par reči o marketingu, društvene mreže, seo strategija

Par reči o marketingu

Nije lako biti u koraku sa stalno promenljivim svetom marketinga, posebno digitalnim marketingom. Svakog meseca nastaju nove marketinške softverske platforme, društvene mreže se šire, menja se algoritam pretraživača i izmene zakonodavstva u vezi sa privatnošću i marketinškim komunikacijama. Gde početi? Većina ljudi prihvata da 2017-e godine jednostavno ne možete ne biti prisutni na mreži. Ona je vaša prodavnica. Tu počinje percepcija vašeg poslovanja.

Da li ste znali da ako vaša web lokacija ne odgovara mobilnom, pretraživači kao što je Google će kazniti rangiranje vašeg sajta? Jeste li sigurni da je vaša web lokacija mobilna? Proverite kako se uklapa u ekran kada se gleda sa mobilnog telefona. Da li je prilagođena za mobilne ekrane ili je to desktop verzija koju morate zumirati?

Nedavno ste napravili svoj sajt i imate mobilnu web lokaciju? Sjajno!  Ovo je odličan početak … ali nije dovoljno. Zatim vam je potrebno da se ta stranica pronađe. Na kraju krajeva, vaša stranica se takmiči sa 150.000+ drugih web stranica koje se kreiraju dnevno i sa preko milijardu sajtova širom sveta. Ovde dolazi SEO. Skraćenica za marketing koju ste možda čuli nazvan i optimizacija pretraživača. Ovde spadaju niz podešavanja  koji će vašoj stranici pomoći kako bi se bolje rangirala i našla među vašim konkurentima, idealno na prvoj stranici pretraživača. Bez SEO strategije, vašu stranicu će biti teško naći.

Bez tajni i trikova

Ako preko pretraživača potražimo više podataka o online marketingu, prikazaće nam se veliki broj raznih agencija, koje se bave izradom sajtova, SEO uslugama, uslužnim marketingom, sa velikim rasponom cena i usluga. Takođe i neke pojedince, “eksperte”, koji znaju “tajne marketinga”.. Odmah da kažem, nema nikakvih tajni ni trikova, ili nešto znate ili ne znate. Sve te “tajne” mogu se naći na Internetu na mnogim sajtovima i forumima koji se time bave. Google i Facebook imaju programe obuke za marketing i analizu koje može proći svako zainteresovan. Sve je do detalja objašnjeno, a osnovni uslov je poznavanje engleskog jezika. Takođe imaju i obuku namenjenu programerima, kako napraviti aplikaciju, ili integrisati njihove alate na sajt. Štaviše, ako ste zainteresovani, redovno će vas obaveštavati o promenama i nuditi dodatnu obuku. Na pr. ako završite Google Analytics stići će vam ponuda i za Google AdWords, dok Facebook će vam uz Ads Manager, alat za kreiranje oglasa, ponuditi i korišćenje Business Manager alata za vođenje poslovne stranice.

Naravno da oni to ne rade iz dobrote, već da bi preko njihovih alata poslovali i reklamirali se kod njih. Jedno vuče drugo, i potreban je odredeni vremenski period dok se sve ne nauči, isproba i uhoda.. Biće vam potrebne i osnove programiranja, koje takođe možete besplatno naučiti preko neke online škole. HTML i CSS obavezno.

Jednostavno ali uspešno

Pre par godina, preko FB, bio sam u kontaktu sa jednim starijim gospodinom koji verovatno nije imao poima o marketingu, ali ga je radio odlično. Pravio je kovane odgrade i razne predmete od metala u svojoj radionici, i to reklamirao preko svog FB profila. Svakoga dana je postavljao fotografije iz radionice o svemu što je napravio, sa opisom za koga je radio, i kako je uradio. Stupio je u kontakt sa slicnim zanatlijama iz inostranstva pa je postavljao i njihove fotografije, a oni njegove. Postavljao je i fotografije iz svakodnevnog života, kako radi, doručkuje, odmara se i sl. Drugima se svidelo pa je imao dosta lajkova. Za kratko vreme dostigao je i limit prijatelja na FB(5000), mnogobrojne ponude za poslove, a dobio je i poziv za rad u inostranstvu kao instruktor. Mogao je birati izmedu dve države, i verovatno je otišao jer ga više ne viđam na FB. Cilj postignut bez FB stranice, sajta, ijednog oglasa!

U čemu je tajna? Marketing stručnjaci bi rekli u kvalitetnom sadržaju, a ja bih rekao u zanimljivim fotografijama, otvorenosti i “brbljivosti”. Marketing i “ćutanje” ne idu zajedno. Više o tome kad budem pisao o oglašavanju.