Saveti za oglašavanje

Najčešća pitanja:

Konsultacije u vezi prodaje proizvoda ili usluga, izrada i održavanje sajtova, FB stranica, SEO optimizacija, obrada fotografija, izrada reklama i prezentacija, uslužno reklamiranje…

Prošla su vremena kad je za reklamu bilo dovoljno predati nekoj redakciji tekst oglasa, ili poslati faks sa logom firme. Danas je oglašavanje postalo toliko sofisticirano da su mnoge kompanije počele da otvaraju ne samo radna mesta, već i čitave sektore koji se bave internet marketingom. Traži se poznavanje rada sa aplikacijama, fotografijom, kreiranje privlačnog teksta, upravljanje društvenim mrežama, sajtom, komunikacija sa klijentima i korišćenje raznih marketing alata. Uz sve to ide neprekidno usavršavanje jer je marketing veoma dinamična oblast.

Profil na FB je namenjen pre svega za sticanje prijateljstva i razmenu poruka sa prijateljima. Za poslovnu upotrebu je dosta ograničen, za razliku od FB stranice gde imate veće mogućnosti da predstavite posao ili uslugu kojom se bavite. Osim osnovnih podataka firme mogu se postaviti i tabovi koji uključiju lokaciju, proizvode, fotografije, video prezentacije, društvene mreže na kojima ste aktivni, i ostalo što mislite da je potrebno. Postoji i mogućnost plaćenog oglašavanja, uvida u statistiku stranice,  korišćenja alata za oglašavanje i dr.

Ako mislite da se ozbiljno bavite nekim poslom preko Interneta onda jeste!  Za razliku od društvenih mreža gde ste ograničeni prostorom, reklamama i raznim pravilima, na svom sajtu možete se mnogo detaljnije predstaviti publici i povećati domet poslovanja.. Možete voditi blog, do detalja opisati i predstaviti svoj proizvod, postaviti online prodavnicu,  fotografije i video prezentaciju, komunicirati online sa posetiocima, praviti bazu klijenata i dr. Samim tim je i veća verovatnoća da ćete prodati svoju uslugu ili proizvod. Preko analitike je moguće pratiti  broj poseta i odakle stizu i prema tome usmeravati reklamu. Štaviše, možete pratiti u svakom trenutku koliko je posetioca na vašem sajtu, i na kojim stranicama se najduže zadržavaju, odnosno koje teme su im najinteresantnije.

Za početak je najvažnije odabrati ime sajta tj. domen, gde preporučujem nastavak com. Zatim biramo hosting gde je 1GB sasvim dovoljno ako nemate mnogo materijala koje bi postavio na sajt. Izgled sajta sami birate, a da bi se lakše odlučili šaljem vam primere. Vaše je samo da obezbedite slike i tekst.

Naravno, imam Google i Facebook sertifikate o stručnosti.  Reklamiranje Vaše firme plaćenim Google(AdWords) i Facebook oglasima(Business). U zavisnosti od cilja oglašavanja biramo tip i podtip kampanje.

Besplatno reklamiranje putem postavljanja oglasa na raznim oglasnim portalima, ili na FB oglasnim grupama je dobro u početku, kako bi videli koliko su drugi zainteresovani za vaš proizvod i šta ih najviše u vezi njega zanima. To može biti polaz za pravljenje reklame ali da bi se došlo do veće publike mora se raditi plaćeno oglašavanje.

Jednostavno mi pošaljite poruku preko kontakt forme na ovom sajtu, ili na moj FB profil, ili FB stranicu.