Uvod


WordPress je besplatan sistem za upravljanje sadržajem(CMS) koji omogućava korisnicma izradu promenjivih(dinamičkih)web sajtova.
Omogućeno je trenutno prilagođavanje sadržaja stranica i upravljanje web lokacijom preko pozadinskih CMS-ova i komponenti.
U ovom tutorijalu videćete osnove rada i podešavanja, ali i objašnjenje nekih osnovnih PHP funkcija, što će Vam omogućiti izradu sopstvene web stranice.

Šta vam je potrebno

Da bi mogli uraditi WordPress sajt poželjno je osnovno znanje HTML i CSS, mada nije neophodno.
Ovim tutorijalom ću Vam objasniti ono što je najbitnije za rad u WordPress-u.

Mala napomena

Ono što prvo zapazite u radu je jednostavno postavljanje potrebnih elemenata tako što ih uzimate sa jedne strane i postavljate na drugu. To je režim koji se naziva vizualni ili vidljivi režima rada, koji će biti prikazan u prvom delu ovog tutorijala.
Više o tome možete pročitati na oficijelnom sajtu. WordPress.org


Sledeći

Kratak pregled


WordPress je besplatan za upotrebu i sa njim možemo upravljati sistemom sadržaja(CMS) i praviti dinamične web stranice, klasične web sajtove, blogove ili e-komerc online prodavnice.

Šta je to upravljanje sistemom sadržaja(CMS)?

Sistem upravljanja sadržajem(CMS) je ono što omogućava stalnu promenu sadržaja web stranica putem promene podataka koji se uglavnom nalaze u bazama podataka. Znači tekstovi i tekstualni dokumenti čuvaju se u bazama podataka, dok se slike i drugi sadržaji postavljaju na server, a podaci o njihovom nazivu i mestu gde se oni nalaze smeštaju se u tabelama baza podataka. Te podatke pozivom očitavamo gde nam je to potrebno.

WordPress je napravljen 27og maja, 2003 od strane Matt Mullenweg i Mike Little. Dok oktobra 2009. WordPress je postao slobodan za upotrebu.

Osobine

Prednosti

Ograničenja


Prethodni Sledeći

Sistemski zahtevi WordPress-a


Preuzimanje

Klikom na link WordPress, možete preuzeti WordPress −

Izrada baze podataka

Čarobnjak za pokretanje instalacije

U sledećih nekoliko koraka uradićemo instalaciju WordPressa na vašem lokalnom računaru

Korak (1) − Raspakovati WordPress instalaciju u prethodno napravljen folder na vašem web serveru ili loklanom hostu.

Korak (2) − Pokrenuti brauzer i u njemu potražiti adresu lokalhosta 127.0.0.1, i tu pronaći folder gde je instaliran localhost/< vaš_wordpress_folder >.

Izaberite WordPress i kliknitena dugme Continue.

Korak (3) − U ovom koraku možete pogledati potrebne informacije za bazu podataka pre nastavka instalacije programa WordPress.

Kliknite na dugme Let's go!

Korak (4) − Ovde morate da unesete informacije o MySQL baza podataka kao što je opisano na sledećem ekranu.

Nakon unosa potrebnih informacija kliknuti na Submit dugme.

Korak (5) − WordPress proverava postavke baze podataka i daje vam ekran za potvrdu kao što je prikazano na sledećoj slici.

Kliknuti na dugme Run the install

Korak (6) − Uneti administratorske informacije

Koje sadrže sledeća polja −

Nakon popunjavanja polja, kliknuti na Install WordPress dugme.

Korak (7) − Nakon uspešne instalacije, dobićete potvrdu što se vidi na sledećem ekranu.

Možete pogledati detaljno korisničko ime i lozinku WordPress.

Kliknite na Log In dugme.

Korak (8) − Nakon što kliknete na login, dobićete WordPress Admin Panel kao što je prikazano na sledećem ekranu.

Unesite korisničko ime i lozinku koje ste izabrali tokom instalacije kao što je prikazano u koraku 6 i kliknite na Log In dugme.


Prethodni Sledeći

Administracija


WordPress Administrativna tabla je prvi ekran koji će se videti kada se prijavite u oblasti administracije vašeg bloga koje će prikazati pregled web sajta. To je skup gadžeta koji pružaju informacije i daju pregled šta se dešava sa vašim blogom. Možete brzo prilagoditi svoje potrebe linkovi kao što je pisanje brzog nacrta, odgovaranje na najnovije komentare, itd.

Administrativna tabla se može kategorizirati kao što je prikazano na sledećem snimku. Svaki od ovih Kategorija su prikazane u sledećim odeljcima−

Meni Administrativne table

WordPress sastoji se od izbora mogućnosti, kao što su: postovi, medija, stranice, komentari podešavanje izgleda budućih tema, dodaci, korisnički deo, alati i postavke koji se nalaze sa leve strane ekranskog prikaza.

Podešavanje ekrana

Kontrolna tabla sadrži različite tipove vidžeta koji se mogu prikazati ili sakriti nekoliko ekrana. On sadrži polja za potvrdu da bi se prikazale ili sakrile opcije ekrana i takođe omogućila da prilagodimo odeljke na administratorskom ekranu.

Dobrodošli

Uključuje podešavanja vašeg sajta klikom na dugme koje omogućava prilagođavanje vaše WordPress teme. Centralna kolona daje neke od korisničkh veza kao što je kreiranje posta na blogu, kreiranje stranice i prikaz prednjeg dela vaše web lokacije. Poslednja kolona sadrži veze na vidžete, izbornike, postavke vezane za komentare i također link na Prvi korak sa WordPress stranicu WordPress kodeksa.

Brza skica

Brza skica je mali post editor koji omogućava pisanje, čuvanje i objavljivanje posta sa kontrolne table administratora. Uključuje naslov nacrta, neke beleške o nacrtu i sačuvajte ga kao nacrt.

WordPress novosti

WordPress novosti vidget prikazuje najnovija obaveštenja kao što je najnovije verzije softvera, ažuriranja, upozorenja, novosti u vezi softvera itd.., sa službenog WordPress bloga.

Aktivnosti

Aktivnosti vidget sadrži najnovije komentare na vašem blogu, broj postova i nedavno objavljenih postova. Omogućava vam da odobrite, odbacite, odgovorite, uredite ili izbrišite komentar. Takođe vam omogućava da premestite komentar u spam.

Na prvi pogled

Ovaj deo daje pregled postova vašeg bloga, broja objavljenih postova i stranica, i broj komentara. Kada kliknete na ove veze, bićete usmereni na odgovarajući ekran. Prikazuje se trenutna verzija programa WordPress sa trenutno pokrenutom temom na sajtu.


Prethodni Sledeći

Opšta podešavanja


U ovom delu obradićemo Opšta podešavanja u WordPress-u. WordPress (general setting) ih upotrebljava za postavljanje osnovne konfiguracije vašeg budućeg sajta. Na ekranu za administraciju podešavanja, to je ekran podrazumevane postavke.

Niže su prikazani koraci koji omogućavaju opšta podešavanja −

Korak 1 − Klikom na Settings → General u opcijama WordPress-a.

Korak 2 − Ova postavke biće kao na slici ispod .

U nastavku se nalaze detalji o poljima na stranici opštih postavki.

Korak 3 −Nakon završetka unosa u ova polja kliknite na dugme Save Changes Kako bi ste sačuvali unete informacije


Prethodni Sledeći

Postavke pisanja


Postavke pisanja kontrolišu način pisanja i nude opcije za podešavanja WordPress sijta. Ova podešavanja kontrolišu funkcije u dodavanju i uređivanju postova i stranica, kao i opcionih funkcija kao što je Remote Izdavaštvo, Pošta putem e-pošte i usluge ažuriranja.

Sledećim koracima možete izvršiti podešavanja −

Korak (1) − Promene ovih postavki izvršićete ako izaberete Settings → Writing mogućnost.

Korak (2) − Writing Setting stranica prikazaće sledeće;

U nastavku su navedeni podaci o poljima na stranici.

Korak (3) − Posle popunjavanja potrebnih polja kliknite na Save Changes dugme , da bi sačuvali postavke.


Prethodni Sledeći

Reading Setting - Postavke čitanja


U ovom delu pozabavićemo se mogućnošću postavkeReading Settings u WordPress-u. Reading Setting se upotrebljavaju za postavljanje relativnog sadržaja front page. Možete postaviti broj posta koji će biti prikazan na glavnoj stranici.

Sledećim koracima pristupićemo ovom podešavanju - reading settings −

Korak (1) − Kliknite na Settings → Reading mogućnost u WordPress-u.

Korak (2) − Izgled Reading Settings stranice prikazan je na slici ispod

Ovom postavkom možemo odrediti npr, koja će stranica biti početna ili koja će biti za prikaz blogova. To se čini ako se klikne na radio dugme
A static page (select below) . Reading settings ima sledeće mogućnosti za promene postavki

Korak (3) − Nakon popunjavanja informacija, kliknite na Save Changes dugme , da bi sačuvali informacije za Reading Setting.


