O meni

Kada se radi o poslu pitanje: „Možete li nam reći nešto više o sebi?” u suštini predstavlja: „Možete li nam reći nešto više o sebi u profesionalnom pogledu?”

Moje ime je Boško Perić, iz Kragujevca sam, radim veb dizajn i SEO optimizaciju. Održavam više sajtova, FB stranica, oglasnih grupa, vodim Facebook i Google kampanje. Imam više sertifikata iz tih oblasti ali najbitnija je praksa i iskustvo.

  • Prednost u radu je što mogu raditi više usluga zajedno, npr. napraviti sajt, optimizovati ga i reklamirati, bez potrebe da još nekog angažujem. To snižava cene usluga u odnosu na one koji moraju angažovati više stručnjaka.
  • Nedostatak je što nemam vremena ni mogućnosti da radim neke veće sajtove i projekte jer bih morao zapostaviti ostale poslove koje radim. To utiče da neke ponude moram odbiti.

Ciljna grupa su mi firme i pojedinci koji žele ulagati u svoj online posao i imati što bolje rezultate. Kako god, sve je teže naći ozbiljniju firmu koja nema svoj sajt ili se na neki način ne reklamira na internetu. Bitno je odrediti cilj a zatim napraviti plan i sistem koji će doneti dobit. Od 2018e sarađujem sa agencijom Pegas tako da možete dobiti račun za sve usluge.

O sajtu

Uskoro će godinu dana od nastanka ovog sajta(April 2017) pa bih napisao par reči o njemu.
Zadnjih godina imamo pojavu velikog broja raznih sajtova pa mi je ideja bila da napravim neki sajt koji bi se bavio njihovim reklamiranjem. Otuda i naziv reklamasajta.com. Pretpostavka je bila da će se posle izrade novih sajtova pažnja usmeriti na reklamiranje, što se pokazalo tačnim jer termin(reklama sajta) ima sve više upisa u pretraživačima.

Iako promovisati sajt u suštini izgleda jednostavno, ulazeći više u taj problem shvatio sam da to ni izdaleka nije tako. Da bi sajt ostvario svoj cilj bitno je da zadovolji više uslova počev od tehničkih, funkcionalnih, optimizacije, sadržaja, navigacije, i dr. koji se više odnose na izradu sajta nego na reklamu. Otuda i dosta pisanja o tome na blogu iako mi u početku nije bila namera da se bavim samom izradom sajta.

O problemima

Npr. ako se sajt sporo učitava ili nije prilagođen mobilnim telefonima gubi se veliki deo poseta a samim tim novca i truda uloženog u reklamu, i to se nije moglo zaobići. Takođe i ako dizajn, navigacija i funkcionalnost nisu odgovarajući biće mali učinak, bez obzira na posećenost. Optimizacija sajta je veoma bitna da bi ga Google bolje rangirao, pa i o tome ima reči.

Osim tehničkih preduslova postavio se i problem samog sadržaja. Dobro napisani tekstovi su važni jer poboljšavaju tkz. korisničko iskustvo, što je ključni aspekt optimizacije. Sadržaj sajta bi trebao privući i zadržati posetioce, tj. navesti ih da se ponovo vraćaju, a to je moguće samo ako je kvalitetan i originalan. Nije problem naći nešto slično na netu i prepisivati ali će Google to prepoznati i nisko rangirati sajt. Sa druge strane ako posetioci veruju vašem sajtu biće skloniji da se kasnije vrate kako bi pročitali još neki članak. Način pisanja bi trebao biti prilagođen čitaocima, odnosno publici na koju ciljate.

O reklamiranju

Na kraju bi išla sama reklama. U startu bi se trebali zapitati ko su i gde su posetioci sajta, čitaoci, korisnici usluga, kupci?
Što više podataka imamo o njima suzićemo grupu na koju ciljamo što će reklami doneti bolji efekat. Google i Facebook imaju velike baze podataka o korisnicima, koji se mogu koristiti u plaćenim kampanjama. Postavljanjem raznih alata kao što je Google Analytics može se odrediti preko kojih kanala posetioci dolaze na sajt i šta ih najviše zanima. Preko Search Console možete videti preko kojih ključnih reči su pronašli sajt. Bitno je imati dobar proizvod/uslugu, a neko je rekao: “Ne terajte kupce da kupe određeni proizvod već im nabavite ono šta traže”. Šta se traži i kakvi su trendovi možete pokušati pronaći preko Google Trends.

Nadam se da ćete na ovom sajtu izvući nešto korisno za sebe čime bi njegova prevashodna svrha bila ispunjena.

Želim Vam puno sreće i uspeha u radu!

Tekstovi sa Bloga po kategorijama: Digitalni MarketingIzrada sajta, Internet i zarada, SEO optimizacija veb-sajta.