Internet zarada, besplatni kursevi

Internet zarada

Zarada preko interneta spada među najtraženije termine na pretraživačima. Navešću ukratko svoje mišljenje, bez da se detaljnije upuštam u razne vrste poslova jer bi to oduzelo mnogo vremena. Zanimljivo da većina koju zanima internet zarada želi da je ostvari na brzinu i uz što manje truda, što je pogrešan pristup. Za početak svako za sebe treba definisati šta je to zarada, jer je neko zadovoljan ako preko Interneta zaradi i 30-ak evra mesečno, kao dopunski posao. Smatram da ako dugo vremena provodite radeći na internetu trebate zaraditi barem neku pristojnu sumu.

Mnogo rada za malu zaradu

Od kliktanja, gledanja reklama ili popunjavanja anketa slaba je vajda. Jedino ako ste zadovoljni sa nekoliko dolara, koliko su takvi poslovi najčešče plaćeni. Bolja situacija je ako prodajete neke proizvode pa onda imate procenat od toga, kao i od zarada preko drugih koje učlanite, ako se radi o nekom affiliate programu. Još bolje je ako prodajete sopstvene proizvode ili uslugu što znači da možete sami odrediti cenu. U zadnje vreme dobro ide prodaja obuće, a na stranim sajtovima nakita. Sve u vezi zdravlja takođe ima prođu. Promocija najčešće ide preko društvenih mreža i sajtova za oglašavanje. Treba imati u vidu i da će ponuda biti sve veća, što znači da će biti sve teže izboriti se sa konkurencijom. Već sada je za neke proizvode velika i sve je teže prodati, kao i naći saradnike.  FB stalno smanjuje domet objava što znači da se u reklamu mora više ulagati. Drugim rečima, ako niste dosad izgradili posao i nemate sredstava za ulaganje biće vam teže. Šta onda raditi?

Proizvod, sajt, marketing

Pre svega potrebno je imati nešto konkretno što bi ponudili tržištu. Proizvod ili uslugu, svejedno, a najbolje nešto vaše da ne zavisite od drugih. Zatim je potrebno imati svoj sajt i biti prisutni na društvenim mrežama. Sajt je najbolji način da prikažete ponudu, a društvene mreže najlakši način da usmerite posetioce ka njemu. Proizvod i marketing idu zajedno, dobar proizvod bez marketinga ne donosi zaradu, a ako je loš proizvod marketing neće mnogo pomoći. Prvo se fokusirajte na proizvod, šta to možete ponuditi tržištu a da budete konkurentniji ili bolji od drugih. U početku niko nema dovoljno znanja o tome šta želi i to nije problem. Važno je da želite učiti dok rešavate probleme s kojima se suočavate. Internet je postao apsolutno najbolje mesto za prodaju, bez obzira jel prodajete preko svog sajta ili nekog oglasnika. Ako znate šta ljudi traže znaćete i šta im ponuditi. Jedan od dobrih alata za istraživanje tržišta je Google trends. Analizom podataka koje dobijate na Google Trends-u možete zaključiti šta se u kojoj državi najbolje prodaje preko interneta. Izaberite neki od traženih proizvoda i budete istrajni jer je potrebno vremena dok se izgradi mreža kupaca.

IT je budućnost

Obzirom da živimo u vremenu naglog rasta svega što je vezano za IT industriju mislim da to treba iskoristiti. Koliko smo već puta čuli kako nam nedostaju IT stručnjaci i to na desetine hiljada, koji bi mogli odmah da dobiju posao. Istraživanja pokazuju da bi do 2020. godine u Srbiji moglo biti otvoreno preko 30.000 novih radnih mesta u ovoj oblasti. Investicioni fondovi su bacili oko na startup-e u Srbiji, brojne inostrane agencije za zapošljavanje su vrlo aktivne preko Infostuda, a ima i dosta stranih firmi koje su prebacile deo svog poslovanja kod nas. Preporučujem da uložite u svoje IT obrazovanje. Daleko od toga da morate biti programer da bi zaradili neku veću sumu, ima dosta raznih zanimanja vezanih za IT industriju pa možete nešto za sebe izabrati.

najbolji posao

Besplatnih kurseva imate u online školama kao što su Khan Akadamy,  Code Academy ili Udemy. Na srpskom Digitalna GaražaKhan Academy. (FB grupa)

Pogledajte spisak besplatnih kurseva sa sertifikatom.

Usavršavajte svoje znanje i radite honorarno za početak, širite mrežu svojih klijenata, pokrenite sajt i pišite blog u slobodno vreme. I što je najvažnije budite uporni.

Tražite posao? Koristite pretraživač poslova.