Prethodni Sledeći

Settings - Discussion Podešavanja


U ovom delu pozabavićemo se podešavanjima Rasprava -Discussion settings u WordPress-u. WordPress rasprava ili razmena materijala između Blogera i posetioca, može biti određena njihovom uzajamnošću kroz dopuštenja Rukovaoca prostorom (admin-a). Ovaj deo uređuje se putem uređenja pomenute razmene putem post/stranica gde inače se ona i dešava između svih korisnika

Pristup ovim podešavanjima se određuje u slećih nekoliko koraka −

Korak (1) − Prvo ćemo izabrati klikom na Settings → Discussion u meniju WordPress-a. Gde će biti prikaz kao na slici ispod


Korak (2) − Gdećemo ugledati Discussion Settings stranicu- slika ispod.


Gde možemo da izvršimo sledeća podešavanja vezana zaDiscussion settings.

Korak (3) − Klikom na dugme Save Changes vršite čuvanje ovih postavki.


Prethodni Sledeći

Postavke medija


U ovo delu biće prestavljena podešavanja za medijske sadržaje u WordPress-u. Upoterbljava se za određivanje visine i širine postavljenih slika na web sajt izrađenim u WordPressu

Korak (1) − Klikom na Settings → Media pristupate podešavanjima za ovu mogućnost WordPress-a.Korak (2) − Izborom se dobijaju mogućnosti na prikazu ispod.Medijske postavke nam omogućuju: −

Korakom (3) −Nakon toga sačuvamo klikom na dugme Save Changes čime postavljene informacije bivaju sačuvane za dalju primenu.


Prethodni Sledeći

Settings - Permalink Setting ( stalni link- opšti prevod)


Ovim linkom se vrši određivanje postavki Permalink settings u WordPress-u. Kojim praktično određujete kako će i u kom obliku se pojaviti URL posle imena vašeg domena u pogledu njegovog nastavaka. Ovo prestavlja ono često nazivano na engleskom govoru SLUG. Ako pogledamo na primer ovaj link https://www.youtube.com/watch?v=-PeHx3kVXvk. Deo link iza https://www.youtube.com/ je Permalink ili u prevodu stalni link za određeni sadržaj na nekom domenu.

Korak (1) − Da bi izvršili podešavanja porebno je kliknuti na Settings → Permalinks ponudu menija sa leve strane prikaza.Korakom (2) − kada izaberemo klikom na Permalinks, dobija se sledeći prikazGde izborom određujemo kojim će oblikom biti prikazan taj dodatni deo URL-a −

Korakom (3) − kliknemo kao u prethodnim slučajevima da bi sačuvali promene na dugmeSave Changes


Prethodni Sledeći

Dodaci WordPressa (Plugin Setting)


U ovom delu prikazaću upotrebu dodataka WordPressa kojima možemo da prilagodimo i poboljšamo dosta toga, sa ciljem da proširimo samu fukcionalnost WordPressa. Ove dodatne mogućnosti izrađene u java skriptu i sl, u mnogo čemu olakšavaju izradu izgleda postova, stranica, pružajući nam mogućnost vizualnog postavljanja u relanom vremenu delova stranica pa i druge pogodnosti.

Korak (1) −Klikom na natpis Plugins → Installed Plugins dobijate na ekranu.Korak (2) − Pojaviće se sledeća stranica.U ovom odeljku možete pogledati već instalirane dodatke.

Korak (3) − Kliknite → Plugins → Add New i dobićete kao što je prikazano sledeće na ekranu.Step (4) − Pojavljuje se lista dodataka koji se koriste u WordPresss. Ovde možete direktno instalirati dodatke sa dostupne liste ili možete otpremite ga klikom na Upload Plugin.Kada kliknete na Upload Plugin dobićete sledeću stranicu.Ca klikom na Browse, vraća se na stranicu na kojoj možete odabrati dodatke sa WordPress sajta. I ako kliknete na Choose File, možete dodati fajlove na vaš sisitem. Drugim rečima direktno vršite izbor dodatka kog ćete preuzeti i kasnije klikom na Install now instalisati. Na ekranu videćete ovo .Klikom na dugme Install Now, počinje se preuzimanje i instalcija paketa dodatka WordPressa na vaš računar ili host.A klikoma na dugme Activate plugin Aktivirate upotrebu dodatka da ga WordPress može upotrebljavati.Nakon aktiviranja dobijte poruku Plugin activated I tada ćete ugledati u vašoj listi doataka naziv tog dodatka.U blizini poruke plugin activated dobićete još nekoliko mogućnosti izbora rada sa dodacima All, Active, Inactive i Update available. Time ćete biti obavešteni u prvom pogedu o svim dodacima, Aktivnim, Ne aktivnim, kao i mogućnostima za nadogradnju postojećih

Da bi ste videli koji su aktivni kliknite na dugme Active. Kao što vidite na slici ispod biće prikazani svi dodaci koji su aktivni, tj, koji vam pomažu u raduDa bi ste videli koji su ne aktivni kliknite na dugmeInactive, prikazaće ne aktivne dodatke, koje možte ako vam zatrebaju klikom na dugme Activate aktivirati.Da bi ste obnovili, tj, učitali noviju verziju postojećeg dodatka kliknite na dugmeUpdate available, listu dodatak koje možte zameniti novijim verzijam istih. Klikom na dugme Update po završetku procesa dobijate poruku Updated.Ppored pojedinačnih komandi, moguće su i grupne ako kliknemo na Bulk Actions čime izaberemo ponudu. Klikom na ček boks, štikliramo čekboks onog što nam je potrebno da se uradi kao masovna ili grupna radnja nada više elemenata izbora. Nakon toga vršimo potvrdu izbora, klikom na dugme Apply da bi se izvršila jedna od izabranih ponuda update, delete, activate ili deactivate .U ulaznom polju pod nazivom gore desno Search Installed Plugins možete uneti neku reč koju mislite da sadrži dodatak u svom nazivu umesto njegovog teksta Search Installed Pluginsi pritisnuti enter.Nakon čega će biti prvo potraženo to uneto u vašoj instalaciji Search installed Plugin , ako postoji biće prikazano, ako ne prikazaće link ka WordPress sajtu ili u zavisnosti od sadržaja vaše verzije otići na WordPress sajt i prikazati više slika linkova dodataka na osnovu imena unedotg u ulazno polje.Korakom (5) − klikom na Plugins → Editor Možemo napraviti novi dodatak ili menjati kod postojećeg ili obrisati postojeći.Korak (6) − Ovaj izbor daje ovu sliku ispod.Kao što sam napomenuo na prikazu se vide mogućnosti koje su vam na raspolaganju, sa samo jednim ciljem da vam se omogući što bolje i lakše prilagođavanje WordPress sajta vašim potrebama. Ali ono što je primetno kod dodataka u svom sastavu ima i u zaglavlju :
/*
Plugin Name: Blogger Importer Plugin URI: http://wordpress.org/extend/plugins/blogger-importer/
Description: Import posts, comments, and categories from a Blogger blog and migrate authors to WordPress users.
Author: wordpressdotorg
Author URI: http://wordpress.org/
Version: 0.9
License: GPLv2
License URI: http://www.gnu.org/licenses/old-licenses/gpl-2.0.html
Text Domain: blogger-importer
Domain Path: /languages
*/
Ispod je komentarisana skoro svaka linija koda koji je napisan u PHP-u.

Na kraju urađene promene možte sačuvati klikom na dugme Update


Prethodni Sledeći

Kategorije - Dodavanje nove kategorije (Add Category)


Kategorije su podele prikaza na određene oblasti, u cilju lakšeg upravljanja sadržajima Add Categories u WordPress-u. One su upotrebljene da bi ukazivale na pojedine delove sadržaka izrađenog web sajta u grupe relativnih postova. Pri čemu njima se vrši grupisanje određenog sadržaja u različitim delovima, sa namerom da bolje se organizuje pretaraga, što se za njih može reći da su one jedan filter za organizaciju postavljenih sadržaja na sajtu.

Pristup ovim podešavanjima sastoji se u nekoliko koraka −

Korak (1) − Klikom na Posts → Categories u meniju sa leve strane WordPress-a.Korak (2) − Prikazuje se Categories stranica kategorija sa svojim mogućnostima za podešavanje.Kategorije sadrže seledeće detalje kojima one rade svoj posao na webu

Korak (3) − Dodavanje nove kategorije posta vrši se klikom na dugme Add New Category .

Korak (4) − Nakon klika na Add New Category, Nakon čega dobijamo sačuvane podatke o novo kategoriji posta, odnosno može se reći pod posta, ako se upotebi Roditeljski(Parent) zahtev iz te selekt listePrethodni Sledeći

Kategorija - Uređivanje (Edit Category)


U nekim slučajevima je potrebno promeniti parametre neke od kategorija koje već postoje što se čini izborom pod nazivomEdit Categories u WordPress-u.

U sledećih nekoliko koraka objasnićiu kako se to radi u WordPress-u.

Korak (1) −Klikom na Posts → Categories u WordPress-u.Korak (2) − Možete pogledati kategoriju 1 (Kategorija1 je kreirana u poglavlje WordPresss - Dodaj kategoriju). Kada kursorom prelazimo iznad kategorija, ispod imena kategorije prikazuje se nekoliko opcija. Postoje dva načina za uređivanje kategorije, tj. Edit i Quick Edit

Edit − Kada kliknemo na Edit Dobićemo prikaz kao na slici ispod.Posle bilo koje promene u ponuđenim poljima, da bi se one zabeležile do sledćih promena potrebno je kliknuti na dugme Update Kao što je prikazano na slici ispod.Slično se dešava i drugim, može se reći bržim načinom uređivanja.

