrebno je vreme i trud da se izgradi uspešan affiliate biznis. Fokusirajte se na dugoročni uspeh i radite na izgradnji svoje publike i pronalaženju proizvoda koji se dobro prodaju.
 • Testirajti strategije: Isprobajte različite strategije kako bi videli šta radi najbolje kod Vas. Verovatno ćete neke proizvode bolje prodavati od drugih ili određeni načini promocije vaših affiliate linkova imaju više klikova i prodaja.
 • Učite od drugih: Učenje od drugih affiliate marketera može Vam pomoći da poboljšate svoju strategiju i povećate svoju zaradu. Učestvujte u forumima i grupama posvećenim affiliate marketingu i pratite blogove i podkaste drugih affiliate marketera.

Zaključak:

Affiliate marketing može biti vrlo profitabilan način za zaradu novca na mreži. Kako biste bili uspešni u affiliate marketingu, treba da izgradite svoju publiku, pronaći proizvode koji se dobro prodaju, koristiti promotivne strategije i fokusirati se na dugoročni uspeh. Kao i kod bilo kojeg drugog posla, potrebno je vreme, trud i upornost da biste postali uspešni affiliate marketer.