O sebi

Kada se radi o poslu pitanje: „Možete li nam reći nešto više o sebi?“ u suštini predstavlja: „Možete li nam reći nešto više o sebi u profesionalnom pogledu?“

Moje ime je Boško Perić, iz Kragujevca sam, radim marketing, web dizajn, SEO optimizaciju, fotošop i reklame. Održavam više sajtova, FB stranica, oglasnih grupa, vodim Facebook i Google kampanje. Imam više sertifikata iz tih oblasti ali najbitnija je praksa i iskustvo.

  • Prednost u radu je što mogu raditi više usluga odjednom, na pr. uraditi promene na sajtu, optimizovati ga i raditi kampanju, bez potrebe da još nekog angažujem. To snižava cenu usluga u odnosu na one koji moraju angažovati više stručnjaka.
  • Nedostatak je što nemam vremena ni mogućnosti da radim neke veće sajtove i projekte jer bih morao zapostaviti ostale poslove koje radim. To utiče da neke ponude moram odbiti.

O sajtu

Uskoro će godinu dana od nastanka ovog sajta(April 2017) pa bih napisao par reči o njemu.
Zadnjih godina imamo pojavu velikog broja raznih sajtova pa mi je ideja bila da napravim neki sajt koji bi se bavio samim reklamiranjem sajtova. Otuda i naziv reklamasajta.com. Pretpostavka je bila da će se posle izrade novih sajtova pažnja usmeriti i na njihovo reklamiranje, što se pokazalo tačnim jer termin(reklama sajta) ima sve više upisa u pretraživačima.

Iako reklamirati sajt u suštini izgleda jednostavno, ulazeći sve više u tu problematiku shvatio sam da to ni izdaleka nije tako. Da bi sajt ostvario svoj cilj bitno je da prvo zadovolji više uslova počev od tehničkih, funkcionalnih, optimizacije, sadržaja, navigacije, i dr. koji se više odnose na samu izradu sajta nego na reklamu. Otuda i dosta pisanja o tome na blogu iako mi u početku nije namera bila da se bavim samom izradom sajta..

Tehnički i problemi sa sadržajem

Na pr. ako se sajt sporo učitava ili nije pregledan na mobilnim telefonima gubi se veliki deo poseta, samim tim novca i truda uloženih u reklamu, i to se nije moglo zaobići. Takođe i ako dizajn, navigacija ili funkcionalnost nije odgovarajuća, i pored poseta biće mali učinak. Optimizacija sajta je veoma bitna da bi ga Google bolje rangirao pa i o tome ima reči..

Osim tehničkih preduslova postavio se i problem samog sadržaja. Dobro napisani tekstovi su važni jer poboljšavaju korisničko iskustvo, što je ključni aspekt SEO-a. Sadržaj sajta bi trebao privući i zadržati posetioce, tj. navesti ih da se ponovo vraćaju, a to je moguće samo ako je kvalitetan i originalan. Nije problem naći nešto slično na netu i pisati o tome ali će posetioci pre ili kasnije prepoznati plagijat. Ako ljudi veruju vašem blogu, biće  skloniji da se kasnije vrate na veb stranicu da bi pročitali sledeći post ili kupili neki proizvod. Način pisanja bi trebao biti prilagođen čitaocima, odnosno publici na koju ciljate.

Reklamiranje sajta

Na kraju bi išla sama reklama. U startu bi se trebali zapitati ko su i gde su moji posetioci, čitaoci, korisnici usluga, kupci?
Što više podataka imamo o njima suzićemo grupu na koju ciljamo što će reklami doneti bolji efekat. Google i Facebook imaju velike baze podataka o korisnicima, koji se mogu koristiti u plaćenim kampanjama. Takođe postavljanjem raznih alata na sajt može se odrediti preko kojih kanala posetioci dolaze na sajt i šta ih najviše zanima. Bitno je imati dobar proizvod/uslugu, a neko je rekao: „Ne terajte kupce da kupe određeni proizvod već im nabavite ono šta traže“. Šta se traži i kakvi su trendovi možete pokušati pronaći preko Google Trends.

Nadam se da ćete na ovom sajtu izvući nešto korisno za sebe čime bi njegova prevashodna svrha bila ispunjena.

Želim Vam puno sreće i uspeha u radu!

Tekstovi na blogu po kategorijama: Facebook, Marketing, SEO optimizacija, Izrada sajta.