Quick Edit − Klikom na Quick Edit ovaj izbor dobija se prikaz na slici ispod.Gde se omogućava proomena sadržaja polja za naziv (Name) i dodatni deo URL-a (Slug) ciljne kategorije. Da bi sačuvali unete promenepotrebno je kliknuti na Update Category dugme.Prethodni Sledeći

Kategorije - Brisanje kategorije (Delete Category)


Kategorije kod WordPressa su standardno postavljene na osnovno stanje "Nekategorizovano", što se može promeniti na bilo koje, ali to će ostati tako. Kategorije koje smo napravili možemo obrisati izborom Delete Categories u WordPress-u.

Što će biti i objašnjeno u sledećih nekoliko koraka.

Korak (1) − Klikom na Posts → Categories u WordPress-u.Korak (2) − Možete obrisati kategoriju vrlo jednostavno. Izborom kategorije za brisanje, a potom klikom na Delete dugme odboriti tu radnju, kao što se vidi u prikazu niže.Obzirom da se radi o brisanju podataka, uvek ćete biti upitani da li se sa time saglasni porukom u obliku iskačućeg prozora. Nakon potvrdnog odgovora operacija se izvršava .kao što sam već naveo klikom na dugme OK dolazi dotrajnog brisanja izabrane kategorije posta.


Prethodni Sledeći

Kategorije - Aranžiranje (Arrange) kategorija


Za ovaj deo posla u WordPressu Arrange Categories potrebno je instalisati dodatni paket Category Order, obzirom da to WordPress ne može direktno da uradi sam. Zato Nakon instalacije dodatog paketa Category Order potrebno je uraditi sledeće:

Korak (1) − Kliknuti na Posts → Category Order u WordPress-u. Izabrati Category Order u meniju koji se kasnije prikazuje sa ovo istoimenom dodatom mogućnošću Category Order.Korak (2) − Na sledećem ekranu možete videti sekciju za kreiranje kategorija.Korak (3) −Sada možete preurediti svoje kategorije povlačenjem po vašem izboru. Kliknite na Order categories dugme i time sačuvajte promene.Prethodni Sledeći

Postovi - Dodavanje (Add) Postova


Postovi su ogovori onom ko ih postavlja od strane onog koji ih komentariše. sa njima možemo da radaimo slične stvari kao i sa kategorijama. Da ih: dodajemo, brišemo, izrađujemo nove, uređujemo stare. Inače postovi su u osnovi naposani članci, ali se mogu ponekada nazvati blogivima ili blog postovima. Za njihovo dodavanje potrebno je izabrati Add Posts u WordPress-u.

U sledećih nekolo koraka upoznaću vas sa dodavanjem postova u WordPress okruženju.

Korak (1) −Kao sve drugo i u ovom slučaju svodi se na klik na Posts → Add New u WordPress. Kao što vidite u prikazu ispodKorak (2) − Posle toga dobijate stranicu na kojoj uređujete post. Sama izrada ili uređivanje posta može biti kao što vidite, ali i uz pomoć WYSIWYG editora koji postoji u WordPressu. Ono što je važno u tim slučajevima je da se može znači direktno pisati tekst i postavljati drugi sadržaji ili uneti HTML kod, kojim određujete izgled posta ili stranice.Dole su opisi unosnih polja prilikom izrade bilo novih stranica ili dodavanja novih postova.

Korak (3) − Klikom naPublish dugme praktično objavljujete svoj post ili ga time proleđujete onima koji su zaduženi za odobrenje pojave posta na sajtu da odobre pojavu posta.U svakom slučaju objasniću deo objavljivanja posta sa njegovim delovima. Post može biti: sačuvan za daljnju doradu, pregledati pre objavljivanja, obrisati, postaviti mu neki status, odrediti da bude privatan ili svima dostupan po objavljivanju.


Prethodni Sledeći

Postovi - Uređivanje posta (Edit Posts)


Postovi ili naše priče koje sadrže, tekstove , linkove prema slikama i drugima medijama postavljene uzmeđu koda, jednom napisanim, mogu se kasnije preuređivati izborom mogućnošću Preuređivanje(Edit Posts) vrlo jednostavno u WordPress-u.

Kraćim opisom u sledećih nekoliko koraka biće objašnjeno kako se to čini.

Korak (1) − Izborom u meniju Posts → All Posts u WordPress-u. Znači izborom koji se vidi u slici ispod pozivamo pregled svih postovaKorak (2) − Nakon čega kada pređemo pointerom miša preko na primer Post1 ili Hallo world , pojavljuju se nekoliko skrivenih dugmadi sa mogućim izborima za rad, gde su u ovom slučaju bitna prva dva Edit i Quick Edit.

Edit − Klikom na dugme Edit dobivamo prikaz izgleda posta u klasičnom editoru koji stiže kao osnovni sa instalacijom WordPressa, ali ako imamo neki od dodataka za ovu namenu biće nam i on ponuđen. Donja slika prikazuje izgled osnovnog editora u WordPressu.Nakon izvršenih promena sadržaj možete sačuvati klikom na dugme Update što prikazuje slika ispod.U drugoj mogućnosti za brzo uređivanje biće vam ponuđene mogućnosti za:
1. promenu naslova
2. podlinka(Slug)
3. postavljanje šifre za pristup
4. promenu kategorija posta
5. promenu i dodavanje novog taga
6. dozvolu komentara i pinga
7. određivanje statusa
Brzo ili kratko preuređivanje posta (Quick Edit) − Dobija se klikom na dugme Quick Edit koje se dobija kao i u predhodnom slučaju, što vidite na slici ispod.Posle unetih promena Title, Slug i date posta I naravno postavljenih drugih vam potrebnih izmena kliknite na dugme Update da bi ste sačuvali postavljene izmene, kao što je prikazano na slici ispod.Prethodni Sledeći

Postovi - Brisanje postova (Delete Posts)


Uzimajući da neki postovi ne odgovaraju svojim sadržajem, ili iz nekih razloga ne treba da ostanu na sajtu, možete ih obrisati. Brisanje se vrši izborom Delete Posts.

Kao i sve drugo i ova operacija nije komplikovana. Obavalja se na sledeći način:

Korak (1) − Klikom na meni Posts → All Postu WordPress-u.Korak (2) − Brisanje posta se obavlja vrlo jednostavno. Pređemo pointerom miša preko ciljnog posta. Pojave se skrivena dugmad ispod njega i tu izaberemo klikom na Trash brisanje posta .Korak (3) − I naziv posta će nestati iz liste. Ali, on nije sasvim izbrisan, već je samo pomeren u korpu za otpad. Ako kliknemo na natpis Trash iznad selekt listi pored koga piše u malim zagradama broj obrisanih postova, otvoriće se nov prikaz

Slika gore prikazuje sadržaj Trash korpe za otpad iz koje možemo da izborom Restore povratimo izbrisan post iliDelete Permanently ga obrišemo zauvek.


Prethodni Sledeći

Pregled posta ( View )


Pre nego što objavimo neki post dobra je navika da pogledamo kako on stvarno i izgleda. To se može uraditi u WordPress-u klikom na skriveni meni i izborom njegovog dela View . Nakon toga odlučujemo da li objaviti post ili još urediti, ili sačuvati za kasnije.

Kompletnu operaciju možemo uraditi ovako:

Korak (1) − Izborom Posts → All Posts u WordPress-u.Korak (2) − Preko ciljnog posta pređemo pokazivačem miša da bi se ukazao skriveni meni, gde izaveremo View moguićnost kao što se i vidi na slici ispod.Ili u toku izrade posta klokom na dugme Preview, što prikazuje sledeća slika .Korak (3)View ili Preview prikazuju izgled posta pre objavljivanjaPrethodni Sledeći

Postovi - Objavljivanje (Publish) postova


Objava napravljenih postova ili Publish Posts u WordPress-u. Objava nekog posta može biti trenutna ili sa dozvolom nekog ko održava sadržaje na sajtu, To je veoma jenostavan postupak koji se sastoji od nekoliko koraka, opisanih tekstom i slikama niže.

Korak (1) − Klikom na Posts → Add New u WordPress-u, pojavljuje se prikaz na donjoj slici.Korak (2) − Nakon toga se pojavljuje prikaz editora posta ili stranica. U ovom slučaju uređujemo izgled posta koga ćemo kasnije objavitiKorak (3) − Klikom na dugme Publish publikujemo svoj post posetiocima na sajtu.Nakon što kliknete na objavi vaši postovi će biti objavljeni.


Prethodni Sledeći

Media Library


Media Library u WordPress-u predstavlja mesto na kome možemo učitati medijske sadržaje koje ćemo kasnije upotebljavati prilikom izrade naših stranica ili postova. Media Library se satoji od slika, video i tonskih zapisa i fajlova, koje dodajemo svojim postovima ili stranicama tokom izrade. Ove sadržaje možete pregledati, obrisati, dodati nove, ili preurediti postojeće(osnovna obrada slika).

Pogledajmo kako se to može uraditi u Medijskoj biblioteciMedia Library.

