Oglašavanje na internetu

Oglašavanje na internetu

Oglasite se.  Ne možete priuštiti sebi da čekate svoje klijente da dođu do vas – morate izaći i dobiti ih. Oglašavanje je investicija. Trošenje novca na tržištu reklama radi promocije sopstvenog biznisa je efikasno i isplativo na duže staze.

Kada morate birati između Google ili Facebook kanala za oglašavanje na internetu, koji bi trebalo da odaberete?

Postoje neki faktori koje treba uzeti u obzir prilikom odlučivanja koji je kanal oglašavanja najbolji za vaš posao.

Budžet

U većini slučajeva cena po kliku (CPC) biće znatno veća za Google AdWords nego za Facebook oglasavanje. Dakle, ako imate mali mesečni budžet za oglašavanje, bilo bi bolje početi sa Facebook oglasima. I AdWords se može raditi sa malim budžetima ali oglašivačima često nedostane sredstava da se takmiče sa konkurencijom pa će imati bolje rezultate (klikove i konverzije)ako koriste Facebook.

Zatim treba razmisliti o konkurenciji u oblasti kojom se bavite. Postoje određene oblasti koje su dosta skupe sa perspektive CPC-a. Na primer, ako planirate oglašavanje nekih ključnih reči na Google-u gde je velika konkurencija a imate mali budžet, bolje da još malo razmislite o tome. U finansijama, pravnoj i zdravstvenoj zaštiti ključne reči su izuzetno konkurentne u okviru AdWords-a i zato je teže imati uspešnu kampanju. Ne kažem da tu ne treba koristiti AdWords, već da za one koji imaju mali budzet Facebook oglasi će biti bolja alternativa.

Definisanje cilja

Kada odredite budžet za oglašavanje i razmislite o konkurenciji, trebalo bi da razmotrite šta želite postići oglašavanjem. Ako je vaš cilj upoznavanje drugih sa vašim poslom i povećanje svesti o brendu, reklame na Facebook-u će biti dobra opcija. Međutim, ako želite da generišete prodaju i brže nađete potencijalne kupce onda je Google AdWords bolji izbor. Sa AdWords-om korisnik traži ono što vi prodajete i zbog toga je mogućnost prodaje mnogo veća, jer privlačite korisnike u trenutku dok traže da kupe taj proizvod ili uslugu.

Postoje određeni slučajevi kada je jedna reklamna platforma bolja od druge. Ako na kupovinu vašeg proizvoda ili usluge dosta utiču specifični životni događaji, onda je Facebook najbolja opcija. Facebook ima dobre mogućnosti ciljanja, kao što je mogućnost ciljanja na osnovu važnih događaja. Na primer, ciljanje onih koji su nedavno stupili u brak, oni koji su napunili 65 godina (osiguranje) ili oni koji su nedavno imali novu bebu, su primeri životnih događaja koji se mogu ciljati sa preciznošću putem Facebook oglasa. Sa druge strane, konkretan proizvod ili usluga preko pretraživača će biti bolje oglašavana u AdWords-u.

Zaključak

Na kraju, primetićete da ne postoji konkretan odgovor da li bi trebali koristiti više Google AdWords ili Facebook. Najbitnije je šta želite postići reklamom i kolikim budžetom raspolažete. Ostali faktori su manje važni i trebalo bi samo da pomognu u odluci o tome šta je najbolje. Pročitajte i kako ciljati publiku na Google.

Ako ste nova firma, verovatno ćete biti manje uspešni u pretraživanju u poređenju sa poznatim firmama u vašoj oblasti. Zašto? Vaši konkurenti imaju mnogo više prepoznatljivosti. Kada korisnici vide vaš oglas (nekoga koga ne poznaju) i oglas vašeg konkurenta (koga poznaju), verovatnije će se odlučiti za vašeg konkurenta. Zato je dobro početi sa građenjem reputacije putem Facebook oglasa i drugih kanala pre nego što pređete na Google AdWords, kako bi povećali šanse za uspeh.