Saveti za oglašavanje

Najčešća pitanja:

Konsultacije u vezi prodaje proizvoda ili usluga, izrada i održavanje sajtova, FB stranica, SEO optimizacija, obrada fotografija, izrada reklama i prezentacija, uslužno reklamiranje…

Prošla su vremena kad je za reklamu bilo dovoljno predati nekoj redakciji tekst oglasa, ili poslati faks sa logom firme. Danas je oglašavanje postalo toliko sofisticirano da su mnoge kompanije počele da otvaraju ne samo radna mesta, već i čitave sektore koji se bave internet marketingom. Traži se poznavanje rada sa aplikacijama, fotografijom, kreiranje privlačnog teksta, upravljanje društvenim mrežama, sajtom, komunikacija sa klijentima i korišćenje raznih marketing alata. Uz sve to ide neprekidno usavršavanje jer je marketing veoma dinamična oblast.

Profil na FB je namenjen pre svega za sticanje prijateljstva i razmenu poruka sa prijateljima. Za poslovnu upotrebu je dosta ograničen, za razliku od FB stranice gde imate veće mogućnosti da predstavite posao ili uslugu kojom se bavite. Osim osnovnih podataka firme mogu se postaviti i tabovi koji uključiju lokaciju, proizvode, fotografije, video prezentacije, društvene mreže na kojima ste aktivni, i ostalo što mislite da je potrebno. Postoji i mogućnost plaćenog oglašavanja, uvida u statistiku stranice,  korišćenja alata za oglašavanje i dr.

Ako mislite da se ozbiljno bavite nekim poslom preko Interneta onda jeste!  Za razliku od društvenih mreža gde ste ograničeni prostorom, reklamama i raznim pravilima, na svom sajtu možete se mnogo detaljnije predstaviti publici i povećati domet poslovanja.. Možete do detalja predstaviti svoju uslugu/proizvod, postaviti online prodavnicu,  fotografije i video prezentaciju, komunicirati online sa posetiocima, praviti bazu klijenata i dr. Samim tim veća je i verovatnoća da ćete povećati prodaju i prihode. Preko analitike je moguće pratiti  broj poseta i odakle stizu i prema tome usmeravati reklamu. Štaviše, možete pratiti u svakom trenutku koliko je posetioca na vašem sajtu i na kojim stranicama se najduže zadržavaju, odnosno koji proizvodi/usluge su im najinteresantniji.

Za početak je najvažnije odabrati ime sajta tj. domen, koje može biti ime Vaše firme ili generičko. Zatim biramo hosting gde je 1GB sasvim dovoljno ukoliko nemate mnogo materijala koje treba postaviti na sajt. Izgled i funkcije sajta radimo po dogovoru a bitno je da sadržaj bude kvalitetan kako bi privukao i zadržao posetioce.

Naravno, imam Google i Facebook sertifikate o stručnosti.  Reklamiranje Vaše firme plaćenim Google(AdWords) i Facebook oglasima(Business). U zavisnosti od cilja oglašavanja biramo tip kampanje, lokaciju i publiku.

Besplatno reklamiranje putem postavljanja oglasa na raznim oglasnim portalima, ili na FB oglasnim grupama je dobro u početku, kako bi videli koliko su drugi zainteresovani za Vaš proizvod i šta ih najviše u vezi njega zanima. To može biti polaz za pravljenje reklame ali da bi se došlo do veće publike mora se raditi plaćeno oglašavanje.

Možete poslati poruku preko kontakt forme na ovom sajtu, na FB profil, ili FB stranicu.