Korak (1) − Klikom na meni Media → Library u WordPress-u dobijamo sldeći prikaz kao na ovoj slici, gde izborom ponuđenih mogućih izaberemo prvu Library.Korak (2) − kako bi mogli da vidim sadržaj medijskih sadržaja koje imamo. Za dodavanje novih potrebno je kliknuti na dugme pri vrhu prikaza Add Media. Nakon čega možemo da dodamo ono što nam je potrebno jednostavno prevlačenjem sa mesta izvora do ovog prozora ili klikom na dugme u sredini prikaza se otvara manji prozor gde odlazimo na mesto preuzimanja sadržaja i klikom na taj sadržaj i odobrenjem na dugme u prozoru sadržaj biva prebačen u biblioteku za medijske sadržaje.Korak (3) − Za dodavanje novih slika, i sl. Upload New Mediakako slika prikazuje ovu stranicu biće više objašnjeno u sledećem delu tutorijala.Step (4) − Možete prikazati traku kao što je prikazano u nastavku.Različite kartice koje se pojavljuju imaju sledeće funkcije −

List View − Prikazuje slike i video zapise u obliku liste.Grid View − Prikazuje sve slike u formatu mreže kao što je prikazano na slici na sledećem ekranu.Filter za slike i video zapise − Omogućava osnovne funkcije.

Search Box − za pretragu po imenu medijskih sadržaja.


Prethodni Sledeći

Dodavanje medijskih i dr sadržaja - ( Add Media)


Kao što je napomenuto u predhodnom delu, u ovom delu objasniću kako možemo da dodajemo nove medijske i dr. sadržaje u medijsku biblioteku na WordPress sajtuAdd Media files . WordPress dopušta dodavanje svih medijskih sadržaja kao što su video, audio i slike.

Dodavanje ovih sadržaja vrši se kao u predhodnom delu izborom ponudeLibrary ili klikom na Add Media. na sledeći način:

Korak (1) − Ako se izabere Media → Add NewKorak (2) − Klikne na Select Files kao na slici, ili se sa pritisnete levi taster miša iznad na primer slike i tako ga prevučete u ovaj prostor sa isprekidanim borderom.Korak (3) − Princip dodavanja Media files svih fajlova je jednak. Posle klika na dugne u sredini otvara se novi prozor u kome birate koji ćete sadržaj dodati.Step (4) − Nakon čega ćete ugledati ukupan sadržaj foldera gde se smeštaju ovi sadržaji na lokanom ili udaljenom računaru- hostu media files Što je prikazano na slici ispod ovog teksta.Prethodni Sledeći

Medija - Upotreba u postu ili na stranici (Insert Media)


Da bi dodali neki medijski sadržaj postu ili stranici u WordPress-u potrebno je pruzeti nekoliko koraka. Ovakvi sadržaju mogu biti dodati vašim stranicama ili postovima, sa lokalnog računara ili putem URL-a.

Ovom prilikom ću objasniti kako se to čini, no obzirom da upotrebljavam dodate pakete za editore kao našto vidite na ovoj slici, prikazaću slike iz stadardnog editora WordPressa u koracima ispod, kako Vas ne bih zbunio.Korak (1) − Počinjemo klikom na menih Posts → Add New u WordPress-u.Korak (2) − Gde u prikazu klikom na dugme Add Media otvara se prikaz foldera medija, gde prema prikazu ispod u koraku 3 biramo šta ćemo da dodamo.Korak (3) − Mogući sadržaj Media Library gde prvo kliknemo na odgovarajući sadržaj, pa onda na dugme, dole desno Insert into PostPre klika na dugme Insert into Post u desnom delu prikaza možemo promeniti ili dodati propratne informacije o izabranom medijskom sadržaju Attachment Details. Ovo detalji su : URL, naziv,Naslov, Alternativni tekst, objašnjenje (URL, Title, Caption, Alt Text and Description). Isto tako možete i ove sadržaje učitati direktno klikom na dugme Upload Files.Prethodni Sledeći

Medija - Preuređivanje sadržaja (Edit Media)


Obzirom da mnogi sadržaji nisu odgovarajući za svaku priliku potrebno ih je delimično promeniti ili podesiti što je moguće upotebom WordPress mogućnosti Edit Media. Tek odna možete slobodno upravljati svim informacijam vaših medijskih sadržaja pre nego što ih konačno sačuvate.

Ovaj postupak u WordPress okruženju ima nekoliko koraka kojima se sve to obavlja na krajnje jednostavan način. Ono što bih napomenuo je to da je moguće i izvršiti neke osnovne radnje nad slikama, kao što su promene dimaezija, odnos veličina njihovih stranica i sl.

Korak (1) − Klikom na Media → Library i kliknite na ime medijske stavke ili link za uređivanje.Korak (2) − Pregledaćete listu medijskih datoteka. Izaberite neku za uređivanje.Korak (3) − Možete pregledati stranicu za uređivanje medija sa nekoliko opcija sa desne strane.Korak (4) − Kada kompletirate sve promene kliknite dugme Update kako bi sačuvali sve promene na slici.Prethodni Sledeći

Stranice - Dodavanje novih stranica (Add Pages)


Dodavanje novih stranica u WordPress-u vrši se klikom na Add Pages dugme. To je jednostavan proces.Stranice su statični sadržaj i često ne menjaju prikazane informacije.

Da bi dodali nove stranice u WordPress okruženje potrebno je: .

Korak (1) − Kliknuti na meniPages → Add New kao što prikazuje slika.Korak (2) − Dobićete stranicu uređivanja kao što se vidi u sledećem snimaku ekrana. Stranica uređivača ima dve kartice, Visual i Text. Možete umetnuti tekst u bilo kojem od ovih. Ovde ćemo proučavati umetanje teksta u Visual formatu, gde ne vidimo html kod koji je vidljiv u drugom slučaju.U nastavku su navedeni detalji polja na stranici uređivača Add New Page.

Title - naslov

Koristi se za pisanje naslova članka, koji se kasnije prikazuje na ekranu strana.

Permalink prikazuje potencijalni URL link za stranicu ispod naslova. URL se generiše prema datom naslovu.WYSIWYG Editor

WYSIWYG Editor, koji je sličan uređivaču za obradu teksta gde možete uredite sadržaj članka.WYSIWYG editor ima sledeće mogućnosti −Polja koja su prisutna prilikom Insert/edit Linka.Umetanje teksta

Za pisanje sadržaja članka.

Publish Objavljivanje

Namena je za objavljivanje korisničke strane ili posta na web sajtu.

Page Attribute Atributi stranice

Ovaj modul atributa stranice vam omogućava da odaberete roditelje za određenu stranicu, ali i takođe možete da podesite redosled stranica.Featured Images - buduće slike

upotrebljava se za postavljanje slika na stranice.


Prethodni Sledeći

Stranice - Objavljivanje stranica (Publish Pages)


Urađene strance, se naravno mogu postaviti kao aktivne, to jest postati vidljive na prostoru budućeg WordPress sajta koji izrađujemo, što se čini klikom na Objava stranica ili Publish Pages. Na ovaj način nova stranica ili ona koju smo ostavili iza kasniju objavu bude vidljiva svim korisnicima i posetiocima WordPress sajta.

Sam postupak se može opistati ovako:

Korak (1) − Klik na deo u meniju administartivne ploče Pages → Add New Stranice → Dodaj novu .Korak (2) − U editoru se otvara nova prazna stranica koju ćemo popuniti novim informacijama i time urediti njen izgled.Korak (3) − Desno ćete ugledati dugme Objavi ili Publish .Kada kliknente na to dugme posao je završen i korisnici mogu videti vašu novu stranicu .

Prethodni Sledeći

Stranice - Prepravka sadržaja stranica (Edit Pages)


Stanice napravljene u WordPress-u moguće je ponovo menjati. Ono što je još važnije sve radnje koje korisnik može preuzeti u smislu promena ili dodavanja su uglavnom slične. Vodilo se računa da se omogući maksimalna jednostavnost. U osnovnom načinu rada gde nije potebno mnogo znanja uradićemo postupak izmene postojeće stanice u nekoliko koraka.

Korak (1) − Klikom na meni sa leve strane Pages → All Pages WordPress prikazaće nam izbor gde možemo menjati izgled stranice.Korak (2) − Uzeću za primer stranicu pod nazivom About Us . Kada pređemo pointerom miša preko njenog naziva pojavljuje se kao i u prethodnim sličajevima skriveni meni. U ovom slučaju nama su potrebne jedna od ovde dve mogućnosti Edit i Quick Edit da bi mogli da prilagodimo već urađen izgled stranice.

Obzirom da je potebnije napraviti veće izmene kliknuću na dugme Edit −ispod naziva stranice kojoj želimo promeniti izgled.Nakon toga pojavljuje se prikaz na ekranu kao što to prikazuje slika dole. Kao što vidite na ekranu se pojavio editor u kome možemo da radimo izmene na dva načina:
1. Vizualnom
2. I editoru koda - tekstualno.
Nakon izvršenih promena postignuto stanje se beleži kao finalno u ovom slučaju, mada možete opet po potrebi ponovo pokretati postupak, čuvajući sadržaj klikom na dugme Update .Ako se odlučimo za neke manje promene biramo Quick Edit − klikom na Quick Edit i dobijamoImamo mogućnosti promena parametara Title, Slug i datenad izabranom stranicom i po završetku rada da bi sačuvali unete promene potrebno je kliknuti na dugme Update.Prethodni Sledeći

Brisanje stanica - (Delete Pages)


Da bi izbrisali neku stranicu u WordPress-u potrebno je kao na slici ispod iz menija sa leve strane.

izabrati ponudu Delete pages .

