Kako se reklamirati preko društvenih mreža, odredite cilj reklame

Par reči o marketingu

Nije lako biti u koraku sa stalno promenljivim svetom internet marketinga, poznatim i kao digitalni marketing. Svakog meseca nastaju nove marketinške softverske platforme, društvene mreže se šire, menja se algoritam pretraživača i izmene zakonodavstva u vezi sa privatnošću i marketinškim komunikacijama. Gde početi? Većina ljudi prihvata da morate biti prisutni na mreži. Ona je vaša prodavnica. Tu počinje percepcija vašeg poslovanja.

Da li vaš veb dizajner zna kako se prodaju proizvodi ili usluge i kako da vam obezbedi više kupaca i novca? Ovo je malo verovatno. Vaš veb dizajner zna dizajn, a ne prodaju.

Najvažnije je koje ciljeve želite postići preko sajta i šta želite da neko uradi kada poseti Vaš sajt? Najverovatnije želite privući što više posetioca ili kupaca! Posetioci bi trebali zaključiti da ste bolji od konkurencije, što bi rezultiralo boljom prodajom. Blog je jedan od dobrih načina za izgradnju poverenja sa klijentima. Bitno je da bude zanimljiv i da se redovno ažurira. Na blogu bi trebali pisati o svemu što bi moglo biti interesantno kupcima. Pokažite im šta se dešava u vašem poslu i obavestite ih kada su u toku posebne ponude i promocije. Možete pisati o svojim proizvodima, uslugama, partnerima… Takođe možete postati autoritet u svojoj oblasti tako što ćete pozivati goste, intervjuisati ih i postavljati članke.

Da li ste znali da ako vaša web lokacija ne odgovara mobilnom, pretraživači kao što je Google će kazniti rangiranje vašeg sajta? Jeste li sigurni da je vaša web lokacija mobilna? Proverite kako se uklapa u ekran kada se gleda sa mobilnog telefona. Da li je prilagođena za mobilne ekrane ili je to desktop verzija koju morate zumirati?

SEO strategija

Nedavno ste napravili svoj sajt i imate mobilnu web lokaciju? Sjajno! Ovo je odličan početak … ali nije dovoljno. Zatim vam je potrebno da se ta stranica pronađe. Na kraju krajeva, vaša stranica se takmiči sa 150.000+ drugih web stranica koje se kreiraju dnevno i sa preko milijardu sajtova širom sveta. Ovde dolazi SEO. Skraćenica za marketing koju ste možda čuli nazvan i optimizacija pretraživača. Ovde spadaju niz podešavanja koji će vašoj stranici pomoći kako bi se bolje rangirala i našla među vašim konkurentima, idealno na prvoj stranici pretraživača. Bez SEO strategije, vašu stranicu će biti teško naći.

Ako preko pretraživača potražimo više podataka o online marketingu, prikazaće nam se veliki broj raznih agencija, koje se bave izradom sajtova, SEO uslugama, uslužnim marketingom, sa velikim rasponom cena i usluga. Za SEO strategiju preporučujem učenje kod stručnjaka WordPress dodatka Yoast koji sada imaju i Yoast akademiju. Google i Facebook takođe imaju programe obuke za marketing i analizu koje može proći svako zainteresovan. Sve je do detalja objašnjeno, a osnovni uslov je poznavanje engleskog jezika. Takođe imaju i obuku namenjenu programerima, kako napraviti aplikaciju, ili integrisati njihove alate na sajt. Štaviše, ako ste zainteresovani, redovno će vas obaveštavati o promenama i nuditi dodatnu obuku. Na pr. ako završite Google Analytics stići će vam ponuda i za Google Ads, dok će vam Facebook uz Ads Manager, alat za kreiranje oglasa, ponuditi i korišćenje Business Manager alata za vođenje poslovne stranice.  Besplatni kursevi sa sertifikatom.

Kako se reklamirati

Pre par godina, preko FB, bio sam u kontaktu sa jednim starijim gospodinom koji verovatno nije imao poima o marketingu, ali ga je radio odlično. Pravio je kovane odgrade i razne predmete od metala u svojoj radionici, i to reklamirao preko svog FB profila. Svakoga dana je postavljao fotografije iz radionice o svemu što je napravio, sa opisom za koga i kako je uradio. Stupio je u kontakt sa slicnim zanatlijama iz inostranstva pa je postavljao i njihove fotografije, a oni njegove. Postavljao je i fotografije iz svakodnevnog života, kako radi, doručkuje, odmara se i sl. Drugima se svidelo pa je imao dosta lajkova. Za kratko vreme dostigao je i limit prijatelja na FB(5000), mnogobrojne ponude za poslove, a dobio je i poziv za rad u inostranstvu kao instruktor. Mogao je birati između dve države, i verovatno je otišao jer ga više ne viđam na FB. Cilj postignut bez FB stranice, sajta, ijednog oglasa!

U čemu je tajna? Marketing stručnjaci bi rekli u kvalitetnom sadržaju, fotografijama, otvorenosti i “brbljivosti”. Marketing i “ćutanje” ne idu zajedno. Pročitajte o savetima za oglašavanje.

U zadnje vreme su popularni podkasti. Podkast (engl. Podcast) je digitalna datoteka koja sadrži audio ili audio-video zapis koji se distribuira putem Interneta koristeći RSS tehnologiju. Podkast možete slušati dok radite neki drugi posao tako da vam može uštedeti vreme ili olakšati učenje.

Podkast o marketingu.