Korak (1) − Što se postiže klikom na Pages → All Pages


Korak (2) − Kao što se vidi na prikazu ispod, koji je skoro istovetan kao u delu za uređivanje sadržaja, prolaskom pointera preko imena ciljne stranice, pojavljuje se skriveni meni gde klikom na dugmeTrash uklanjamo stranicu iz spiska vidljivih stranica na sajtu.No ovim nismo poptpuno izbrisali tu stranicu. Tačnije ona je postala samo nevidljiva sistemu za prikazivanje, ali nije potpuno izbrisana. Da bi je potpuno izvrisali potrebno je pristupiti onom što podseća na kantu za smeće.Klikom na Trash dobijamo gornji prikaz u kome možemo da birmao između da povratimo vidljivost stranice ili da je potpuno trajno obrišemo.

Ali brisanje stranica možemo obaviti i tokom preuređivanja ili dodavanja novih stranica klikom na dugme Move to Trash .Korak (3) − U svakom slučaju bićete upitani da li ste sigurni šta želite i posle toga se ova akcija izvršava i vraća vas na prikaz ispod.Prethodni Sledeći

Dodavanje tagova - (Add Tags)


Oni su manje informacije vezane za glavni sadržaj ili post u svrhu identifikaciju. To govori posetiocima o čemu se zapravo radi. Ako se oznaka pravilno postavi pomaže da se sadržaj lakše pronađe..

Pristup ovom delu WordPress-a postiže se izborom Add Tags.

Korak (1) − Tagove dodajemo postovima jer se putem njih mogu lakše pronaći. Tagovi su kao ključne reči i imaju sličnosti sa meta tgovima u web dizajnu. Znači kliknemo na meni sa leve strane i izaberemo Posts → Tags ovo što prikazuje slika ispod.Korak (2) − Nakon čega biva prikazana stranica za upravljanje tagovima.Na samoj stranici vide se detalji kojima se podešavaju tagovi.

Nakon unošenja potrebnih izmena unete postavke bivaju upamćene klikom na Add New Tag dugme.

Korak (3) − Novi kreirani tagovi biće prikazani na desnom delu stranice, kao što je prikazano na sledećoj slici.Prethodni Sledeći

Uređivanje tagova - (Edit Tags)


Uređivanje tagova, to jest promene njihovog sadržaja vrši se izborom Uređivanje tagova, gde se dobija stranica slična radu sa dodavanjem tagova (Add Tags).

Ovom izboru pristupićemo na sledeći način: .

Korak (1) − Klikom na izbornik Posts → Tags u WordPress-u dobijamo na ekranu:Korak (2) − Prelaskom iznad naziva posta Neki post. Kada se kursor postavi iznad naziva posta, prikazuje se nekoliko opcija ispod naziva oznake. Postoje dva načina za uređivanje oznaka Edit i Quick Edit

Edit − Klikom na Edit u sekciji Oznake kao što je prikazano na sledećem ekranu.Možete urediti bilo koje od obaveznih polja, a zatim kliknite na dugme Update kao što je prikazano na sledećem ekranu.Quick Edit − Klikom na Quick Edit u sekciji Oznake kao što je prikazano na sledećem ekranu.Ovde možete da izmenite samo ime (Name) i Slug(Slug) od oznaka kao što se vidi na sledećem ekranu i zatim kliknite na Update Tag dugme , da bi ste sačuvali izmene.Prethodni Sledeći

Brisanje tagova - (Delete Tags)


Da bi obrisali tagove u WordPress-u, postupak je sledeći:

Korak (1) − Kliknemo na Posts → Tags meni sa leve strane.Korak (2) − Pronađemo tagove koje treba obrisati, pređemo pokazivačem miša preko njihovog imena i u skrivenom meniju koji se tada pojavljuje izaberemo delete .Posle toga bivamo pitani za odobrenje naredbe koju smo zadali i pojavljuje se manji prozor sa upitomgde ako klikmeno na dugme OK brišemo izabrani tag za stalno.


Prethodni Sledeći

Povezivanje - Dodavanje veza ( Add Links)


Kao i svuda, i u WordPressu je omogućeno povezivanje sadržaja, bilo sa unutrašnjim na sajtu, tako i sa spoljašnjim van sajta, na nekom drugom hostu. Povezivanje sasdržaja stranice može da se izvrši na novim stranicam ili postojećim. Princip je taj da se izabere ono čemu se dodaje osobina da bude veza prema drugom sadržaju tako što se to selektuje. Ako je tekst u pitanju onda se preko njega prevuče pointer miša sa pritisnutim levim tasterom. Kod slika je nešto drugacije, ali se svodi na isto. Nakon toga se klikne na ikonicu u meniju iza koje se pojavljuje jedan manji prozor u kome se unose potrebni podaci.

Korak (1) − Klikom na meni sa leve strane Pages → All Pages dobija se prikaz dole.Korak (2) − Biramo sa kojom ćemo stranicom raditiKorak (3) − U ovom koraku kliknemo na ikonu u meniju, kao što je prikazano na slici.Step (4) − Nakon toga se pojavljuje manji prozor u koji unosimo potrebne podatke.Značenje unosnih polja u Insert/edit link prozoru su:Nakon odabira određene stranice ili posta sa liste, linkovi se kreiraju URL polje kao što se vidi na prethodnom ekranu. Kliknite na Add Link.

Korak (5) − Kada pređete pokazivačem miša preko reči Lorem tooltip se prikazuje kao što je prikazano na sledećem ekranu.Završetak i potvrda unetih promena se obavlja klikom na Update dugme.


Prethodni Sledeći

Povezivanje - Uređivanje veza (Edit Links)


Kao što primaćujete prva dva prikaza su istovetna sa prethodnim postupkom rada te ih neću previše opisivati.

Korak (1) −klikom na Pages → All Pages prelazimo na sledeći prikaz.Korak (2) − Na sledećem prikazu biramo stranicu na kojoj ćemo obaviti promeneKorak (3) − ovde ćemo izabrati ono čemu je dodato povezivanje i tu izabrati ikonu olovke klikom kako bi omogućili pojavu iskačućeg prozora u kome unosimo izmeneKorak (4) − Vezu možete da promenite ili uredite tako što ćete izabrati iz postojeće liste ili već odabrane stranice predhodnoPotvrdu unešenih podatak vršimo klikom na dugme Update.

Korak (5) − radi provere pređite pokazivačem miša preko onog čemu ste dodelili vezu. Ako je sve u redu pređite na korak opisan ispod slikeKliknite na dugme Update kako bi se ove promen upamtili na stranici ili postu.


Prethodni Sledeći

Povezivanje - brisanje povezivanja (Delete Links)


U slučajevima da nam više nije potrebno neko povezivanje iz bilo kojih razloga možemo ga i obrisati. Postupak u prvom koraku je isti kao i u slučajevima ranije.

Korak (1) − Klikom na Pages → All Pages dobijamo prikazKorak (2) − Na ovom prikazu biramo onu stranicu na kojoj želimo obrisati povezivanja.Korak (3) − U ovom prikazu pronalazimo ono što sadrži povezivanje Postavkom pointera miša perko njega dobija se ovaj prizorna slici ispod. Da bi obrisali povezivanje kliknemo na Remove Link , simbol koji je prestavljen krstićem.Korak (4) − Uspešnost urađenog prikazuje slika ispod, Nakon ćega kliknemo na dugme Update kako bi ove promene ostale na stranici ili postu.Prethodni Sledeći

Komenatari - Doadvanje komentara (Add Comments)


Komentari su odgovori na nešto već napisano i objavljeno. Njih možete omogućiti ako tako postavite u podešavnjima za stranicu ili post. Ali isto tako može i onaj ko upravlja rado web sajta da se postavi da ih on odobrava, što je i najbolja mogućnost. Razlog za to da neko odobrava pojavu komentara je zbog same kulture onih koji ih postavljaju.

Korak (1) − Klikom izaberemo Pages → All Pages dobijamo sliku przora ispod.Korak (2) − Odaberemo ime stranice kojoj ćemo da omogućimo ili ne omogućimo komentare.Korak (3) − Da bi mogli da omogućimo dodavanje komentara potrebno je kliknuti na dugme Screen options postavljeno u prikazu gore desno.Korak(4) − U padajućjoj listi Screen Option koja se tada prikazuje označiti kvadratiće Discussion i Comments ovako kao dole na slici.Korak (5) − Sada ste omogućili pojavu Diskusije(Discussion) i komentara (Comments) u donjem delu stranice na prikazu editora.Diskusija je prestavljena sa dve mogućnosti −

U odeljku Komentar, možete dodati komentare klikom na Add Comment dugme.

Korak (6) − Klikom na Update dugme na kraju potvrđujete saglasnost sa unetim promenama.


Prethodni Sledeći

Komentari - Uređivanje komentara (Edit Comments)


Kao što sam napomenuo u nekim slučajevima je potrebno prepraviti nečiji komentar.Ovu mogućnost ima samo onaj ko upravalja radom sajta(admin).

Korak (1) − Klikoma na Comments dobijamo:Korak (2) − Dobijamo listu komentara gde se opet upotebljava postupak sa skrivenim menijem, gde biramo edit.Korak (3) − Nakon čega se pojavljuje prozor sa komentarom. gde Nakon unošenja izmena kliknemo na dugme Update da bi sačuvali izmene.Napomena : kao što vidite možete prepraviti sve u komentaru.


Prethodni Sledeći

Komentari - Moderate Comments


Ovo je još jedna od mogućnosti kontrole komentara na webu upotrebom Moderate Comments u WordPress-u. Komentar moderiranja je proces u kojem kada posetioci komentarišu postove, komentar se ne objavljuje direktno ako nije odobren od strane administratora. On upravlja vašim komentarima tako da nema spamovanja komentara.

Korak (1) − Klikom na Settings → Discussion dobijate prikaz.Korak (2) − Postavljenja za diskusiju (Discussion Setting), stranice daju sledeći prikaz.U polje Comment Moderation field, reči ili URL-ove, koje ne želite da posetioc upotrebljava dodavanjem istih u svoje komentare. Te će komentari korisnika biti prvo prilagođeni, a kasnije i po odobrenju od administratora i objavljeni.

Korak (3) − Klikom na Save Changes.


Prethodni Sledeći

Dodaci - Pregled dodataka (View Plugins)


Dodatni paketi programskog koda domogućavaju dodatne funkcionalnosti WordPressa. Pve dodatke možete po instalciji aktivirati i deaktivirati, zavisno koji vam od njih treba u poslu. Ove funkcionalnosti proširuju i povećavaaju funkcionalnosti WordPress-a.

Korak (1) − Klikom na Plugins → Installed Plugins u WordPress-u u delu za Administratora.Korak (2) − Videćete listu postojećih Dodatak (plugins) tako da ćete dobiti Nakon toga ovaj prikaz.Naravno, biće prikazana i tabela Plugin and Description gde će biti prikazani i dodatni podaci koji objašnjavaju same dodatke. Imena dodataka definisani su u koloni Plugin i definisan je kratak opis dodatka u koloni Opis(Description).

Alati

Dole su objašnjenja funkcije ponuđenih alata koji se upotrebljaavaju −Prethodni Sledeći

Dodaci - Instalacija dodatnih paketa (Install Plugins)


Da bi mogli da upotrebljavamo blagodeti dodatnih paketa u WordPressu potrebno ih je prvo instalisati, što je vrlo jednostavno i lako. Svi dodadci mogu se preuzimati besplatno uz jedini uslov da se moraju nalaziti u WordPress folderu.

Sam proces izgleda ovako:.

Korak (1) − Klikom na Plugins → Add New se sve pokreće.Korak (2) − Sada možete uneti u polja naziv (kompletan ili delimičan) potrebnog dodatka koji bi ste da instališete search box Nakon čega biće prikazana lista dodataka među kojima tražite odgovarajuće ..Klikom na odgovarajući dodatak možete videti kako i šta on radi pa ako vam je potreban možete ga instalisati kod vas klikom na dugme install now.

Korak (3) − Preuzimanje i instalisanje pokreće se automatski.Klikom na Activate Plugin vrši se aktiviranje ili odobrenje za upotrebu.

Korak (4) − Kada jednom aktivirate naki dodatak sve dok ga ne uklonite uvek ga možete videti u listi, čiju sliku vidite ispod.Prethodni Sledeći

Dodaci - Prilagođavanje doataka (Customize Plugins)


Dodaci imaju dosta funkcija koje su njihovi kreatori napravili prema nekim opštim potrebama, da bi se mogli primeniti u dosta situacija, i predvideli su neka manja podešavanja, naravno bez pisanja HTML-a i CSS-a. Ima dosta dodataka koje vrlo jednostavno prolagođavate svojim potrebama, ali i onih koje treba dobro proučiti pre korišćenja

Korak (1) − Klikom na Plugins → Add New dodajete novi dodatak.Ali u primeru biće objašnjeno doavanje dodatka Custom Login Page CustomizerKorak (2) − Instalisanje i aktiviranje Custom Login Page Customizer dodatka.Korak (3) − Nakon klika na deoAppearance → Login Customize prikazuje slika ispod.Korak (4) −Dok klikom na Start Customizing dugme dobija se prikaz na sledećoj slici.Korak (5) − WordPress pokreće ugrađenu temu customizer. Koju možete prilagoditi, učiniti je da izgleda kako želite.Klikom na novi tab u panelu sa leve strane Login Customizer Prijavite se i prikazuje se stranica za prilagođavanje. Na stranici za prilagođavanje prijave možete prilagoditi stranicu za prijavu na isti način kao što prilagođavate WordPress temu

Korak (6) − Ovo prilagođavanje stranice za prijavu vidite na slici ispod. Ispod čega možete videti i dodane mogućnosti liste za podešavnje dodatkaVećina odabira u panelu za prilagođavanje je transparentna. Možete proveriti sve odabire u prilagođivaču da bi podesili podešavanje prema vašem zahtevu login stranicu. Klikom na dugme Save and Publish praktično sačuvale promene i ujedno objavljujete sve sa podešenim novim postavkama.


Prethodni Sledeći

Korisnici- Korisničke uloge (User Roles)


Ovo se odnosi na to da li je neko admistrator, moderator, ili običan korisnik. Ove uloge određuje administrator web sajta. U nastavku biće objašnjeno šta znači koja uloga kod WordPressa. −


Prethodni Sledeći

Korisnici - Dodavanje korisnika (Add Users)


Da bi neko mogao da bude korisnik, potrebno je da napravi svoj nalog i pošalje zahtev administartoru time da to želi. Nakon toga mu stiže emailom verifikaciona poruka, Posle toga po odobrenju admistratora mu se dodeljuje neka od pomenutih uloga.

Samo dodavanje novog korisnika, osim automatizma ima i deo koji administrator treba da uradi ručno, što je prikazano u koracima ispod:

Korak (1) − Klikom na Users → Add New pokrećemo zahtev kao admistrator WordPressu za naše namereKorak (2) − Nakon popunjavanja polja koje vidite na prikazu na pokrenutoj stranici i klikom na dugme Add New User, page. Fill in all the required fields (as seen in the following novi korisnik je prihavćen, to jest omogućena mu je neka uloga i u zavisnosti od nje i ovlašćenja.Objašnjenje unosnih polja forme za dodavanje novog korisnika

Klikom na Add New User dugme, dodajemo korisnika na listu korisnika.

Korak (3) − Sada možete videti listu korisnika, da bi videli da li su korisnici dodani. Poruka će biti prikazana kao New User Created na sledećem prikazu.Prethodni Sledeći

Korisnici - Postavljanje Korisničke fotografije (User Photo)


Pored drugih podataka za podatke možemo postaviti i sliku korisnika, kao pridruženi podatak, ostalim podacima. Da bi ovo bilo moguće porebno je instalisati dodatak User Photo u WordPress sajt. Nakon toga možemo da krenemo da postavimo sliku, tj. čuveni avatar za profil korisnika.

Korak (1) − Klikom na meni Settings → User Photo dobijamo ovaj izgled dole.Korak (2) − U vrhu videćemo prikazan naziv nove stranice User Photo OptionsGde možemo podesiti dimenizje slika pod nazivom thumbnails i izraditi druge promene, Nakon čega za njihovo prihvatanje kliknuti na dugme Update Options .

Korak (3) − Ako pogledamo dodatak User Photo videćemo da je aktivan Users → Your Profile. U vašem profilu Profile na stranici ugledaćete Vašu fotografiju (Your Photo) delu kao dodatu. Tako da ovde možete da otpremite svoju fotografiju da se prikazuje kao slika profila.Prethodni Sledeći

Korisnici - Uređivanje podataka korisnika (Edit Users)


U WordPressu shodno ovlašćenjima omogućeno je uređivanje profila korisnika Edit Users. Što će biti prikazano u sledećih nekoliko koraka:

Korak (1) −Ovom pristupamo klikom na Users → All Users. Nakon čega se otvara sledeći prikaz u kome možemo da vršimo izmene, ali krenimo redomKorak (2) − U ovom delu vidi se kompletna lista svih korisnika. Na slici ispod je prikazano kako menjamo podatke kod jednog ili više korisnika.Objasniću ispod šta koja znači −

Kada kliknemo na kućicu Change role to box, pojavljuje se padajuća lista kako se vidi u prethodnoj slici .

Klikom na kućicu user name možet promeniti korisničku ulogu. Nakon klikom na change dugme i promenićete ulogu korisnika shodno tome.

Korak (3) − Klikom na Edit kao što je prikazano u na sledećem ekranu da bi uredili korisnika.Korak (4) − Upotrebom Edit User stranica. Ovdje možete urediti ili izmeniti sva polja prema vašim potrebama i kliknuti na Update User da bi ste sačuvali promene.Prethodni Sledeći

Korisnici - Brisanje korisničkog naloga (Delete Users)


Brisanje naloga korisnika uklanja nalog korisnika i samim time njega iz baze podataka. Ovo može da se obavi od strane korisnika sa najnižim nivoom pristupa ili od strane administratora. Za ovu namenu postoje 7 koraka:

Korak (1) − Click on Users → All Users.Korak (2) − Lista korisnika se prikazuje kao što je prikazano u na ekranu.Korak (3) − Izaberite onu koju želite da izbrišete. Kliknite na Delete.Step (4) − Kada kliknekte na dugme Delete Dobijate sledeći prikaz.Step (5) − Nakon odobrenja klikom na dugme Confirm Deletion. Korisnički nalog i samim time korisnik biće obrisan.

Step (6) −Postoji i drugi način brisanja korisnika. Ekran kao što je prikazano na sledećem snimku.

Pre nego što odaberete korisnike koje želite obrisati, označite polja i kliknite na Delete iz padajuće liste i kliknite na Apply.

Step (7) − Kada jednom kliknente na Apply, korisnici biće obrisani.Prethodni Sledeći

Korisnici - Izrada ličnog profila (Personal Profile)


U sledećih nekoliko koraka biće prestavljeno kako možete napraviti svoj profil na sajtu WordPressa.

Korak (1) − Klikom na Users → Your Profile u levom navigacionom meniju.Korak (2) − Nakon klika ‘Your profile’ Prikazuje se ovo.Slede podešavanja Personal options Na ovom prikazu −

Ime (Name)

Kontakt Podaci Korisnsika (Contact Info)

Nešto o sebi (About yourself)

Korak (3) − Klikom na dugme se potvrđuje da podaci odgovaraju unešenim. Update Profile.


Prethodni Sledeći

Izgled web sajta - Upravljanje temama (Theme Management)


Upravljanje temama je određivanje izgleda stranica i postova na sajtu upotrebom slika, medijskih sadržaja, uz primenu CSS-a i dr. čime podešavate izgled sajta zahtevima klijenata. Pored toga u ovm delu biće obuhvaćeno i instalisanje novih tema, kao i njihovo delimično podešavanje potrebama, jer za detaljno podešavanje ili sopstvenu izradu nove teme potrebno je više znanja iz php-a, css-a, java skripta i sl., te ću za sada to preskočiti.

Korak (1) − Izborom Appearance → Themes adminstrativne ploče.Korak (2) − Imamo ovaj prikaz. kada kliknemo preko sličica koji prestavljaju nove teme biramo temu.Pre izbora možemo pogledati detalje bilo koje ako kliknemo na dugme Theme Details.Slika koja prikazuje pomenuto dugme za detalje. Na njoj vidimo još dva dugmeta o kojima ću kasnijeKorak (3) − Slika prikazuje prizor Nakon klika na dugme Theme Detail gde možemo videti dosta podataka o samoj temi.Da bi primenili ovu ili neku drugu temu za izradu vašeg sajta kliknite na dugme Activate, Ili samo videti kako sve to izgleda na toj temi pre nego što je upotrebite na svom sajtu kliknite na dugme Live preview.

Ako ste kliknuli da aktivirate temu pojaviće se iskačući prozor sa porukom −Korak (4) −Nakon toga možete krenuti sa podešavanjem izabrane teme klikom na dugme Customize.Korak(5) − Tada će se pojaviti ovaj prizor dole ispod, gde sa leve strane su shodno svakoj temi omogućene promene i podešavanja. Klikom na bilo šta pružava vam se da promenite to što ste izabrali klikom na njega sa praćenjem tih promena u ralnom vremenu.Više o tome u sledćem nastavku Podešavanje izgleda web sajta - WordPress Customize Theme.


Prethodni Sledeći

Izgled web sajta - Podešavanje (Customize Theme)


Samo podešavanje možemo nastaviti korak po korak.

Korak (1) −Klikom na Appearance → Customize. Pojavljuje se slika prizoraKorak (2) − Dobijate sledeći prizor slike ispod.Kao što se može videti, na levoj strani imamo odeljak za prilagođavanje a na desnoj strani imamo temu koju ste izabrali. Dakle, sve promene koje napravite na levoj strani će se prikazati na desnoj strani stranice. Evo nekoliko opcija koje je potrebno da upoznate.

Active theme − U Ovom delu možete početi sa promenama ako kliknete na dugme ‘Change’.Nakon klika na dugme ‘Change’ you get a list of themes, click on any of the themes, and then click ‘Save & Continue’.Time će vaše postavke biti sačuvane.Site Title & Tagline − U ovom odeljku možete dodati naziv sajta i oznaku koju želite da dodate na vašu web lokaciju.Dodavanje naziva možete dodati u ovom delu ‘Site Title’. i u delu tag linije ‘Tagline’ box.

Colors − U ovom delu vrši se promena boje u zaglavlju vašeg sajta ‘Current color’ i ‘Default’.Header Image − Za promenu ili postavljanje nove slike u zaglavlju vaše stranice‘Add new image’.


Widgets − Dodavanje widgets u vaš web.Što se može odrediti izborom koji prikazuje sledeća slika ispod.Gde imate dve mogućnosti −

Prva je ‘Main Widget Area’, kada kliknete na ovo dobićete drugu listu vidgedžeta koji će biti prikazani u podnožju.Kada kliknete na bilo koji od vidget-a pojavljuje se padajući izbornik gde možete urediti više ili Dodaj još. Na primer − Ako želite da dodate kategorije, sledi sledeća slika pojavljuje se.Na ovoj slici, kao što možete videti, možete dodati svoju kategoriju u ‘Title’ ovaj deo. Ako ne želite da dodate ništa, kliknite‘Remove’. Isti ide i za druge vidžete.

Secondary Widget − gde morate kliknuti na ‘Add a widget’ da bi dobili bočnu traku sa listom različitih vidgeta. Kliknite na bilo koji i dodajte na listu vidgeta.Ako želite da dodate još vidžeta, kliknite na ‘Add a widget’ i možete dodati onoliko vidžeta koliko želite.Static Front − izabrati najnovije postove ili statičku naslovnu stranu za vaš sajt.Prethodni Sledeći

Izgled web sajta - Upravljanje vidžetima (Widget Management)


U ovom poglavlju ćemo proučavati upravljanje vidžetima. Vidžeti su mali blokovi koji obavljaju određene funkcije. Oni daju dizajn i strukturu temi. Neke specifične karakteristike vidžeta su;

Korak (1) − Kliknite na Appearance → Widgets.Korak (2) − Sledeći ekran prikazuje dostupne vidžete.Sledeće funkcije se pojavljuju na stranici - −
Korak (3) − Prevucite i postavite u Main Sidebar Main. Svaki vidget koji ovde dodate prikazuje se na vašoj web lokaciji.Prethodni Sledeći

Appearance - Pozadina (Background)


Pošto sve ima naličije i ono što je iza toga , tako i u WordPressu možete da za to što je iza nečeg postavite : sliku, obojite ga nekom bojom ili podesite providnost toga što je iza onog što je ispred njega (opacity). U svakom slučaju to nije nerešivo.

Korak (1) − Kada kliknemo na Appearance → Background u meniju adminsitratora dobijamo sledeću sliku.Korak (2) − Čime omogućavamo da se za pozadinu izabere neka prilagodna slika Background Image Kao što ovaj deo to i prikazuje.Korak (3) − Ali, ako nije već postavljena slika za pozadinu kao u prikazu iznad, dovoljno je kliknuti na dugme Select Image,čime se otvara ovaj prikaz niže.pružajući nam dve mogućnosti izbora, tačnije da sliku možemo da preuzmemo sa računara ili sa sajta gde je i instalisan WordPress.

Korak (4) − Kada sliku postavaljamo sa našeg računara Prvo kliknemo na dugme Upload Files − pa onda je potrebno kliknuti na prikazano dugme na sliciChoose Image kako bi obavili zahtevanu radnju. Nakon čega kliknemo na ovo dugme dole desno izaberi sliku.Korak(5) −U slučaju da sliku postavljamo sa sajta gde je instalisan WP onda klikmeno na Media Library − Nakon toga se prikazuje sadržaj foldera sa medijskim sadržajem na sajtu gde je instalisan WordPress, gde klikom na ponuđen izbor odaberemo odgovarajuće.Nakon izbora u našem slučaju slike sa desne strane prikazuju se nekoliko mogućnosti za obradu te slike, kada kliknemo na dugme Edit imidž (Edit Image) −Korak (6)Promena boje pozadine −Klikom na Colors → Background Color vršimo promenu boje pozadine stranice. Background Opacity ne koristi se za sve teme. Prilagođavanje teme nije isto za svaku temu koju koristimo. Ona se menja od teme do teme.Prethodni Sledeći

Napredno - Prenos na novi host (Host Transfer)


Posle završenog posla potrebno sajt postaviti na neki server gde će biti dostupan putem Interneta svima, što je i cilj. Postpak je sledeći:
1. Povezivanje sa ciljnim serverom gde treba da se izvrši postavljanje urađenog (prijava i tkz.logovanje)
2. Pristupiti phpMyAdmin zbog MySQL-a, da bi napravili praznu bazu podataka
3. Importovati našu bazu podataka u ovu na serveru.
Ovaj postupak podrazumeva klik na dugme import i
da izaborom fajla sa našeg računara.
Taj fajl sa našeg računara dobijamo ako na njemu otvorimo phpMyAdmin na lokalnom hostu i tamo izaberemo u meniju klikom na našu bazu podataka , pa onda kada se ona pokaže,kliknemo na dugme export, Nakon čega se pojavljuje ovokada kliknemo na iskačući prozor kliknemo na dugmeok i baza podataka se eksportuje obično u folder za download,osim ako niste u svom brovzeru drugačije odredili Na serveru u phpMyAdmin-u kliknete na naziv baze koju ste napravili za aplikaciju Nakon toga kliknete na dugme u gornjem meniju Inport,Nakon toga se pojavljuje iskačući prozor

Nakon toga odlazite na taj folder, otvarate ga i pronalzite fajl sa proširenjem .sql taj fajl je ono što treba postaviti na server u bazu podataka
Nakon toga možete proveriti da li je sve uredu otvaranjem postavljene baze na serveru.
4. porebno je posle kopiranja foldera sa računara na server uneti izmene u wp-config.php

  
         <php
/**
 * The base configuration for WordPress
 *
 * The wp-config.php creation script uses this file during the
 * installation. You don't have to use the web site, you can
 * copy this file to "wp-config.php" and fill in the values.
 *
 * This file contains the following configurations:
 *
 * * MySQL settings
 * * Secret keys
 * * Database table prefix
 * * ABSPATH
 *
 * @link https://codex.wordpress.org/Editing_wp-config.php
 *
 * @package WordPress
 */

// ** MySQL settings - You can get this info from your web host ** //
/** The name of the database for WordPress */
define('DB_NAME', 'wordpress');

/** MySQL database username */
define('DB_USER', 'root');

/** MySQL database password */
define('DB_PASSWORD', '');

/** MySQL hostname */
define('DB_HOST', 'localhost');

/** Database Charset to use in creating database tables. */
define('DB_CHARSET', 'utf8mb4');

/** The Database Collate type. Don't change this if in doubt. */
define('DB_COLLATE', ''); >
         

Kao što i vdite u kodu fajla je ono što omogućava da WordPress radi na vašem računaru. Znači da su u ovom slučaju potrebne izmene zbog pristupa na bazu podataka na serveru.
Ali ono što je još potrebno je prekopirati najbolje ceo folder WordPressa u osnovni (root) folrder na serveru, jer time ste sigurni potpuno u svoj rad. Tim načinom su prekopirani i ostali fajlovi koje ste upotrebljavani u izradi WordPress sajta (Vidžeti i ostali dodaci).
Ono što još ostaje u cilju provere je prijava na server gde ste postavili WordPresss.Prethodni Sledeći

Napredno - Nadogradnja verzije (Version Update)


Pošto programeri vrlo malo spavaju i dosta rade, sa ciljem da poprave svoj rad kako bi ono radilo bolje, sigurnije, jednostavnije donoseći korisnicima mnoga olakšanja povremeno je potrebno te promene dodati svojoj verziji WordPressa, što se čini iz admin panela. Na ovaj način dodajemo najnovije verzije WordPressa.

Korak (1) − Klikom na Please Update Now kojim ćemo dobiti prikaz dole.Kako se vidi da postoji nova verzija? Kada se ulogujete kao administrator onda možete videti obaveštenja u WordPress admin panelu kada postoji novija verzija koja je dostupna za WordPresss. Pre ažuriranja, savetujem se da napravite WordPresss rezervnu kopiju svog dela. Drugo proverite da li će dodaci koje ste imali u vašem delu raditi sa tom novom verzijom il ii njih morate da nadogradite. Savet je da sve proverite, pre nego što počnete.

Korak (2) − Nakon što kliknete na link za ažuriranje, sledi prikaz ispod. Kliknite na Update Now dugme.Korak (3) − Ako vam se dogodi da se prikazuje sledeća poruka tokom nadogradnje WordPress-a.Napomena : − Dok ažurirate verziju, ako dobijete grešku kao

Fatal error: Maximum execution time of 30 seconds exceeded in C:\your wordpress folder\wp-includes\class-http.php on line 1597

onda preuzmite sledeći korak −

Sada je vaš WordPress potpuno nadograđen.


Prethodni Sledeći

Nadogradnja - Zaštita od nepoželjnih stvari (Spam Protection)


Kako svuda ima zlonamernih ljudi potrebno je neko obezbeđenje. Kod WP u ovu svrhu potrebno je intalirati dodatni paket kojim štitimo naš rad od tkz. spama. kako bi bili sigurni možete instalirati Anti spam - Akismet.

Za Akismet je potrebno imati WordPress API key pa je potrebna registracija na zvaničnom WordPress sajtu. Ključ će biti poslan na vašu email.

Da bi ste pokrenuli Akismet Spam Protection dodatak na vašem sajtu ili blogu

Korak (1) − Pređite u vaš WordPress administrativni nalog → Plugins → Installed. Kao što vidite u prikazu dole.Korak (2) − Kliknite na dugme Activate .Korak (3) − Pošto je Akismet doatak aktivan , kliknite na dugme Activate your Akismet account kao što je prikazano dole.Korak (4) − Kliknite na Get your API key kao što se vidi na sledećem ekranu da bi dobili novi ključ ili unesite ručno, ako već imate API ključ.Korak (5) − Ali, ako nemate API key onda, kliknite na tab GET AN AKISMET API KEY da bi nastavili dalje.Korak (6) − Popunite obavezna polja i kliknite na Sign up kao što je prikazano na sledećem ekranu.Korak (7) − Kada kompletirate sve sa signup process. Dobijate API key putem vašeg e-mail-a Onda unosite ručno taj API key i kliknite na Use this key dugme, u prikazu ispod.Korak(8) − Ako ste sve uneli kako treba API key, doći će do provere i rezultat toga dobićete email. Prikaz dole.Korak (9) − Tako će sada će vaš blog biti zaštićen od neželjene pošte Akismet. Moći ćete da proverite komentare na svom blogu za neželjenu poštu, kao i ručno označite komentare kao neželjene poruke iz bloga admin area → Comments.Možete pratiti koliko je spam(spam) postova zaustavljeno. Akismet i možete osigurati svoje postove, blogove, komentare, itd. Nadalje, možete obezbediti vašu web-lokaciju od spamera, koji mogu naškoditi vašem sajtu.


Prethodni Sledeći

Napredno - Izrada rezrvne kopije i njen povratak (Backup & Restore)


Preventive nikada na pretek, uvek je potrebno napraviti rezervnu kopiju i sačuvati je na nekom sigurnom mestu. Razloga ima više. Kod WordPressa Backup & Restore odnosi se na fajlove i bazu podataka. −

Izrada rezrvne kopije i njen povratak

Izrada rezrvne kopije
Postupak je isti kao i onaj pre kojim smo u predhodnom postupku poslali podatke na server, samo što sada to činimo obrnuto. Preuzimamo podatke sa servera na naš računar. Gde te podatake čuvamo.
Povratak rezervne kopije
Postupak je sličan kao kada smo slali sa računara podatke na server.
Nakon postavljanja podataka na server dobijamo sledeću postpuku o uspešnosti posla.Prethodni Sledeći

Nadogradnja - Optimalizacija (Optimization)


Optimalizacijom postižemo pravilan rad koda WordPress sajta, pri čemu se ostvaruje i brži rad. To se može uraditi preduzimanjem sledećih koraka:


Prethodni Sledeći

Nadogradnja - Resetovanje šifre pristupa (Reset Password)


Događa se da se zaboravi mnogo toga u životu pa se i podaci pristupa nalogu na sajtu zaborave ili izgube. U ovom delu tutorijala obaradiću i tu pojedinost −

Korisnik

Izgubljena šifra pristupa nalogu

Administrator u delu korisnik može da vam pomogne da povratite izgubljen pristup vašem nalogu Na sledeći način:

Korak (1) − tako što će izabrati: Users → All Users u kontrolnoj ploči.Korak (2) − Posle klikna na All Users dobijate listu korisnika na vašem sajtu. Klikom na edit u skrivenom meniju dobijamo mogućnost da vršimo promene podataka pristupa. Po završetku kliknemo na dugme koje vidite zaokruženo na slici.Gde možemo posle klika promeniti šifru, prikaz dole.Sada možemo resetovati šifru u delu Lost your password

Korak (3) − Ono što je potrebno prilikom unosa nove šifre da ona bude dugačka min. 8 znakova. Posle ove promene kliknite na dugme kako bi se unete promene prihvatile Update Profile.

Korak (3.1) − Kada pokušate da se prijavite u svoj WordPresss admin panel, zaboravite lozinku i morate je resetovati, dobićete sledeću poruku na stranici.Korak (3.2) − Kliknite na Lost your password? pojavljuje se sledeća stranica. Ažurirajte e-poštu i kliknite Get New Password.Korak (3.3) − Nakon što kliknete, dobijate poruku u kojoj piše: a Veza je poslata na adresu e-pošte koju ste naveli.

Korak (3.4) − Idite na e-mail i otvorite (Wordpress Site) Password Reset mail i kliknite na link koji se dostavlja.

SKorak (3.5) − Unesite novu lozinku, potvrdite ponovo ako je potrebno i zatim kliknite na Reset Password.


Prethodni Sledeći

Ponuda za izradu WordPress sajta


Ukoliko Vam sve ovo deluje komplikovano i nemate vremena da učite WordPress, mogu pomoći oko izrade Vašeg sajta. Kontakt.


Prethodni